Изнајмување деловен простор за време на кризата со корона

Изнајмување деловен простор за време на кризата со корона

Целиот свет во моментот доживува криза на незамисливо размери. Ова значи дека владите исто така треба да преземат вонредни мерки. Штетата што ја предизвика оваа состојба и ќе продолжи да ја предизвикува може да биде огромна. Факт е дека никој моментно не е во состојба да ја процени обемот на кризата, ниту колку ќе трае. Без оглед на ситуацијата, закуп на деловни простории се уште е во сила. Ова покренува неколку прашања. Во овој напис би сакале да одговориме на неколку прашања што можат да се појават кај станарите или сопствениците на деловни простории.

Плаќање на киријата

Дали сè уште треба да ја платите киријата? Одговорот на ова прашање зависи од околностите на случајот. Во секој случај, мора да се разликуваат две ситуации. Прво, деловни простории што веќе не можат да се користат за деловни цели, како што се ресторани и кафулиња. Второ, има продавници кои сè уште можат да бидат отворени, но кои самите избираат сами да ги затворат вратите.

Изнајмување деловен простор за време на кризата со корона

Закупецот е должен да плати закупнина врз основа на договорот за закуп. Ако тоа не се случи, тоа е кршење на договорот. Сега се поставува прашањето, дали може да има виша сила? Можеби има договори во договорот за закуп за околностите под кои може да се примени виша сила. Ако не, законот се применува. Законот наведува дека постои виша сила ако закупецот не може да биде одговорен за непочитување; со други зборови, не е виновен закупецот што не може да ја плати киријата. Нејасно е дали неисполнувањето на обврските заради коронавирусот резултира во виша сила. Бидејќи нема преседан за ова, тешко е да се процени каков ќе биде исходот во овој случај. Она што игра улога, сепак, е често користениот договор за ROZ (Совет на недвижнини) во овој вид на врска со изнајмување. Во овој договор, побарувањето за намалување на закупнината е исклучено како стандард. Прашањето е дали сопственикот може разумно да ја одржи оваа гледна точка во сегашната ситуација.

Ако закупецот одлучи да ја затвори својата продавница, ситуацијата ќе биде поинаква. Сепак, во моментов нема никаква обврска да се стори тоа, реалноста е дека има помалку посетители и затоа помалку профит. Прашањето е дали околноста треба да биде целосно на штета на закупецот. Не е можно да се даде јасен одговор на ова прашање бидејќи секоја ситуација е различна. Ова мора да се оценува од случај до случај.

Неочекувани околности

И закупецот и сопственикот може да се повикаат на непредвидени околности. Општо, економската криза е одговорна во име на претприемачот, иако во повеќето случаи тоа може да биде различно заради кризата со корона. Мерките што ги спроведува владата исто така може да бидат земени во предвид. Тврдење засновано врз непредвидени околности, дава можност судот да го измени или поништи закупот. Ова е можно во случај ако закупецот веќе не може разумно да се задржи на продолжување на договорот. Според парламентарната историја, судијата треба да постапи воздржан во однос на ова прашање. Исто така, сега сме во ситуација да затворат и судовите: затоа нема да биде лесно да се добие пресуда брзо.

Недостаток на изнајмениот имот

Закупецот може да бара намалување на киријата или надоместок во случај на недостаток. Недостаток на состојба на имотот или која било друга состојба резултира во немање пријатно уживање во закупецот, имал право на почетокот на договорот за изнајмување. На пример, недостаток може да биде: градежни грешки, истекување покрив, мувла и неможност да се добие дозвола за експлоатација поради отсуство на излез за итни случаи. Обично судовите не сакаат да пресудат дека постои околност што мора да се смета за сметка на сопственикот. Во секој случај, лошата работа заради отсуство на јавност не е околност што треба да се наплати на сопственикот. Ова е дел од ризикот на претприемништво. Она што исто така игра улога е дека во многу случаи изнајмениот имот сè уште може да се користи. Затоа, повеќе ресторани, ги доставуваат или ги прибираат своите оброци како алтернатива.

Обврска за експлоатација

Повеќето закупнини на деловни простории вклучуваат оперативна обврска. Ова значи дека закупецот мора да ги користи изнајмените деловни простории. Во посебни околности, обврската за експлоатација може да произлезе од законот, но тоа не е секогаш случај. Скоро сите сопственици на деловни и канцелариски простории ги користат моделите ROZ. Општите одредби поврзани со моделите ROZ наведуваат дека закупецот ќе го искористи закупениот простор „ефикасно, целосно, правилно и лично“. Ова значи дека закупецот е предмет на оперативна обврска.

Засега, во Холандија не постои општа владина мерка со која се наредува затворање трговски центар или деловен простор. Како и да е, владата објави дека сите училишта, установи за јадење и пиење, спортски и фитнес-клубови, сауни, секс-клубови и кафулиња треба да останат затворени на национално ниво до понатамошно забележување. Ако закупецот е должен со наредба на владата да го затвори изнајмениот имот, закупецот нема да одговара за ова. Ова е околност што, според сегашната национална состојба, закупецот не треба да биде одговорен. Според општите одредби, закупецот е должен да ги следи и државните упатства. Како работодавец, тој е исто така должен да обезбеди безбедно работно опкружување. Оваа обврска произлегува од тоа што вработените не се изложуваат на ризик од загадување на коронавирус. Под овие околности, сопственикот не може да го принуди закупецот да работи.

Поради здравствената заштита на персоналот и / или клиентите, гледаме дека самите станари избираат доброволно да го затворат закупениот имот, дури и ако не им било укажано на владата да го сторат тоа. Под сегашни околности, веруваме дека земјопоседниците нема да можат да поднесат барање за исполнување на обврската, плаќање казни или надомест на штета. Врз основа на рационалност и правичност, како и обврска да ја ограничиме штетата од страна на закупецот колку што е можно, тешко е да се замисли дека сопственикот ќе се спротивстави на (привремено) затворање.

Различна употреба на изнајмениот имот

Објектите за храна и пијалоци се затворени во моментот. Сепак, сепак е дозволено да се собере и да се доставува храна. Сепак, договорот за изнајмување обезбедува поголемиот дел од времето строга политика за намена; што го прави подигањето различно од ресторанот. Како резултат на тоа, закупецот може да постапи спротивно на договорот за изнајмување и - евентуално - да загуби парични казни.

Во сегашната ситуација, секој има должност да ја ограничи својата или нејзината штета што е можно повеќе. Со префрлување на функција за подигнување / испорака, закупецот е во согласност. Под овие околности, тешко е во секоја разумност да се брани гледна точка дека тоа е спротивно на целта на договорот. Всушност, сопственикот има поголема веројатност да има побарување од закупецот ако закупецот не стори сé што е во негова моќ за да го задржи своето работење за да може да ја плати киријата.

Заклучок

Со други зборови, секој е должен да ја ограничи својата штета што е можно повеќе. Владата веќе објави далекусежни мерки за да им помогне на претприемачите и да го намали нивниот финансиски притисок. Се препорачува да се искористат можностите на овие мерки. Ако закупецот одбие да го стори тоа, може да се смета дека е тешко да се пренесат загубите на сопственикот. Ова исто така важи и обратно. Во меѓувреме, политичарите исто така ги повикаа земјопоседниците да ја умерат киријата во наредниот период, за да се сподели ризикот.

Иако закупецот и сопственикот имаат договорни односи едни со други и принципот на „зделка е зделка“. Препорачуваме да разговарате едни со други и да ги разгледувате можностите. Закупецот и сопственикот може да можат да се сретнат едни со други во овие исклучителни времиња. Додека закупецот нема приход поради затворањето, трошоците на сопственикот исто така продолжуваат. Во интерес на сите е и бизнисот да преживее и да ја надмине оваа криза. На овој начин, закупецот и сопственикот можат да се согласат дека закупнината привремено ќе се плати делумно и недостатокот ќе се надополни кога деловните простории ќе бидат повторно отворени. Ние мора да си помагаме едни на други кога е можно и, покрај тоа, сопствениците немаат корист од стечајните станари. На крајот на краиштата, нов станар не се наоѓа лесно во овие времиња. Без оглед на изборот, не донесувајте избрзани одлуки и дозволете ни да ве советуваме за можностите.

контакт

Бидејќи сегашната состојба е толку непредвидлива, можеме да замислиме дека ова може да предизвика многу прашања за вас. Ние внимаваме на развојот и сме среќни што ве информираме за најновите состојби. Ако имате какви било прашања во врска со овој напис, Ве молиме не двоумете се да контактирате со адвокатите на Law & More.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.