ВИ ПОТРЕБА ОД АДВОКАТ за стекнување бизнис?
Прашај за правна помош

НАШИТЕ ПРАВИЛНИЦИ СЕ СПЕЦИЈАЛИСТИ ВО ДВД ЗАКОН

Проверено Јасно.

Проверено Лична и лесно достапна.

Проверено Вашите интереси на прво место.

Лесно достапен

Лесно достапен

Law & More е достапен од понеделник до петок од 08:00 до 22:00 часот, а за време на викендите од 09:00 до 17:00 часот

Добра и брза комуникација

Добра и брза комуникација

Нашите адвокати го слушаат вашиот случај и смислуваат соодветен план за акција
Личен пристап

Личен пристап

Нашиот метод на работа гарантира дека 100% од нашите клиенти нè препорачуваат и дека ние сме просечно оценети со 9.4

Деловно стекнување

Ако имате своја компанија, секогаш може да дојде време кога сакате да престанете да ја работат компанијата. Од друга страна, исто така е можно дека сакате да купите постоечка компанија. И во двата случаи деловното стекнување нуди решение.

Стекнувањето на деловно работење е комплициран процес, кој лесно може да трае шест месеци до една година за да се заврши. Затоа е важно да назначите советник за аквизиција, кој може да ве советува и поддржува, но исто така може да преземе и задачи од вас. Специјалистите во Law & More ќе работи со вас за да ги одредите оптималните тактики за купување или продажба на компанија и може да ви понуди правна поддршка.

Патоказ за стекнување бизнис

Иако секоја аквизиција на деловна активност е различна, во зависност од околностите на случајот, постои глобален патоказ што се следи кога сакате да купите или продадете компанија. Law & Moreадвокатите ќе ви помогнат при секој чекор од овој чекор-по-чекор упатство.

Слика на Том Меевис

Том Меевис

УПРАВЕН ПАРТНЕР / АДВОКАТ

tom.meevis@lawandmore.nl

Нашите корпоративни адвокати се подготвени за вас

Law and More

Правна поддршка од наменска линија

Секој бизнис е единствен. Затоа ќе добиете правен совет кој е директно релевантен за вашиот бизнис.

Law and More

Можеме да водиме судски спор за вас

Доколку дојде до тоа, можеме да водиме судски спор за вас. Контактирајте не за условите.

Law and More

Ние сме ваш спаринг партнер

Седнуваме со вас да смислиме стратегија.

Law and More

Проценка на договори

Нашите корпоративни адвокати можат да ги проценат договорите и да даваат совети за нив.

"Law & More адвокати
се вклучени и можат да сочувствуваат
со проблемот на клиентот“

Чекор 1: Подготовки за аквизиција

Пред да се случи аквизиција на бизнис, важно е да сте правилно подготвени. Во фазата на подготовка, формулирани се вашите лични барања и желби. Ова важи и за партијата што сака да продаде компанија и за партијата што сака да купи компанија. Како прво, важно е да утврдите кои деловни активности се занимава со компанијата, на кој пазар компанијата е активна и колку сакате да примате или платите за компанијата. Само кога тоа е јасно, аквизицијата може да се кристализира. Откако ќе се утврди ова, мора да се испита правната структура на компанијата и улогата на директорот (а) и на акционерот (ите). Исто така, мора да се утврди дали е пожелно стекнувањето да се одвива одеднаш или постепено. Во фазата на подготовка е многу важно да не си дозволите да бидете водени од емоции, туку да донесете добро разгледана одлука. Адвокатите на Law & More ќе ви помогнеме со ова.

Што велат клиентите за нас

Нашите адвокати за стекнување бизниси се подготвени да ви помогнат:

канцеларија Law & More

Чекор 2: наоѓање на купувач или компанија

Откако вашите желби ќе бидат јасно исцртани, следниот чекор е да барате соодветен купувач. За таа цел, може да се подготви анонимен профил на компанијата, врз основа на кој може да се изберат соодветни купувачи. Кога е пронајден сериозен кандидат, пред сè е важно да се потпише договор за необјавување. Последователно, релевантните информации за компанијата можат да бидат достапни за потенцијалниот купувач. Кога сакате да преземете компанија, важно е да ги добиете сите релевантни информации за компанијата.

Чекор 3: истражувачка дискусија

Кога е пронајден потенцијален купувач или потенцијална компанија за преземање и страните разменија информации едни со други, време е да се започне истражна дискусија. Вообичаено е да се присутни не само потенцијалниот купувач и продавач, туку и сите советници, финансиери и нотарот.

Бизнис аквизицијаЧекор 4: преговори

Преговорите за аквизиција започнуваат кога купувачот или продавачот се дефинитивно заинтересирани. Се препорачува преговорите да ги спроведува специјалист за аквизиција. Law & Moreадвокатите можат да преговараат во ваше име за условите за преземање и цената. Откако ќе се постигне договор меѓу двете страни, се подготвува писмо за намери. Во оваа намера, се утврдени условите за стекнување и аранжманите за финансирање.

Чекор 5: Завршување на аквизицијата

Пред да се подготви конечен договор за купување, мора да се изврши истрага за соодветна претпазливост. При оваа соодветна внимателност се проверува исправноста и комплетноста на сите податоци на компанијата. Должната внимателност е од големо значење. Доколку должноста не резултира во неправилности, може да се изготви конечен договор за купопродажба. Откако нотарот е регистриран преносот на сопственоста, акциите се префрлени и куповната цена е платена, аквизицијата на компанијата е завршена.

Чекор 6: вовед

Вклучувањето на продавачот честопати не завршува веднаш кога бизнисот се пренесува. Честопати се согласува дека продавачот го запознава неговиот наследник и го подготвува за работата. Времетраењето на овој период на спроведување требаше да се дискутира однапред за време на преговорите.

Бизнис аквизицијаПатоказ за стекнување бизнис

Постојат неколку начини за финансирање на стекнување на деловна активност, од кои секоја има свои предности и недостатоци. Овие можности за финансирање исто така можат да се комбинираат. Може да ги земете предвид следниве опции за финансирање на аквизиција.

Сопствени средства на купувачот

Важно е да се испита колку од вашите пари можете да сакате или сакате да допринесете пред компанијата да се стекне. Во пракса, често е многу тешко да се заврши деловна активност, без никаков внес на вашите сопствени средства. Сепак, количината на вашиот сопствен придонес зависи од вашата ситуација.

Заем од продавачот

Во пракса, аквизицијата на деловно работење исто така често се финансира од продавачот што обезбедува делумно финансирање во форма на заем на наследникот. Ова е исто така познато како заем на продавач. Делот финансиран од продавачот честопати не е поголем од делот во кој придонесува самиот купувач. Покрај тоа, исто така, редовно се договара дека плаќањето ќе се изврши на рати. Договор за заем се составува кога се договара договор за заем.

Набавка на акции

Исто така е можно купувачот во фази да ги преземе акциите во компанијата од продавачот. За ова може да се избере договор за заработка. Во случај на договор за заработка, плаќањето зависи од купувачот да постигне одреден резултат. Сепак, овој аранжман за преземање на деловна активност вклучува големи ризици во случај на спорови, бидејќи купувачот може да влијае на резултатите на компанијата. Предност за продавачот, од друга страна, може да биде што повеќе се плаќа кога се остварува многу профит. Во секој случај, претпазливо е да се има независно следење на продажбата, набавките и приносите во рамките на шемата за заработка.

(Во) формални инвеститори

Финансирањето може да биде во форма на заеми од неформални или формални инвеститори. Неформалните инвеститори се пријатели, семејство и познаници. Ваквите заеми се вообичаени при стекнувањето семеен бизнис. Сепак, многу е важно правилно да се евидентираат средства од неформални инвеститори за да не се појават недоразбирања или спорови меѓу членовите на семејството или пријателите.

Покрај тоа, можно е финансирање од формални инвеститори. Овие се странки кои обезбедуваат капитал преку заем. Недостаток на купувачот е тоа што формалните инвеститори честопати стануваат акционери на компанијата, што им дава одредена количина на контрола. Од друга страна, формалните инвеститори честопати можат да придонесат за голема мрежа и знаење на пазарот.

Crowdfunding

Метод за финансирање кој станува сè попопуларен е финансирањето на толпата. На кратко, финансирањето на толпата значи дека преку мрежна кампања, од голем број на луѓе се бара да вложат пари во вашата аквизиција. Како и да е, недостаток на финансирањето на толпата е доверливоста; за да сфатите губење на средства, треба однапред да објавите дека компанијата е на продажба.

Law & More ќе ви помогне во истражувањето на можностите за финансирање на стекнувањето бизнис. Нашите адвокати можат да ве советуваат за можностите што одговараат на вашата ситуација и да ви помогнат да организирате финансирање.

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска канцеларија во Eindhoven Amsterdam?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 40 369 06 80 или испратете е-пошта на:
господин Том Меевис, застапник во Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl

Law & More