Надомест на нематеријална штета…

Секое обештетување на нематеријалните штети предизвикани од смрт или несреќа до неодамна не беше опфатено со холандското граѓанско право. Овие нематеријални штети содржат тага на блиските роднини што е предизвикана од случај на смрт или несреќа на нивната сакана личност за која е одговорна друга странка. Овој вид на компензација е повеќе симболичен гест затоа што реално не може да се мери на вистинската тага што ја чувствува близок роднина.

Иако имаше вовед од државниот секретар Тивен за новиот законодавен предлог од 18-ти декември 2013 година, тој беше подготвен на 16-ти јули 2015 година и неодамна беше одобрен на 10-ти април 2018 година. Тие се молат за многу години сега да ги сменат правните позиции на роднините за да им помогнат во процесот на жалење. Надоместокот за нематеријална штета во случај на настан на смрт или несреќи подразбира признавање на тагата и надомест на штета за оние кои ги носат емоционалните последици од овие настани.

Надомест на нематеријална штета во случај на несреќи или смрт

Тоа значи дека роднините имаат право на компензација во случај на смрт или долгорочно онеспособеност на морнарите поради професионална повреда за која работодавачот е одговорен. Роднините на жртвите можат да се категоризираат како:

  • партнерот
  • децата
  • внуците
  • родители

Вистинскиот износ на надоместокот на нематеријалната штета во случај на несреќи или смрт може да се разликува во зависност од контекстот на настанот. Износот може да се движи од 12.500 € до 20.000 €. Новиот закон за надоместување на нематеријална штета во случај на несреќи или смрт ќе стапи на сила на 1 јануари 2019 година.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.