Признание и родителско овластување: објаснетите разлики

Признание и родителско овластување: објаснетите разлики

Познавањето и родителското овластување се два поими кои често се мешаат. Затоа, објаснуваме што значат и каде се разликуваат.

Благодарност

Мајката од која е родено детето е автоматски законски родител на детето. Истото важи и за партнерот кој е женет или регистриран партнер на мајката на денот на раѓањето на детето. Ова законско родителство е тогаш таму „според законот“. Со други зборови, не треба да правите ништо за тоа.

Друг начин да се стане правен родител е признавањето. Потврдувањето значи дека вие го преземате легалното родителство на дете доколку сте не во брак или во регистрирано партнерство со мајката. Ти правиш не мора да биде биолошкиот родител за да го стори тоа. Детето може да се признае само ако детето е живо. Детето може да има само двајца законски родители. Можете да признаете само дете кое сè уште нема двајца законски родители.

Кога можете да го препознаете вашето дете?

  • Признавање на дете за време на бременоста

Ова се нарекува признавање на нероден фетус и пожелно е да се направи пред 24-та недела, така што признавањето е веќе договорено во случај на предвремено раѓање. Можете да го признаете детето во која било општина во Холандија. Доколку (бремената) мајка не дојде со вас, таа мора да даде писмена согласност за препознавање.

  • Детска потврда за време на декларацијата за раѓање

Можете да го признаете вашето дете ако го регистрирате раѓањето. Раѓањето го пријавувате во општината каде е родено детето. Ако мајката не дојде со вас, таа мора да даде писмена согласност за признавање. Ова е исто така најчестиот облик на препознавање.

  • Препознавање на детето подоцна

Можете исто така да признаете дете ако е веќе постаро или дури и возрасен. Ова може да се направи во која било општина во Холандија. Од 12-годишна возраст потребна ви е писмена согласност од детето и од мајката. По 16 години потребна е само согласност од детето.

Во сите горенаведени случаи, регистраторот прави акт за признавање. Ова е бесплатно. Ако сакате копија од актот за потврда, за ова се наплаќа. За ова може да ве информира општината.

Родителски авторитет

Законот вели дека секој што е малолетник е под родителско овластување. Родителското овластување ја опфаќа должноста и правото на родителот да го одгледува и да се грижи за своето малолетно дете. Ова се однесува на физичката благосостојба, безбедноста и развојот на малолетното дете.

Дали сте во брак или во регистрирано партнерство? Ако е така, вие исто така автоматски ќе стекнете родителска власт над вашето дете за време на признавањето.

Ако признавањето се случи надвор од бракот или регистрираното партнерство, сè уште немате родителско овластување и сè уште не сте законски застапник на вашето дете. Во овој случај, само мајката ќе има автоматска родителска контрола. Дали сè уште сакате заедничко старателство? Потоа треба да поднесете барање до судот за заедничко старателство. Како родител, услов за тоа е веќе да си го признал детето. Само кога имате родителско овластување можете да донесувате одлуки за воспитувањето и грижата за вашето дете. Тоа е затоа што законскиот родител со родителска контрола,:

  • може да донесе клучни одлуки за „личноста на малолетникот“

Ова може да вклучува медицински избори за детето или одлуката на детето за тоа каде живее детето.

  • има старателство над имотот на детето

Ова, меѓу другото, значи дека родителот со старателство мора да управува со имотот на малолетникот како добар администратор и дека овој родител е одговорен за штетите што произлегуваат од таа лоша администрација.

  • Дали е законски застапник на детето

Ова вклучува дека родителот со старателство може да го регистрира детето во училиште или (спортско) здружение, да поднесе барање за пасош и да дејствува во име на детето во правна постапка.

Нова сметка

Во вторник, 22 март 2022 година, Сенатот се согласи со нацрт-законот со кој им се дозволува на невенчаните партнери да имаат законско заедничко старателство по признавањето на нивното дете. Иницијаторите на овој предлог-закон сметаат дека сегашната легислатива веќе не ги отсликува соодветно потребите на општеството што се менува, каде што разните форми на соживот стануваат сè почести. Невенчаните и нерегистрираните партнери автоматски ќе бидат задолжени за заедничко старателство по признавањето на детето кога овој закон ќе стапи на сила. Според новиот закон, договарањето на родителска контрола преку судот повеќе нема да биде потребно доколку не сте во брак или регистрирано партнерство. Родителското овластување автоматски се применува кога вие, како партнер на мајката, ќе го препознаете детето во општината.

Дали имате какви било прашања како резултат на оваа статија? Ако е така, ве молиме контактирајте со нашите адвокати за семејно право без обврска.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.