Сакам да зграпчам! Слика

Сакам да зграпчам!

Направивте голема достава до еден од вашите клиенти, но купувачот не ја плаќа достасаната сума. Што можеш да направиш? Во овие случаи, можете да ја одземете стоката на купувачот. Сепак, ова е предмет на одредени услови. Покрај тоа, постојат различни видови на напади. Во овој блог ќе прочитате се што треба да знаете за гарнитурата на вашите должници.

Приврзаност за претпазливост наспроти извршител

Можеме да разликуваме два типа на заплена, претпазливост и извршна. Во случај на приложување предрасуди, доверителот може привремено да ја заплени стоката за да биде сигурен дека должникот сепак ќе има доволно пари за подоцна да го плати својот долг. По извршувањето на приврзаноста за претпазливост, доверителот мора да поведе постапка за да може судот да се произнесе за конфликтот врз основа на кој е направен приврзаникот. Овие постапки се нарекуваат и мериторни постапки. Едноставно кажано, доверителот ја зема во притвор стоката на должникот додека судијата не одлучи за основаноста. Оттука, стоката не може да се продава до тоа време. Во извршен прилог, пак, стоката се одзема за да се продаде. Приходите од продажбата потоа се користат за отплата на долгот.

Превентивен напад

И двете форми на заплена не се дозволени само така. За да приложите предрасуди, мора да добиете дозвола од Судијата за привремена наредба. За таа цел, вашиот адвокат мора да поднесе барање до судот. Оваа апликација исто така мора да наведе зошто сакате да приложите предрасуди. Мора да постои страв од проневера. Откако судот ќе ја даде својата дозвола, имотот на должникот може да се приложи. Овде е важно на доверителот да не му се дозволи самостојно да ја заплени стоката, туку тоа да се направи преку судски извршител. По ова, доверителот има рок од четиринаесет дена да започне мериторна постапка. Предноста на приложувањето предрасуди е тоа што доверителот не мора да се плаши дека, ако долгот се досуди во мериторна постапка пред судот, на должникот нема да му останат пари да го плати долгот.

Извршна заплена

Во случај на приложување за извршување, потребно е извршно право. Ова обично вклучува наредба или пресуда од судот. За налогот за извршување, затоа често е неопходно постапката во судот да е веќе спроведена. Ако имате извршна титула, можете да побарате од судскиот извршител да ја достави. Притоа, извршителот ќе го посети должникот и ќе даде налог да го плати долгот во одреден временски период (на пример, во рок од два дена). Доколку должникот не плати во овој рок, судскиот извршител може да изврши прикачување на целиот имот на должникот. Потоа, извршителот може да ја продаде оваа стока на извршна аукција, по што средствата одат кај доверителот. Може да се приложи и банкарска сметка на должникот. Се разбира, во овој случај не треба да се одржи аукција, но парите може да се префрлат директно на доверителот со согласност на судскиот извршител.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.