Усогласеност во холандскиот правен сектор

Усогласеност во холандскиот правен сектор

Бирократската болка во вратот наречена „усогласеност“

Вовед

Со воведувањето на холандскиот акт против перење пари и анти-терористичко финансирање (Wwft) и измените што се направени од овој закон, дојде нова ера на супервизија. Како што кажува името, Wwft беше воведен во обид да се бори против перење пари и финансирање на тероризам. Не само финансиските институции, како што се банките, инвестициските компании и осигурителните компании, туку и адвокатите, нотарите, сметководителите и многу други професии мораат да бидат сигурни дека ги почитуваат овие правила. Овој процес, вклучително и сет на чекори што треба да се преземат за да се исполнат овие правила, е опишан со општиот поим „усогласеност“. Ако се кршат правилата на Wwft, може да следи огромна казна. На прв поглед, режимот на Вуфт се чини разумен, зарем не за фактот дека Вуфт се претвори во вистинска бирократска болка во вратот, борејќи се повеќе од само тероризам и перења пари: ефикасно управување со нечиј бизнис.

Истрага за клиенти

За да се усогласат со Wwft, гореспоменатите институции треба да спроведат истрага за клиентот. Секоја (наменета) необична трансакција треба да се пријави во холандската единица за финансиско разузнавање. Во случај исходот од истрагата да не ги даде вистинските детали или увид, или во случај истрагата да укаже на активности што се незаконски или спаѓаат во категорија со висок ризик под Wwft, институцијата мора да ги одбие своите услуги. Истрагата на клиентот што треба да се спроведе е прилично детална и секое лице што го чита Вуфт ќе се заплетка во лавиринт со долги реченици, комплицирани клаузули и сложени референци. И тоа е само самиот акт. Покрај тоа, повеќето супервизори на Wwft издадоа свој комплициран прирачник за Wwft. На крајот на краиштата, не само идентитетот на секој клиент, како физичко или правно лице со кое се воспоставува деловен однос или од чие име се извршува (да се изврши) трансакција, туку и идентитетот на крајниот корисен сопственик (и) ( UBO), можни политички изложени лица (ПЕП) и претставници на клиентот треба да бидат воспоставени и последователно да се верификуваат. Правните дефиниции на поимите „УБО“ и „ПЕП“ се бесконечно детални, но се сведуваат на следново. Бидејќи UBO ќе го квалификува секое физичко лице кое директно или индиректно поседува повеќе од 25% од (акционерскиот) интерес на една компанија, а не да биде компанија котирана на берзата. Накратко, ПЕП е некој што работи во истакната јавна функција. Вистинската мерка на истрагата на клиентот ќе зависи од проценката на ризикот специфичен за ситуацијата од страна на институцијата. Истрагата е во три наврати: стандардна истрага, поедноставена истрага и засилена истрага. Со цел да се утврди и провери идентитетот на сите горенаведени лица и субјекти, може да бидат потребни или може да бидат потребни низа документи, во зависност од видот на истрагата. Прегледот на можните потребни документи резултира во следното неисцрпно броење: копии од (апостилирани) пасоши или други лични карти, извадоци од Стопанската комора, асоцијации, регистри на акционери и преглед на структурите на компанијата. Во случај на засилена истрага, може да бидат потребни уште повеќе документи, како што се копии на сметки за енергија, договори за вработување, спецификации за плати и извештаи од банка. Горенаведените резултати во промена на фокусот од клиентот и вистинското обезбедување на услуги, огромна бирократска кавга, зголемени трошоци, губење на време, можна потреба за ангажирање дополнителни вработени заради оваа загуба на време, обврската за едукација на персоналот за правилата на Wwft, иритираните клиенти и пред сè стравот од грешки, како, последно, но не и најмалку важно, Wwft избра да постави голема одговорност да ја процени секоја специфична ситуација со самите компании, работејќи со отворени норми .

Одговори: во теорија

Непридржувањето носи голем број можни последици. Прво, кога институцијата не пријави (наменета) невообичаена трансакција, институцијата е виновна за економски прекршок според холандскиот (кривичен) закон. Кога станува збор за истрагата на клиентот, постојат одредени барања. Институцијата прво мора да може да ја спроведе истрагата. Второ, вработените во институцијата мора да можат да препознаат необична трансакција. Доколку некоја институција не ги почитува правилата на Wwft, едно од надзорните органи, определено од Wwft, може да изрече дополнителна казна. Органот може да издаде и административна казна, вообичаено варирајќи се помеѓу максималните износи од 10.000 и 4.000.000 XNUMX XNUMX евра, во зависност од видот на прекршокот. Сепак, Wwft не е единствениот чин што предвидува казни и казни, бидејќи Законот за санкции („Sanctiewet“) исто така може да не се заборави. Актот за санкции беше донесен со цел спроведување меѓународни санкции. Целта на санкциите е да се поправат одредени активности на земји, организации и поединци кои на пример го кршат меѓународното право или човековите права. Како санкции, може да се размислува за ембарго за оружје, финансиски санкции и ограничувања за патувања за одредени лица. Во оваа мерка, креирани се списоци со санкции на кои се прикажани поединци или организации кои се претпоставува дека се поврзани со тероризам. Според законот за санкции, финансиските институции треба да преземат административни и контролни мерки за да бидат сигурни дека тие ги исполнуваат правилата за санкционирање, доколку не се изврши економски прекршок. Исто така, во овој случај, може да се издаде дополнителна казна или административна казна.

Теорија станува реалност?

Меѓународните извештаи посочуваат дека Холандија многу добро напредува во борбата против тероризмот и перењето пари. Значи, што значи ова во однос на изречените санкции во случај на непочитување? До сега, повеќето адвокати успеаја да се изјаснат, а казните во голема мерка беа оформени како предупредувања или (условни) суспензии. Ова беше случај и за повеќето нотари и сметководители. Сепак, до сега сите не биле толку среќни. Нерегистрирањето и потврдувањето на идентитетот на UBO веќе предизвика една компанија да добие казна од 1,500 евра. Даночен консултант доби казна од 20,000 евра, од кои износот од 10,000 евра е условно, за намерно не пријавување невообичаена трансакција. Веќе се случило дека адвокатот и нотарот се отстранети од нивната канцеларија. Сепак, овие тешки санкции се главно резултат на намерно кршење на Вуфт. Сепак, фактички мала казна, предупредување или суспензија не значи дека санкцијата не се чувствува толку тешка. На крајот на краиштата, санкциите можат да бидат објавени, создавајќи култура на „именување и засрамување“, што секако нема да биде добро за деловните активности.

Заклучок

Wwft се покажа како неопходен, но комплексен пакет правила. Особено истрагата за клиентот трае нешто, најмногу предизвикувајќи фокусот да се оддалечи од реалната деловна активност и - што е најважно - од клиентот, губење време и пари, а не на последно место фрустрирани клиенти. Досега, казните се одржуваа на ниско ниво, и покрај можноста овие казни да достигнат огромни височини. Именувањето и засрамувањето е, сепак, исто така фактор што дефинитивно може да игра голема улога. Како и да е, се чини како Wwft да ги достигнува своите цели, иако патот до усогласеноста е полн со пречки, планински документи, застрашувачки репресалии и предупредувачки истрели.

Конечно

Доколку имате дополнителни прашања или коментари по читањето на овој напис, слободно контактирајте го г-дин. Максим Ходак, адвокат при Law & More преку maxim.hodak@lawandmore.nl или г-дин. Том Меевис, адвокат во Law & More преку tom.meevis@lawandmore.nl или јавете ни се на +31 (0) 40-3690680.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.