Блог

Што да направите во случај на неовластено земање примероци на звук?

Што да направите во случај на неовластено земање примероци на звук?

Семплирање на звук или земање примероци на музика е тековно широко користена техника при која звучните фрагменти се копираат електронски за да се користат, често во изменета форма, во ново (музичко) дело, обично со помош на компјутер. Меѓутоа, звучните фрагменти може да подлежат на различни права, поради што неовластеното земање мостри може да биде незаконско. …

Што да направите во случај на неовластено земање примероци на звук? Прочитај повеќе "

Кога е потребен адвокат?

Кога е потребен адвокат?

Добивте покана и мора наскоро да се појавите пред судијата кој ќе донесе одлука за вашиот случај или можеби ќе сакате сами да започнете постапка. Кога ангажирањето адвокат за да ви помогне во вашиот правен спор е избор, а кога е задолжително ангажирањето адвокат? Одговорот на ова прашање зависи од…

Кога е потребен адвокат? Прочитај повеќе "

Што прави адвокат?

Што прави адвокат?

Штета претрпена од некој друг, уапсен од полицијата или сакање да се залагате за сопствените права: разни случаи во кои помошта од адвокат секако не е непотребен луксуз, а во граѓански случаи дури и обврска. Но, што точно прави адвокатот и зошто е важно…

Што прави адвокат? Прочитај повеќе "

привремен договор

Преоден надоместок за договор за вработување: Како функционира?

Под одредени околности, работникот на кој му завршува договорот за вработување има право на законски определен надоместок. Ова се нарекува и преодна исплата, која има за цел да го олесни преминот на друга работа или за можна обука. Но, кои се правилата за оваа преодна исплата: кога вработениот има право на тоа и…

Преоден надоместок за договор за вработување: Како функционира? Прочитај повеќе "

Клаузула за неконкурентна конкуренција: што треба да знаете?

Клаузула за неконкурентна конкуренција: што треба да знаете?

Клаузула за неконкуренција, регулирана во чл. 7:653 од Холандскиот Граѓански законик, е далекусежно ограничување на слободата на работникот за избор на вработување што работодавачот може да го вклучи во договорот за вработување. На крајот на краиштата, ова му овозможува на работодавачот да му забрани на работникот да влезе во услуга на друга компанија, без разлика дали е во…

Клаузула за неконкурентна конкуренција: што треба да знаете? Прочитај повеќе "

Законот за стечај и неговите постапки

Законот за стечај и неговите постапки

Претходно напишавме блог за околностите под кои може да се поднесе стечај и како функционира оваа постапка. Покрај стечајот (регулиран во Наслов I), Законот за стечај (на холандски Faillissementswet, во понатамошниот текст „Fw“) има уште две постапки. Имено: мораториумот (Наслов II) и шемата за реструктуирање на долгот за физички лица…

Законот за стечај и неговите постапки Прочитај повеќе "

Општи услови и услови за купување: B2B

Општи услови и услови за купување: B2B

Како претприемач склучувате договори на редовна основа. Исто така и со други компании. Општите услови и услови често се дел од договорот. Општите услови ги регулираат (правните) теми кои се важни во секој договор, како што се условите за плаќање и обврските. Ако, како претприемач, купувате стоки и/или услуги, вие…

Општи услови и услови за купување: B2B Прочитај повеќе "

Признавање и извршување на странски пресуди во Холандија

Признавање и извршување на странски пресуди во Холандија

Дали пресудата донесена во странство може да се признае и/или да се изврши во Холандија? Ова е често поставувано прашање во правната практика што редовно се занимава со меѓународни страни и спорови. Одговорот на ова прашање не е недвосмислен. Доктрината за признавање и извршување на странски пресуди е доста сложена поради различни закони и прописи. …

Признавање и извршување на странски пресуди во Холандија Прочитај повеќе "

Сè за аранжманот за заработка

Сè за аранжманот за заработка

Има многу работи што треба да се земат предвид при продажба на бизнис. Еден од најважните и најтешките елементи често е продажната цена. Преговорите може да се заглават овде, на пример, затоа што купувачот не е подготвен да плати доволно или не може да добие доволно финансии. Едно од решенијата што може да се…

Сè за аранжманот за заработка Прочитај повеќе "

Што е законско спојување?

Што е законско спојување?

Дека спојувањето на акции вклучува пренос на акциите на компаниите кои се спојуваат, јасно е од името. Терминот спојување на средства е исто така кажува, бидејќи одредени средства и обврски на една компанија се преземени од друга компанија. Терминот правно спојување се однесува на единствената законски регулирана форма на спојување во Холандија. …

Што е законско спојување? Прочитај повеќе "

Развод со деца: комуникацијата е клучна

Развод со деца: комуникацијата е клучна

Откако ќе се донесе одлуката за развод, има многу да се договори и на тој начин да се разговара. Партнерите кои се разведуваат обично се наоѓаат во емотивен ролеркостер, што го отежнува постигнувањето разумни договори. Уште потешко е кога се вклучени деца. Поради децата, повеќе или помалку сте обврзани да…

Развод со деца: комуникацијата е клучна Прочитај повеќе "

Поднесете жалба за судот

Поднесете жалба за судот

Важно е да имате и да ја одржувате довербата во судството. Затоа можете да поднесете жалба доколку сметате дека судот или член на судскиот персонал не постапил правилно со вас. Треба да испратите писмо до одборот на тој суд. Ова мора да го направите во рок од еден…

Поднесете жалба за судот Прочитај повеќе "

Одлука за случајот со климата против Шел

Одлука за случајот со климата против Шел

Пресудата на Окружниот суд во Хаг во случајот Milieudefensie против Royal Dutch Shell PLC (во натамошниот текст: „RDS“) е пресвртница во судските спорови за климата. За Холандија, ова е следниот чекор по револуционерната потврда на пресудата Ургенда од страна на Врховниот суд, каде што на државата и беше наложено да го намали својот ...

Одлука за случајот со климата против Шел Прочитај повеќе "

Договор за донатор: Што треба да знаете?

Договор за донатор: Што треба да знаете?

Постојат неколку аспекти за раѓање на дете со помош на донатор на сперма, како што е наоѓање соодветен донатор или процесот на оплодување. Друг важен аспект во овој контекст е правниот однос помеѓу странката која сака да забремени преку инсеминација, кој било партнер, донорот на сперма и детето. Е …

Договор за донатор: Што треба да знаете? Прочитај повеќе "

Трансфер на деловна активност

Трансфер на деловна активност

Ако планирате да префрлите компанија на некој друг или да преземете туѓа компанија, може да се запрашате дали ова преземање важи и за персоналот. Во зависност од причината поради која компанијата се презема и како се врши преземањето, тоа може или не е пожелно. На пример,…

Трансфер на деловна активност Прочитај повеќе "

Договор за лиценца

Договор за лиценца

Правата на интелектуална сопственост постојат за да ги заштитат вашите креации и идеи од неовластена употреба од трети лица. Меѓутоа, во одредени случаи, на пример, ако сакате вашите креации да бидат комерцијално искористени, можеби ќе сакате другите да можат да го користат. Но, колку права сакате да им дадете на другите во однос на вашата интелектуална сопственост? …

Договор за лиценца Прочитај повеќе "

Улогата на Надзорниот одбор во време на криза

Улогата на Надзорниот одбор во време на криза

Покрај нашиот општ напис за Надзорниот одбор (во натамошниот текст „СБ“), би сакале да се фокусираме и на улогата на СБ во време на криза. Во време на криза, заштитата на континуитетот на компанијата е поважна од кога било, така што мора да се преземат важни размислувања. Особено во однос на…

Улогата на Надзорниот одбор во време на криза Прочитај повеќе "

Надзорниот одбор

Надзорниот одбор

Надзорниот одбор (во натамошниот текст „СБ“) е орган на БВ и НВ кој има надзорна функција врз политиката на управниот одбор и општите работи на друштвото и неговото поврзано претпријатие (член 2:140/250 став 2 од Холандскиот Граѓански законик („DCC“)). Целта на оваа статија е да даде…

Надзорниот одбор Прочитај повеќе "

Земјиштето на законската двостепена компанија

Земјиштето на законската двостепена компанија

Законската двостепена компанија е посебна форма на друштво што може да се примени на NV и BV (како и задругата). Често се смета дека ова се однесува само на меѓународно оперативните групи со дел од нивните активности во Холандија. Сепак, тоа не мора да биде случај; структурата…

Земјиштето на законската двостепена компанија Прочитај повеќе "

Превентивно старателство: кога е дозволено?

Превентивно старателство: кога е дозволено?

Дали полицијата ве приведуваше со денови и дали сега се прашувате дали тоа го прави стриктно според книгата? На пример, затоа што се сомневате во легитимноста на нивната основа за тоа или затоа што верувате дека времетраењето било премногу долго. Сосема е нормално дека вие или вашите пријатели и семејството имате…

Превентивно старателство: кога е дозволено? Прочитај повеќе "

Поранешниот партнер со право на одржување не сака да работи

Поранешниот партнер со право на одржување не сака да работи

Во Холандија, издршката е финансиски придонес за животните трошоци на поранешниот партнер и сите деца по развод. Тоа е сума што ја добивате или треба да ја плаќате на месечно ниво. Ако немате доволно приходи за да се издржувате, имате право на алиментација. Ако направиш …

Поранешниот партнер со право на одржување не сака да работи Прочитај повеќе "

Кои се вашите права како закупец?

Кои се вашите права како закупец?

Секој закупец има право да има две важни права: право на уживање во живеење и право на заштита за изнајмување. Онаму каде што разговаравме за првото право на закупецот во врска со обврските на сопственикот, второто право на закупецот дојде во посебен блог за заштита на киријата. Поради тоа …

Кои се вашите права како закупец? Прочитај повеќе "

Заштита на закуп Слика

Заштита на изнајмување

Кога изнајмувате сместување во Холандија, автоматски имате право на заштита за изнајмување. Истото важи и за вашите состанари и подзакупци. Во принцип, заштитата на киријата опфаќа два аспекта: заштита на цената на закупнината и заштита на закупнината од раскинување на договорот за закуп во смисла дека сопственикот не може едноставно да го раскине договорот за закуп. Додека…

Заштита на изнајмување Прочитај повеќе "

Развод во 10 чекори

Развод во 10 чекори

Тешко е да се одлучи дали да се разведе. Откако ќе одлучите дека ова е единственото решение, процесот навистина започнува. Многу работи треба да се договорат, а ќе биде и емотивно тежок период. За да ви помогнеме на вашиот пат, ќе дадеме преглед на сите…

Развод во 10 чекори Прочитај повеќе "

Аплицирање за работна дозвола во Холандија

Аплицирање за работна дозвола во Холандија

Ова е она што вие како граѓанин на ОК треба да го знаете До 31 декември 2020 година, сите правила на ЕУ беа во сила за Обединетото Кралство и граѓаните со британско државјанство можеа лесно да започнат да работат во холандски компании, односно без дозвола за престој или работа. Меѓутоа, кога Обединетото Кралство ја напушти Европската унија во декември…

Аплицирање за работна дозвола во Холандија Прочитај повеќе "

Обврски на сопственикот Слика

Обврски на сопственикот

Договорот за изнајмување има различни аспекти. Важен аспект на ова е сопственикот и обврските што тој ги има кон закупецот. Почетната точка во однос на обврските на сопственикот е „уживањето што закупецот може да го очекува врз основа на договорот за изнајмување“. На крајот на краиштата, обврските на сопственикот се тесно…

Обврски на сопственикот Прочитај повеќе "

Што треба да направите ако не сте во можност да ги исполните вашите алиментни обврски? Слика

Што треба да направите ако не сте во можност да ги исполните вашите алиментни обврски?

Алиментацијата е додаток на поранешен брачен другар и деца како придонес за издршка. Лицето кое треба да плати алиментација се нарекува и должник за издршка. Примачот на алиментација често се нарекува лице кое има право на издршка. Алиментацијата е сума што треба да ја платите на…

Што треба да направите ако не сте во можност да ги исполните вашите алиментни обврски? Прочитај повеќе "

Конфликт на интереси на режисерот Слика

Конфликт на интереси на директорот

Директорите на една компанија во секое време треба да се водат од интересот на компанијата. Што ако директорите треба да донесат одлуки кои вклучуваат нивни лични интереси? Каков интерес преовладува и што се очекува да направи директор во ваква ситуација? Кога има конфликт на интереси? При управувањето со компанијата,…

Конфликт на интереси на директорот Прочитај повеќе "

Промена на данокот на трансфер: почетниците и инвеститорите обрнуваат внимание! Слика

Промена во данокот на трансфер: почетниците и инвеститорите обрнуваат внимание!

2021 година е година во која ќе се променат неколку работи на полето на законодавството и регулативата. Ова е случај и во однос на данокот на трансфер. На 12 ноември 2020 година, Претставничкиот дом го одобри предлог-законот за усогласување на данокот на трансфери. Целта на овој предлог-закон е да се подобри…

Промена во данокот на трансфер: почетниците и инвеститорите обрнуваат внимание! Прочитај повеќе "

Задржување на насловот Слика

Задржување на правото на сопственост

Сопственоста е најсеопфатното право што едно лице може да го има врз добро, според Граѓанскиот законик. Пред сè, тоа значи дека другите мора да ја почитуваат сопственоста на таа личност. Како резултат на ова право, на сопственикот зависи што ќе се случи со неговата стока. На пример, сопственикот може да одлучи…

Задржување на правото на сопственост Прочитај повеќе "

Ревизија на законот за НВ и односот маж / жена Слика

Ревизија на законот за НВ и односот маж / жена

Во 2012 година, законот за BV (приватни компании) беше поедноставен и пофлексибилен. Со стапувањето во сила на Законот за поедноставување и флексибилност на Законот за БВ, на акционерите им беше дадена можност да ги регулираат своите меѓусебни односи, така што се создаде повеќе простор за прилагодување на структурата на компанијата на природата на…

Ревизија на законот за НВ и односот маж / жена Прочитај повеќе "

Заштита на трговските тајни: Што треба да знаете? Слика

Заштита на трговските тајни: Што треба да знаете?

Законот за трговски тајни (Wbb) се применува во Холандија од 2018 година. Овој закон ја имплементира Европската директива за усогласување на правилата за заштита на неоткриено знаење и деловни информации. Целта на воведувањето на Европската директива е да се спречи фрагментацијата на правилата во сите земји-членки и на тој начин да се ...

Заштита на трговските тајни: Што треба да знаете? Прочитај повеќе "

Сурогат мајчинство во Холандија Слика

Сурогат мајчинство во Холандија

Бременоста, за жал, не е работа на секој родител со желба да има деца. Покрај можноста за посвојување, сурогат мајчинството може да биде опција за планираниот родител. Во моментов, сурогат мајчинството не е регулирано со закон во Холандија, што го прави правниот статус на двајцата наменети родители…

Сурогат мајчинство во Холандија Прочитај повеќе "

Меѓународно сурогат мајчинство Слика

Меѓународно сурогат-мајчинство

Во пракса, планираните родители се повеќе избираат да започнат програма за сурогат мајчинство во странство. Тие може да имаат различни причини за ова, од кои сите се поврзани со несигурната положба на планираните родители според холандскиот закон. Овие се накратко дискутирани подолу. Во оваа статија објаснуваме дека можностите во странство, исто така, може да вклучуваат различни проблеми поради…

Меѓународно сурогат-мајчинство Прочитај повеќе "

Родителски авторитет Слика

Родителски авторитет

Кога ќе се роди дете, мајката на детето автоматски има родителска власт над детето. Освен во случаите кога самата мајка во тоа време е сè уште малолетна. Доколку мајката е во брак со својот партнер или има регистрирано партнерство за време на раѓањето на детето, таткото на детето…

Родителски авторитет Прочитај повеќе "

Предлог-закон за модернизација на партнерските слики

Предлог-закон за модернизација на партнерства

До денес, Холандија има три правни форми на партнерства: партнерство, генерално партнерство (VOF) и командитно партнерство (CV). Тие главно се користат во малите и средни претпријатија (МСП), земјоделскиот сектор и услужниот сектор. Сите три форми на партнерства се засноваат на регулатива која датира од 1838 година. Бидејќи…

Предлог-закон за модернизација на партнерства Прочитај повеќе "

болен

Како работодавец, можете ли да одбиете да го пријавите болниот?

Редовно се случува работодавците да се сомневаат дека нивните вработени ќе ја пријават својата болест. На пример, затоа што вработениот често пријавува болен во понеделник или петок или затоа што има индустриски спор. Дали ви е дозволено да го преиспитувате извештајот за болест на вашиот вработен и да ја прекинете исплатата на платите додека не се утврди дека работникот навистина е…

Како работодавец, можете ли да одбиете да го пријавите болниот? Прочитај повеќе "

Закон за оставка

Закон за оставка

Разводот вклучува многу Постапката за развод се состои од голем број чекори. Кои чекори треба да се преземат зависи од тоа дали имате деца и дали однапред сте се договориле за спогодба со вашиот иден поранешен партнер. Во принцип, треба да се следи следната стандардна процедура. Најпрво, барање за развод…

Закон за оставка Прочитај повеќе "

Одбивање на работа Слика

Одбивање на работа

Многу е досадно ако вашиот вработен не ги следи вашите упатства. На пример, оној вработен на кој не можете да сметате дека ќе се појави на работното под околу викендот или оној кој мисли дека вашиот уреден кодекс на облекување не важи за него или неа. Ако ова се случува повеќе пати,…

Одбивање на работа Прочитај повеќе "

Алимент

Алимент

Што е алиментација? Во Холандија алиментацијата е финансиски придонес за трошоците за живот на вашиот поранешен партнер и децата по разводот. Тоа е сума што ја добивате или треба да ја плаќате месечно. Ако немате доволно приходи за живот, можете да добиете алиментација. Ќе треба да платите…

Алимент Прочитај повеќе "

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.