Вести

Важни правни вести, тековни закони и настани | Law and More

UBO се регистрира во Холандија во 2020 година

Европските директиви бараат од земјите-членки да формираат UBO-регистар. UBO е кратенка за Краен корисен сопственик. Регистарот на UBO ќе биде инсталиран во Холандија во 2020 година. Тоа подразбира дека од 2020 година наваму компаниите и правните лица се обврзани да ги регистрираат своите (не)директни сопственици. Дел од личните податоци на УБО, како што е…

UBO се регистрира во Холандија во 2020 година Прочитај повеќе "

Надомест на нематеријална штета…

Секој надоместок на нематеријална штета предизвикана од смрт или несреќа до неодамна не беше покриен со холандското граѓанско право. Овие нематеријални штети ја содржат тагата на блиските роднини што е предизвикана од настан на смрт или несреќа на нивната сакана за која треба да одговара друга страна. Овој вид …

Надомест на нематеријална штета… Прочитај повеќе "

Холандски закон за заштита на трговските тајни

Претприемачите кои вработуваат вработени, често споделуваат доверливи информации со овие вработени. Ова може да се однесува на технички информации, како рецепт или алгоритам, или нетехнички информации, како што се бази на клиенти, маркетинг стратегии или деловни планови. Меѓутоа, што ќе се случи со оваа информација кога вашиот вработен ќе почне да работи во компанијата на конкурентот? Можете ли да заштитите…

Холандски закон за заштита на трговските тајни Прочитај повеќе "

Заштита на потрошувачите и општи услови

Претприемачите кои продаваат производи или обезбедуваат услуги често ги користат општите услови за регулирање на односот со примачот на производот или услугата. Кога примачот е потрошувач, тој ужива заштита на потрошувачите. Заштитата на потрошувачите е создадена за да го заштити „слабиот“ потрошувач од „силниот“ претприемач. Со цел да се утврди дали примачот…

Заштита на потрошувачите и општи услови Прочитај повеќе "

Многу луѓе потпишуваат договор без да ја разберат содржината

Потпишете договор без всушност да ја разберете неговата содржина Истражувањата покажуваат дека многу луѓе потпишуваат договор без всушност да ја разберат неговата содржина. Во повеќето случаи ова се однесува на договори за кирија или купување, договори за вработување и договори за раскинување. Причината за неразбирање на договорите често може да се најде во употребата на јазикот; договорите често содржат многу правни…

Многу луѓе потпишуваат договор без да ја разберат содржината Прочитај повеќе "

Психолошки поплаки по бременоста

Закон за бенефиции за боледување Холандскиот закон за бенефиции за боледување по инвалидност во работата како резултат на психолошки поплаки по бременоста? Врз основа на член 29а од Законот за надоместоци за боледување, осигурената жена која не е способна за работа има право да добие исплата доколку причината за работниот инвалидитет е поврзана со бременост…

Психолошки поплаки по бременоста Прочитај повеќе "

Холандија: Некој добил пасош без…

За прв пат во Холандија некој добил пасош без ознака на пол. Г-ѓа Зигерс не се чувствува како маж и не се чувствува како жена. Претходно оваа година, судот во Лимбург одлучи дека полот не е прашање на сексуални карактеристики, туку на родов идентитет. Затоа, г-ѓа Зигерс…

Холандија: Некој добил пасош без… Прочитај повеќе "

Поделете ја пензијата кога се разведувате

Владата сака автоматски да ја дели пензијата кога станува збор за разводи. Холандската влада сака да договори партнерите кои се разведуваат автоматски да добијат право да добиваат половина од пензијата. Холандскиот министер за социјални работи и вработување, Ваутер Кулмес, сака да разговара за предлогот во Втората комора во средината на…

Поделете ја пензијата кога се разведувате Прочитај повеќе "

Патникот подобро заштитен од банкрот од провајдер на патувања

За многу луѓе тоа ќе биде кошмар: одморот што толку напорно го работевте цела година е откажан поради банкрот на давателот на патување. За среќа, шансата да ви се случи ова е намалена со имплементацијата на новата легислатива. На 1 јули 2018 година стапија на сила новите правила, бидејќи…

Патникот подобро заштитен од банкрот од провајдер на патувања Прочитај повеќе "

Разликата помеѓу контролорот и процесорот

Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR) е веќе во сила веќе неколку месеци. Сепак, сè уште постои неизвесност за значењето на одредени термини во GDPR. На пример, на сите не му е јасно која е разликата помеѓу контролорот и процесорот, додека ова се основни концепти на GDPR. Според…

Разликата помеѓу контролорот и процесорот Прочитај повеќе "

Нелојалните трговски практики преку зголемување на телефонот

Холандската управа за потрошувачи и пазари Почесто се пријавуваат нефер комерцијални практики преку телефонска продажба. Ова е заклучокот на холандската управа за потрошувачи и пазари, независниот супервизор кој се залага за потрошувачите и бизнисите. На луѓето се повеќе им се пристапува по телефон со таканаречени понуди за попуст кампањи, празници и натпревари. …

Нелојалните трговски практики преку зголемување на телефонот Прочитај повеќе "

Изменување и дополнување на законот за супервизија на холандскиот труст за доверба

Закон за супервизија на холандската канцеларија за доверба Според Законот за надзор на холандската канцеларија за доверба, следнава услуга се смета за услуга за доверба: обезбедување на живеалиште за правно лице или компанија во комбинација со обезбедување дополнителни услуги. Овие дополнителни услуги, меѓу другото, може да се состојат од давање правен совет, грижа за…

Изменување и дополнување на законот за супервизија на холандскиот труст за доверба Прочитај повеќе "

Авторско право: кога содржината е јавна?

Правото за интелектуална сопственост постојано се развива и во последно време неверојатно порасна. Ова може да се види, меѓу другото, во законот за авторски права. Во денешно време речиси секој е на Фејсбук, Твитер или Инстаграм или има своја веб-страница. Затоа, луѓето создаваат многу повеќе содржини отколку што правеа порано, што често се објавува јавно. Покрај тоа, се случуваат прекршувања на авторските права…

Авторско право: кога содржината е јавна? Прочитај повеќе "

Испорачувач не е вработен

„Деливеро курир за велосипеди, Сице Ферванда (20) е независен претприемач, а не вработен“, беше пресудата на судот во Amsterdam. Договорот што е склучен помеѓу доставувач и Deliveroo не се брои како договор за вработување - а со тоа испорачателот не е вработен во компанијата за испорака. Во согласност со …

Испорачувач не е вработен Прочитај повеќе "

Полска е суспендирана како членка на Европската мрежа

Полска е суспендирана како членка на Европската мрежа на совети за судство (ENCJ). Европската мрежа на судски совети (ENCJ) ја суспендираше Полска како членка. ENCJ наведува дека се сомнева во независноста на полската судска власт врз основа на неодамнешните реформи. Полската владејачка партија Право и правда (ПиС)…

Полска е суспендирана како членка на Европската мрежа Прочитај повеќе "

Објавување на негативни и лажни трошоци за прегледи на Google

Објавувањето негативни и лажни рецензии на Google скапо го чини незадоволниот клиент. Клиентот објави негативни критики за расадникот и неговиот Управен одбор под различни псевдоними и анонимно. На Amsterdam Апелациониот суд изјави дека клиентката не противречи дека не постапила во согласност со правилата на непишаниот закон што…

Објавување на негативни и лажни трошоци за прегледи на Google Прочитај повеќе "

Дали планирате да ја продадете вашата компанија?

Amsterdam Апелационен суд Тогаш е мудро да побарате соодветен совет за должностите во однос на работниот совет на вашата компанија. Со тоа, можете да избегнете потенцијална пречка за процесот на продажба. Во неодамнешната пресуда на Amsterdam Апелациониот суд, Одделението за претпријатија пресуди дека продажбата на правни ...

Дали планирате да ја продадете вашата компанија? Прочитај повеќе "

Измена на холандскиот устав

Телекомуникациите чувствителни на приватност подобро заштитени во иднина На 12 јули 2017 година, холандскиот Сенат едногласно го прифати предлогот на министерот за внатрешни работи и односи со кралството Пластерк, во блиска иднина, подобро да ја заштити приватноста на е-поштата и другите телекомуникации чувствителни на приватност. Членот 13 став 2 од холандскиот Устав вели дека тајноста…

Измена на холандскиот устав Прочитај повеќе "

Нови правила за рекламирање на електронски цигари без никотин

Од 1 јули 2017 година, во Холандија е забрането да се рекламираат електронски цигари без никотин и мешавини од тревки за водоводни цевки. Новите правила важат за сите. На овој начин, холандската влада ја продолжува својата политика за заштита на децата под 18 години. Од 1 јули 2017 година, исто така, повеќе не е…

Нови правила за рекламирање на електронски цигари без никотин Прочитај повеќе "

Пристаништето во Ротердам и ТНТ жртва на светски хакерски напад

На 27 јуни 2017 година, меѓународните компании имаа дефект на ИТ поради напад со откуп. Во Холандија, APM (најголемата компанија за пренос на контејнери во Ротердам), ТНТ и производителот на фармацевтски производи MSD пријавија дефект на нивниот ИТ систем поради вирусот наречен „Петја“. Компјутерскиот вирус започна во Украина каде што ги погоди банките, компаниите и електричната енергија во Украина…

Пристаништето во Ротердам и ТНТ жртва на светски хакерски напад Прочитај повеќе "

Гугл казни рекорд од 2,42 милијарди ЕУР од страна на ЕУ

Ова е само почеток, може да бидат изречени уште две казни Според одлуката на Европската комисија, Google мора да плати казна од 2,42 милијарди евра за прекршување на антимонополскиот закон. Европската комисија наведува дека Google ги користел сопствените производи на Google Shopping во резултатите од пребарувачот Google на штета ...

Гугл казни рекорд од 2,42 милијарди ЕУР од страна на ЕУ Прочитај повеќе "

Европската комисија сака посредниците да информираат…

Европската комисија сака посредниците да ги информираат за градбите за избегнување данок што ги создаваат за нивните клиенти. Земјите често губат даночни приходи поради претежно транснационални фискални конструкции што даночните советници, сметководителите, банките и адвокатите (посредници) ги создаваат за своите клиенти. За да се зголеми транспарентноста и да се овозможи впаричување на тие даноци од даночните власти, Европската…

Европската комисија сака посредниците да информираат… Прочитај повеќе "

Секој треба да ја одржува Холандија дигитално безбедна

Секој треба да ја одржува Холандија дигитално безбедна, вели Cybersecuritybeeld Nederland 2017. Многу е тешко да се замисли нашиот живот без Интернет. Тоа ни го олеснува животот, но од друга страна носи многу ризици. Технологиите брзо се развиваат, а стапката на компјутерски криминал расте. Cybersecuritybeeld Dijkhoff (заменик државен секретар на Холандија)…

Секој треба да ја одржува Холандија дигитално безбедна Прочитај повеќе "

Холандија е лидер за иновации во Европа

Според Европската табла за иновации на Европската комисија, Холандија добива 27 индикатори за иновациски потенцијал. Холандија сега е на 4-то место (2016 – 5-то место) и е прогласена за лидер во иновациите во 2017 година, заедно со Данска, Финска и Обединетото Кралство. Според холандскиот министер за економски прашања, дојдовме…

Холандија е лидер за иновации во Европа Прочитај повеќе "

Нова слика

Даноци: минато и сегашно

Историјата на данокот започнува во римско време. Луѓето кои живееле на територијата на Римската империја морале да плаќаат даноци. Првите даночни правила во Холандија се појавуваат во 1805 година. Се роди основниот принцип на оданочување: приход. Данокот на доход беше формализиран во 1904 година. ДДВ, данок на доход, данок на плата, корпоративен данок, еколошки данок –…

Даноци: минато и сегашно Прочитај повеќе "

Дали сте Холанѓани и сакате да стапите во брак во странство?

Холанѓанец Многу Холанѓани веројатно сонуваат за тоа: да се венчаат на убава локација во странство, можеби дури и на вашата сакана, годишна дестинација за одмор во Грција или Шпанија. Меѓутоа, кога вие – како Холанѓанец – сакате да стапите во брак во странство, мора да исполните многу формалности и барања и да размислите за многу…

Дали сте Холанѓани и сакате да стапите во брак во странство? Прочитај повеќе "

На 1 јули 2017 година, во Холандија, законот за работни односи се менува

На 1 јули 2017 година во Холандија се менува законот за работни односи. А со тоа и условите за здравје, безбедност и превенција. Работните услови претставуваат важен фактор во работниот однос. Затоа, работодавачите и вработените можат да имаат корист од јасните договори. Во овој момент постои огромна разновидност на договори помеѓу здравјето и безбедноста…

На 1 јули 2017 година, во Холандија, законот за работни односи се менува Прочитај повеќе "

Минимални промени во платите во Недерлендс од 1 јули 2017 година

Возраст на работникот Во Холандија минималната плата зависи од возраста на работникот. Законските правила за минималната плата можат да се разликуваат годишно. На пример, од 1 јули 2017 година минималната плата сега изнесува 1.565,40 € месечно за вработени од 22 години и повеќе. 2017-05-30

Правните процедури се наменети да најдат решение за проблем

Правни проблеми Правните процедури имаат за цел да најдат решение за некој проблем, но често го постигнуваат сосема спротивното. Според истражувањето на холандскиот истражувачки институт HiiL, правните проблеми се решаваат сè помалку, бидејќи традиционалниот процесен модел (т.н. модел на турнири) наместо тоа предизвикува поделба меѓу страните. Како резултат на тоа, на…

Правните процедури се наменети да најдат решение за проблем Прочитај повеќе "

Во денешно време, хаштагот не е популарен само на Твитер и Инстаграм

#getthanked Во денешно време, хаштагот не е популарен само на Твитер и Инстаграм: хаштагот се повеќе се користи за воспоставување заштитен знак. Во 2016 година, бројот на заштитни знаци со хаштаг пред него се зголеми за 64% ширум светот. Добар пример за ова е заштитниот знак на T-mobile „#getthanked“. Сепак, барањето хаштаг како заштитен знак не е…

Во денешно време, хаштагот не е популарен само на Твитер и Инстаграм Прочитај повеќе "

Трошоците за користење на вашиот мобилен телефон во странство брзо се намалуваат

Во денешно време, веќе е многу поретко да се вратите дома со (ненамерно) висока телефонска сметка од неколку стотици евра по тоа годишно, заслужено патување во Европа. Трошоците за користење мобилен телефон во странство се намалени за повеќе од 90% во однос на изминатите 5 до 10 години. Како резултат …

Трошоците за користење на вашиот мобилен телефон во странство брзо се намалуваат Прочитај повеќе "

Да беше на холандскиот министер…

Да беше до холандскиот министер за социјални работи и благосостојба Ашер, секој што ќе ја заработи законската минимална плата во иднина ќе ја добива истата фиксна сума на час. Во моментов, холандската минимална саатница сè уште може да зависи од бројот на работни часови и од секторот во кој се работи. На…

Да беше на холандскиот министер… Прочитај повеќе "

Дали некогаш сте го резервирале вашиот одмор преку Интернет?

Тогаш големи се шансите да наидовте на понуди. Тогаш големи се шансите да наидовте на понуди кои наидуваат на многу попривлечни отколку што на крајот се покажаа како резултат, со многу фрустрации. Скринингот на Европската комисија и властите на ЕУ за заштита на потрошувачите дури покажа дека две…

Дали некогаш сте го резервирале вашиот одмор преку Интернет? Прочитај повеќе "

Холандската сметка е ставена на интернет

Холандска сметка Во новиот холандски предлог-закон кој денеска е ставен на интернет за консултации, холандскиот министер Блок (Безбедност и правда) изрази желба да се стави крај на анонимноста на имателите на акции на доносител. Наскоро ќе може да се идентификуваат овие акционери врз основа на нивната сметка за хартии од вредност. Акциите…

Холандската сметка е ставена на интернет Прочитај повеќе "

Во денешно време е скоро невозможно да се замисли свет без беспилотни летала

Дронови Во денешно време речиси е невозможно да се замисли свет без дронови. Како резултат на овој развој на настаните, Холандија, на пример, веќе можеше да ужива во импресивни снимки од беспилотни летала од дотраениот базен „Тропикана“, а дури беа одржани избори за да се одлучи за најдобриот филм со дрон. Бидејќи беспилотните летала не се само забавни, туку можат и…

Во денешно време е скоро невозможно да се замисли свет без беспилотни летала Прочитај повеќе "

Нова слика

Eindhoven е меѓу другите познат по својот аеродром.Eindhoven аеродром“…

Eindhoven е меѓу другите познат по својот аеродром.Eindhoven аеродром“. Оние кои избираат да живеат блиску до Eindhoven Аеродромот ќе мора да ја земе предвид можната непријатност од авионите кои прелетуваат. Меѓутоа, еден локален холандски жител открил дека оваа непријатност станала премногу сериозна и побарал компензација за загубата. Холандскиот суд во Источен Брабант…

Eindhoven е меѓу другите познат по својот аеродром.Eindhoven аеродром“… Прочитај повеќе "

Подарете билети за концерт за промотивни цели

Билети за концерти за промотивни цели Речиси сите холандски радио станици се познати по тоа што редовно подаруваат билети за концерт за промотивни цели. Сепак, ова не е секогаш легално. Холандскиот комесаријат за медиуми неодамна им даде рап на НПО Радио 2 и 3FM. Причината? Јавниот радиодифузен сервис се карактеризира со независност. …

Подарете билети за концерт за промотивни цели Прочитај повеќе "

Наидувате на понуда на интернет…

Замислете го ова Ќе наидете на понуда на интернет која изгледа премногу добра за да биде вистинита. Поради печатна грешка, тој прекрасен лаптоп носи цена од 150 евра наместо 1500 евра. Брзо одлучувате да имате корист од оваа зделка и одлучувате да го купите лаптопот. Дали продавницата сепак може да откаже…

Наидувате на понуда на интернет… Прочитај повеќе "

Многу луѓе често забораваат да размислат за можните последици

Приватност на социјалните мрежи Многу луѓе често забораваат да размислуваат за можните последици кога објавуваат одредена содржина на Фејсбук. Без разлика дали е намерен или крајно наивен, овој случај секако беше далеку од паметен: 23-годишен Холанѓанец неодамна доби правна забрана, бидејќи одлучил да прикажува бесплатни филмови (меѓу кои и филмови кои се играат во кината) на…

Многу луѓе често забораваат да размислат за можните последици Прочитај повеќе "

Dutchе има многу малку Холанѓани кои сè уште не се свесни

Ќе има многу малку Холанѓани кои сè уште не се свесни за влечечките прашања во врска со земјотресите во Гронинген, предизвикани од дупчење гас. Судот одлучи дека „Nederlandse Aardolie Maatschappij“ (холандската нафтена компанија) треба да плати компензација за нематеријална штета на дел од жителите на Гронингенвелд. Исто така, државата има…

Dutchе има многу малку Холанѓани кои сè уште не се свесни Прочитај повеќе "

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.