Родителски авторитет Слика

Родителски авторитет

Кога се роди дете, мајката на детето автоматски има родителско овластување над детето. Освен во случаи кога самата мајка во тоа време е сè уште малолетна. Ако мајката е омажена за нејзиниот партнер или има регистрирано партнерство за време на раѓањето на детето, таткото на детето исто така автоматски има родителско овластување над детето. Ако мајката и таткото на дете живеат исклучиво заедно, заедничкото старателство не се применува автоматски. Во случај на соживот, таткото на детето мора, доколку сака, да го препознае детето во општината. Ова не значи дека партнерот има и старателство над детето. За таа цел, родителите мора заедно да поднесат барање за заедничко старателство до судот.

Што значи родителски авторитет?

Родителско овластување значи дека родителите имаат моќ да одлучуваат за важни одлуки во животот на нивното малолетно дете. На пример, медицински одлуки, избор на училиште или одлука каде детето ќе го има својот / нејзиниот главен престој. Во Холандија, имаме едногласно старателство и заедничко старателство. Самостојно старателство значи дека старателството е на еден родител, а заедничкото старателство значи дека старателството го остваруваат двајцата родители.

Може ли заедничкиот орган да се смени во едногласен орган?

Основниот принцип е дека заедничкото старателство, кое постоело за време на бракот, продолжува и по разводот. Ова често е во интерес на детето. Меѓутоа, во постапките за развод или во постапките по разводот, еден од родителите може да побара од судот да преземе одговорност за едногласното старателство. Ова барање ќе се одобри само во следниве случаи:

  • ако постои неприфатлив ризик детето да биде заробено или изгубено меѓу родителите и не се очекува тоа да се подобри доволно во догледна иднина, или;
  • измената на старателството е инаку неопходна во најдобар интерес на детето.

Практичното искуство покажа дека барањата за едногласен орган се одобруваат само во исклучителни случаи. Еден од критериумите споменати погоре мора да биде исполнет. Кога ќе се одобри апликацијата за едногласно старателство, родителот со старателство повеќе не е потребно да се консултира со другиот родител кога се вклучени важни одлуки во животот на детето. Родителот кој е лишен од старателство на тој начин веќе нема збор во животот на детето.

Најдобри интереси на детето

„Најдобри интереси на детето“ нема конкретна дефиниција. Ова е нејасен концепт што треба да се пополни од околностите на секоја семејна ситуација. Затоа, судијата ќе мора да ги разгледа сите околности во таквата апликација. Сепак, во пракса се користат голем број фиксни почетни точки и критериуми. Важна почетна точка е дека заедничкиот орган мора да се задржи по разводот. Родителите мора да можат заедно да донесуваат важни одлуки за детето. Ова исто така значи дека родителите мора да можат добро да комуницираат едни со други. Сепак, слабата комуникација или скоро никаква комуникација не е доволна за да се добие единствено старателство. Само кога лошата комуникација помеѓу родителите создава ризик децата да бидат заробени меѓу нивните родители и ако тоа не се очекува да се подобри за краток временски период, судот ќе го раскине заедничкото старателство.

Во текот на постапката, судијата понекогаш може да побара совет од експерт со цел да утврди што е во најдобар интерес на детето. Потоа може, на пример, да побара од Одборот за заштита на деца да испита и да издаде извештај за тоа дали единечното или заедничкото старателство е во најдобар интерес на детето.

Може ли авторитетот да се смени од едноглавен во заеднички авторитет?

Ако има едногласно старателство и двајцата родители сакаат да го променат во заедничко старателство, ова може да се договори преку судовите. Ова може да се побара во писмена форма или дигитално преку формулар. Во тој случај, во регистарот за старателство ќе се направи белешка за тоа дека предметното дете има заедничко старателство.

Ако родителите не се согласат за промена од единечно старателство во заедничко старателство, родителот кој нема старателство во тоа време може да ја однесе предметот на суд и да поднесе барање за со-осигурување. Ова ќе се одбие само доколку постои горенаведениот таен и изгубен критериум или ако инаку одбивањето е потребно во најдобар интерес на детето. Во пракса, честопати се одобрува барање за промена на единствено старателство во заедничко старателство. Ова е затоа што во Холандија го имаме принципот на еднакво родителство. Овој принцип значи дека татковците и мајките треба да имаат еднаква улога во грижата и воспитувањето на своето дете.

Крај на родителското овластување

Родителското старателство завршува со примена на законот штом детето наполни 18 години. Од тој момент детето е во полнолетство и има моќ да одлучува за сопствениот живот.

Дали имате прашања во врска со родителското овластување или сакате да ви помогнеме во постапката за аплицирање за единствено или заедничко родителско тело? Ве молиме контактирајте директно со еден од нашите искусни адвокати за семејно право. Адвокатите на Law & More ќе биде среќен да ве советува и да ви помага во вакви постапки во најдобар интерес на вашето дете.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.