Интернет измама

Интернет измама

Во последниве години, интернетот цветаше. Сè почесто го поминуваме своето време во светот на интернет. Со доаѓањето на банкарските сметки преку Интернет, опциите за плаќање, местата на пазарот и барањата за плаќање, сè повеќе организираме не само лични, туку и финансиски работи преку Интернет. Често се уредува со само еден клик на копчето. Интернетот ни донесе многу. Но, не треба да грешиме. Интернетот и неговиот брз развој не само што носат погодности, туку и ризици. На крајот на краиштата, измамата на Интернет лежи во чекање.

Секој ден, милиони луѓе купуваат и продаваат вредни предмети на Интернет. Обично сè оди добро и како што се очекуваше за обете страни. Но, премногу често меѓусебната доверба ја крши една странка и за жал се јавува следнава состојба: плаќате според договорите, но потоа не добивате ништо или убедувате да го испратите вашиот производ однапред, но потоа никогаш не добивате плаќање. И двата случаи може да бидат измама. Ова е најчестата и добро позната форма на измамите во Интернет. Оваа форма главно се јавува на местата за тргување преку Интернет, како на пример еБај, но и преку реклами на социјалните медиуми како што е Фејсбук. Покрај тоа, оваа форма на интернет-измама се однесува на случаите во кои постои измама веб-продавница, т.н. лажна продавница.

Интернет измама

Сепак, интернет-измамите опфаќаат повеќе од само „случаи на еБај“. Кога користите одредена програма на вашиот компјутер, може да доживеете Интернет-измами со различна мапа. Едно лице кое се преправа дека е вработен во таа програмска компанија, може да ве убеди дека програмата е застарена и дека претставува одредени безбедносни ризици за вашиот компјутер, кога тоа воопшто не е случај. Потоа, таков „вработен“ ви нуди да купите нова програма по прифатлива цена. Ако се согласувате и платите, „вработениот“ ќе ве извести дека плаќањето за жал не е успешно и мора повторно да ја извршите исплатата. Додека сите плаќања се извршени правилно и парите се примаат повеќе пати за истата „програма“, таканаречениот „вработен“ ќе продолжи да го прави овој трик сè додека продолжите да плаќате. Истиот трик може да се сретнете и во „јакна за услуги на клиентите“.

Измама

Измамата се казнува според член 326 од холандскиот кривичен законик. Сепак, не секоја ситуација може да се класифицира како таква измама. Неопходно е да сте, како жртва, заблуден да предадете добро или пари. Измама може да се појави ако партијата со која работевте бизнис, користела лажно име или капацитет. Во тој случај, продавачот се претставува како сигурен, додека неговите детали за контакт воопшто не се точни. Измамата исто така може да се состои од трикови, како што се претходно опишаните. Конечно, можно е во контекст на измама да се зборува за ткаење на фикции, со други зборови акумулација на лаги. Затоа, само недоставувањето на стоки за кои е извршена исплата е недоволна да прифати измама и не може директно да доведе до убедување на продавачот.

Затоа може да се случи во одредени околности да се чувствувате како измамени, но дека не станува збор за измама во смисла на член 326 од Кривичниот законик. Сепак, можно е дека во вашиот случај граѓанскиот закон е отворен за решавање на „измамникот“ преку одговорност. Одговорноста може да се појави на различни начини. Двете најчести и најпознати се одговорност и договорна одговорност. Ако не сте склучиле договор со „измамникот“, можеби ќе можете да се потпрете на првата форма на одговорност. Ова е случај кога станува збор за противзаконско дело, делото може да му се припише на сторителот, претрпел штета и оваа штета е резултат на засегнатото дело. Доколку овие услови се исполнети, може да се појави побарување или обврска во форма на компензација.

Договорната одговорност обично ќе биде вклучена во „случаи на еБај“. На крајот на краиштата, сте склучиле договори според добро. Доколку другата страна не ги исполни своите обврски од договорот, може да стори прекршување на договорот. Откако ќе се прекрши договорот, може да побарате исполнување на договорот или обештетување. Исто така, паметно е да и дадете на другата страна последна шанса (рок) да ви ги врати парите или да го испратите производот со нотификација за неплаќање.

За да покренете граѓанска постапка, треба да знаете кој е точно „измамникот“. Исто така, мора да ангажирате адвокат за граѓанска постапка. Law & More има адвокати кои се и експерти во областа на казненото право и граѓанското право. Дали се препознаете во една од ситуациите опишани порано, дали сакате да знаете дали сте жртва на измама или имате какви било прашања за измама? Ве молиме контактирајте со адвокатите на Law & More. Нашите адвокати не само што се среќни да ви дадат совети, но исто така ви помагаат во кривична или граѓанска постапка ако сакате.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.