Заедно живеење со вашиот партнер во Холандија 1X1 слика

Togetherивеејќи заедно со вашиот партнер во Холандија

''Law & More ви помага и ве води вас и вашиот партнер во сите чекори од постапката за аплицирање за дозвола за престој. ''

Дали сакате да живеете во Холандија заедно со вашиот партнер? Во тој случај ќе ви треба дозвола за престој. За да се квалификувате за дозвола за престој, вие и вашиот партнер ќе мора да исполните неколку барања. Постојат неколку општи и специфични барања што се применуваат.

Неколку општи барања

Првиот општ услов е дека вие и вашиот партнер треба да имате важечки пасош. Исто така, ќе треба да ја пополните изјавата на претходниот. Во оваа декларација ќе изјавите, меѓу другото, дека не сте сториле кривични дела во минатото. Во некои случаи, ќе мора да учествувате во истражување за туберкулоза по пристигнувањето во Холандија. Ова зависи од вашата состојба и националноста. Покрај тоа, двајцата ќе мора да имате 21-годишна возраст или постари.

Неколку специфични барања

Едно од специфичните барања е дека вашиот партнер треба да има доволен приход што е независен и долгорочен. Приходот обично мора барем да е еднаков на законската минимална плата. Понекогаш се применува различен услов за приход, ова зависи од вашата состојба. Оваа состојба не се применува ако вашиот партнер достигнал старосна пензија AOW, доколку вашиот партнер е трајно и целосно неспособен за работа или ако вашиот партнер е трајно не може да го исполни условот за учество во трудот.

Друг важен специфичен услов што го одржува холандската служба за имиграција и натурализација е да го положи испитувањето за граѓанска интеграција во странство. Само ако сте ослободени од полагање на овој испит, не мора да го полагате испитот. Дали сакате да знаете дали сте ослободени од полагање на испит, какви се трошоците за полагање на испит и како можете да се пријавите на испит? Контактирајте нè за информации.

Како работи постапката за аплицирање?

Како прво, сите потребни документи и информации ќе треба да се соберат, легализираат и да се преведат (доколку е потребно). Откако ќе се соберат сите потребни документи, може да се поднесе барање за дозвола за престој.

Во повеќето ситуации, потребна е посебна виза за да може да патува во Холандија и да остане повеќе од 90 дена. Оваа специјална виза се нарекува Редовна привремена дозвола за престој (мвв). Ова е налепница што ќе биде ставена во вашиот пасош од страна на Холандската репрезентација. Тоа зависи од вашата националност ако ви треба mvv.

Ако ви треба mvv, апликација за дозвола за престој и mvv може да се поднесе во еден момент. Ако не ви треба mvv, може да се поднесе барање за само дозвола за престој.

По поднесувањето на апликацијата, холандската служба за имиграција и натурализација ќе провери дали вие и вашиот партнер ги исполнувате сите барања или не. Одлуката ќе се донесе во рок од 90 дена.

Контакт

Дали имате какви било прашања или коментари во врска со овој напис?

Ве молиме слободно контактирајте го господин. Максим Ходак, адвокат на Law & More преку maxim.hodak@lawandmore.nl или г. Том Меевис, адвокат во Law & More преку tom.meevis@lawandmore.nl. Може да се јавите и на следниот телефонски број: +31 (0) 40-3690680.

Law & More