Холандски закон за заштита на трговските тајни

Претприемачите кои вработуваат вработени, честопати споделуваат доверливи информации со овие вработени. Ова може да се однесува на технички информации, како што е рецепт или алгоритам или нетехнички информации, како што се бази на клиенти, маркетинг стратегии или деловни планови. Како и да е, што ќе се случи со овие информации кога вашиот вработен ќе започне да работи во компанијата на конкурентот? Можете ли да ги заштитите овие информации? Во многу случаи, договорниот за необјавување е склучен со вработениот. Во принцип, овој договор гарантира дека вашите доверливи информации нема да станат јавни. Но, што се случува ако трети лица се откажат од вашите трговски тајни во секој случај? Дали има можности да се спречи неовластена дистрибуција или употреба на овие информации?

Трговски тајни

Од 23 октомври 2018 година, стана полесно да се преземат мерки кога се кршат трговски тајни (или се изложени на ризик). Ова е затоа што на овој датум, во сила стапи холандскиот Закон за заштита на трговските тајни. Пред инсталацијата на овој закон, холандскиот закон не вклучува заштита на трговските тајни и средства за дејствување против кршење на овие тајни. Според холандскиот закон за заштита на трговските тајни, претприемачите можат да дејствуваат не само против странката која е должна да ја чува тајноста врз основа на договор за необјавување, туку и против трети страни кои добиле доверливи информации и сакаат да направат користење на овие информации. Судијата може да забрани употреба или откривање на доверливи информации со казна парична казна. Исто така, може да се преземат мерки за да се обезбеди дека производите произведени со употреба на трговски тајни не можат да се продаваат. Според тоа, холандскиот закон за заштита на трговските тајни им нуди на претприемачите дополнителна гаранција за да се осигура дека нивните доверливи информации всушност се чуваат доверливи.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.