Заштита на трговските тајни: Што треба да знаете? Слика

Заштита на трговските тајни: Што треба да знаете?

Законот за трговски тајни (Wbb) се применува во Холандија од 2018 година. Овој закон ја спроведува Европската директива за усогласување на правилата за заштита на неоткриеното знаење и деловно информирање. Целта на воведувањето на Европската директива е да се спречи фрагментацијата на правилата во сите земји-членки и на тој начин да се создаде правна сигурност за претприемачот. Пред тоа време, не постоеше посебна регулатива во Холандија за да се заштити неоткриеното знаење и деловно информирање и решението требаше да се бара во законот за договор, или поточно во клаузулите за доверливост и неконкуренција. Под одредени околности, доктрината за тортура или начинот на кривичното право исто така понуди решение. Со влегувањето во сила на Законот за трговски тајни, вие како претприемач ќе имате законско право да покренете правни постапки кога вашите трговски тајни се незаконски прибавени, обелоденети или користени. Што точно се подразбира под трговски тајни и кога и какви мерки може да преземете против кршење на вашата трговска тајна, можете да прочитате подолу.

Заштита на трговските тајни: Што треба да знаете? Слика

Што е деловна тајна?

Тајна. Со оглед на дефиницијата во член 1 од Законот за трговски тајни, деловните информации не треба да бидат општо познати или лесно достапни. Дури и за експерти кои обично се занимаваат со такви информации.

Трговска вредност. Покрај тоа, Законот за трговски тајни предвидува деловните информации да имаат комерцијална вредност затоа што се тајни. Со други зборови, незаконското прибирање, користење или откривање може да биде штетно за деловните, финансиските или стратешките интереси или конкурентската позиција на претприемачот кој законски ги поседува тие информации.

Разумни мерки. Конечно, деловните информации мора да бидат предмет на разумни мерки за да се чуваат во тајност. Во овој контекст, можете да помислите на, на пример, на дигиталната безбедност на информациите од вашата компанија со помош на лозинки, енкрипција или безбедносен софтвер. Разумните мерки вклучуваат и клаузули за доверливост и неконкуренција при вработување, договори за соработка и протоколи за работа. Во оваа смисла, овој метод за заштита на деловните информации ќе продолжи да биде важен. Law & MoreАдвокатите се експерти за договорно право и корпоративно право и се среќни да ви помогнат да подготвите или прегледате договори и клаузули за доверливост и неконкуренција

Дефиницијата за деловни тајни опишани погоре е доста широка. Општо земено, деловните тајни ќе бидат информации што можат да се користат за да се заработат пари. Конкретно, во овој контекст може да се разгледаат следниве видови на информации: производни процеси, формули и рецепти, но дури и концепти, податоци за истражување и досиеја на клиенти.

Кога има повреда?

Дали вашите деловни информации ги исполнуваат трите барања на правната дефиниција во член 1 од законот за трговски тајни? Тогаш информациите за вашата компанија автоматски се штитат како деловна тајна. Не е потребно (понатамошно) пријавување или регистрација за ова. Во тој случај, добивање, користење или јавно објавување без дозвола, како и производство, нудење или пуштање во промет на стоки што ги повредуваат други лица, е незаконско, согласно член 2 од Законот за трговски тајни. Кога станува збор за незаконска употреба на трговски тајни, ова исто така може да вклучува, на пример, повреда на договорот за неоткривање на информации поврзани со оваа или друга (договорна) обврска за ограничување на употребата на трговската тајна. Патем, законот за трговски тајни, исто така, предвидува во член 3 исклучоци од незаконското стекнување, употреба или откривање, како и производство, нудење или пласман на стока што повредува. На пример, незаконско стекнување деловна тајна не се смета за стекнување со помош на независно откритие или со „обратно инженерство“, т.е. набудување, истражување, расклопување или тестирање на производ или предмет што е ставен на располагање на јавноста или натаму е законски добиена.

Мерки против повреда на деловна тајна

Законот за трговски тајни им нуди на претприемачите опции да постапуваат против кршење на нивните трговски тајни. Една од можностите, опишана во член 5 од гореспоменатиот Закон, се однесува на барање до судијата за претходна помош за преземање привремени и заштитни мерки. Привремените мерки се однесуваат, на пример, на забрана за а) употреба или откривање на трговската тајна или б) производство, понуда, пласирање на пазар или употреба на стока што прекршува, или употреба на таа стока за тие цели. да внесувате, извезувате или зачувувате. Мерките на претпазливост вклучуваат заплена или декларација на стоки за кои постои сомневање дека се повредени.

Друга можност за претприемачот, според членот 6 од Законот за заштита на трговските тајни, лежи во барањето на судот за основаноста да нареди судски потреси и корективни мерки. Ова вклучува, на пример, повлекување на стоките што ги повредуваат правата од пазарот, уништување на стоки што содржат или применуваат трговски тајни и враќање на овие носители на податоци до имателот на трговската тајна. Понатаму, претприемачот може да бара надомест на штета од прекршителот врз основа на член 8 од Законот за заштита на почвата. Истото важи и за осудата на прекршителот во разумни и пропорционални правни трошоци и други трошоци направени од страна на претприемачот како асимилирана странка, но потоа преку член 1019е ДКСП.

Затоа, трговските тајни се важна придобивка за претприемачите. Дали сакате да знаете дали одредени информации за компанијата припаѓаат на вашата трговска тајна? Дали преземавте доволно заштитни мерки? Или веќе имате работа со кршење на вашите деловни тајни? Потоа контактирајте Law & More. На Law & More разбираме дека кршењето на вашата трговска тајна може да има далекусежни последици за вас и вашата компанија и дека се потребни соодветни активности и пред и потоа. Затоа, адвокатите на Law & More користете личен, но сепак јасен пристап. Заедно со вас, тие ја анализираат ситуацијата и ги планираат следните чекори што треба да се преземат. Доколку е потребно, нашите адвокати, кои се експерти во областа на корпоративното и процесно право, исто така се задоволни да ви помогнат во каква било постапка.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.