Веднаш разрешување

Веднаш разрешување

И вработените и работодавачите можат да стапат во контакт со отпуштање на различни начини. Дали сам го избираш или не? И под какви околности? Еден од најдрастичните начини е итно отпуштање од работа. Дали е тоа случајот? Тогаш договорот за вработување помеѓу работникот и работодавачот ќе заврши веднаш. Во рамките на работниот однос, оваа опција им припаѓа на работодавачот и на работникот. Сепак, одлуката во врска со овој вид разрешување не може да ја донесе ниту една од страните во текот на ноќта. И во двата случаи, одредени услови се применуваат за важечко разрешување, а страните имаат одредени права и обврски.

Веднаш разрешување

За валидно итно отпуштање, работодавачот и работникот мора да ги исполнат следниве законски услови.

  • Итна причина. Околностите мора да бидат такви што една од страните е принудена да ја отпушти. Ова мора да се однесува на акти, карактеристики или однесување на една од страните, како резултат на кои од другата страна не може разумно да се очекува да го продолжи договорот за вработување. Поточно, може да биде закана, измама или сериозна опасност по животот или здравјето на работното место. Друга причина може да биде недостаток на соодветно обезбедување просторија и табла од работодавачот, иако тоа е договорено.
  • Веднаш разрешување. Доколку работодавачот или работникот последователно продолжи со отказ веднаш, таквото разрешување мора да се даде или преземе веднаш, односно веднаш по инцидентот или засегнатата виновна постапка. Покрај тоа, на страните им е дозволено да направат кратко време пред да продолжат со вакво разрешување, на пример, да добијат правен совет или да покренат истрага. Ако една од страните чека премногу долго, ова барање повеќе не може да се исполни.
  • Веднаш известување. Покрај тоа, итна причина мора да се достави до другата страна за која станува збор без одлагање, односно веднаш по итно отпуштање од работа.

Доколку овие услови не се исполнети, разрешувањето е неважечко. Дали се исполнети сите три од горенаведените услови? Тогаш договорот за вработување меѓу страните завршува со непосреден ефект. За такво разрешување, не мора да се бара дозвола од UWV или судот на субдистрибуцијата и не треба да се набудува период за известување. Како резултат, страните имаат одредени права и обврски. Кои права или обврски се овие, се дискутира подолу. 

Надоместок за транзиција

Доколку работникот е лицето кое реши да се отпушти со непосреден ефект, на пример, поради сериозни виновни дејства или пропусти од работодавачот, работникот кој работел најмалку 2 години има право на плаќање за транзиција. Дали работодавачот ќе продолжи со отказ со непосреден ефект? Во тој случај, вработениот во принцип нема право на транзициска исплата ако отпуштањето од работа е резултат на сериозно виновни дела или пропусти од страна на работникот. Судот на дистрибуција може исклучително да утврди поинаку. Во тој случај, работодавачот сè уште треба да плати (делумно) надомест за транзиција на работникот. Дали сакате да знаете повеќе за условите за или пресметката на такса за транзиција? Потоа, контактирајте ги адвокатите на Law & More.

Надомест од итна причина заради намера или грешка

Ако работникот веднаш поднесе оставка од итна причина заради намера или вина од страна на работодавецот, работодавачот ќе му должи надомест на односниот вработен. Овој надоместок зависи од платите на вработениот и мора да биде барем еднаков на износот што вработениот би го добил во плати во текот на периодот на законско известување. Судот на дистрибуција исто така може да го намали или зголеми овој надоместок по правичност. Спротивно на тоа, работникот исто така мора да плати спореден надоместок на својот работодавец како резултат на неговата намера или грешка и судот на дистрибуција исто така може да ја прилагоди висината на овој надоместок.

Вие не се согласувате со разрешувањето

Како работодавец, не се согласувате со итно отпуштање од страна на вашиот вработен? Во тој случај, во рок од 2 месеци од денот на кој е раскинат договорот за вработување со вашиот вработен заради итно отпуштање од работа, може да побарате од судот за дистрибуција да ви додели надомест што вашиот вработен мора да ви го плати. Во случај на договор со опција за откажување, субдистрибутивниот суд може да му додели надомест за игнорирање на периодот на известување. Овој надоместок тогаш е еднаков на платите што вашиот вработен би ги добил за важечкиот период за известување.

Дали сте вработен и не се согласувате со одлуката на вашиот работодавец да ве отпушти од непосреден ефект? Потоа, можете да го предизвикате ова разрешување и да побарате од судот на субдистрибуција да го поништи отказот. Наместо тоа, можете да побарате надомест од судот за субдистрибуција. И двете барања мора да бидат доставени до судот за субдистрибуција 2 месеци по денот на раскинување на договорот со кратко разрешување. Во овие правни постапки, работодавачот тогаш ќе мора да докаже дека веднаш отпуштање ги исполнува барањата. Практиката покажува дека обично е тешко за работодавачот да ја идентификува итната причина за отпуштање од работа. Затоа работодавачот мора да земе предвид дека во таков случај судијата ќе донесе одлука во корист на работникот. Ако, како вработен, последователно не се согласувате со одлуката на судот за дистрибуција, може да се жалите против ова.

За да се избегнат правните постапки, може да биде разумно да се одлучи во консултација меѓу страните да склучат договор за спогодба и со тоа да се претвори отказот со непосреден ефект на отказ со заедничка согласност. Ваквиот договор за порамнување може да донесе бенефиции за обете страни, како краткорочно обезбедување и евентуално право на бенефиции за невработеност за вработениот. Работникот не го има ова право во случај на веднаш разрешување.

Дали се соочувате со итно разрешување? Тогаш е важно да се информирате за вашата правна позиција и нејзините последици. На Law & More разбираме дека разрешувањето е една од најшироките мерки во законот за вработување што има далекусежни последици и за работодавачот и за вработениот. Затоа, преземаме личен пристап и можеме да ја процениме вашата состојба и можностите заедно со вас. Law & Moreадвокатите се експерти во областа на законот за разрешување и се среќни што ви даваат правен совет или помош за време на постапката за разрешување. Дали имате други прашања во врска со разрешувањето? Ве молиме контактирајте со Law & More или посетете ја нашата веб-страница Разрешување.сајт.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.