Развод преку медијација

Развод преку медијација

Разводот е често придружен со несогласување меѓу партнерите. Кога вие и вашиот партнер се одвоени и не можете да се согласите едни со други, ќе се појават конфликти што во некои случаи дури можат да ескалираат. Разводот понекогаш може да го донесе лошото кај некого заради нивните емоции. Во таков случај, можете да се јавите кај адвокат за да го добиете вашето законско право. Тој ќе може да започне правна постапка од ваше име. Сепак, постои добра шанса вашите деца, на пример, да страдаат многу како резултат. За да ги избегнете овие тензии, може да се одлучите и за развод со медијација. Во пракса, ова често се нарекува медијација за развод.

Развод преку медијација

Што е медијацијата?

Кој има спор, сака да се ослободи од тоа што е можно поскоро. Честопати спорот веќе достигнува толку високо ниво што двете страни повеќе не гледаат решение. Медијацијата може да го промени тоа. Медијацијата е заедничко решавање спор со помош на неутрален посредник за конфликти: медијаторот. Повеќе информации за медијацијата воопшто можете да најдете на нашата страница за медијација.

Кои се придобивките од медијацијата за развод?

Лошо уредениот развод може да предизвика тага и фрустрација за наредните години. Медијацијата е начин да се постигне заедничко решение во консултации, на пример за тоа како да се справите со децата, распределбата на парите, можната алиментација и договорите за пензијата.
Кога страните можат да постигнат спогодби во процес на медијација, ова ќе го вклучиме во договорот за договор. Последователно, направените договори можат да бидат ратификувани од судот.

Во разводот кога страните се соочуваат едни со други на суд, едната од страните честопати ќе има свој пат, а другата страна е губитник, како што беше. Во медијацијата, нема губитници. Во медијацијата, се прави обид да се решат проблемите заедно, така што ќе се појави понудената ситуација за обете страни. Ова е особено важно во случај страните по разводот да мораат многу да се занимаваат едни со други. Размислете, на пример, за ситуацијата во која се вклучени децата. Во тој случај, важно е поранешните партнери сè уште да можат да поминат низ една врата заедно по разводот. Друга предност на медијацијата е тоа што честопати е поевтина и помалку оптоварувачка од долгите правни постапки.

Како работи медијацијата?

Во медијација, партиите разговараат едни со други под водство на професионален посредник. Медијаторот е независен медијатор кој заедно со страните бара решение кое е прифатливо за сите. Медијаторот не само што ја разгледува правната страна на случајот, туку и на какви било основни проблеми. Партиите потоа доаѓаат до заедничко решение, кое медијаторот го снима во договорот за договор. Медијаторот не изразува мислење. Затоа, медијацијата се заснова на волјата за постигнување спогодби заедно, со доверба. Овој процес на медијација е неспокојот од судењето на суд. Сега кога спогодбите се склучени заедно, постои и поголема шанса страните да се придржуваат кон нив.

Медијаторот гарантира дека двете страни можат да раскажат своја приказна и дека едни со други се слушаат. За време на разговорите со медијаторот ќе има доволно внимание за емоциите на странките. Емоциите треба да се дискутираат пред да се постигнат добри договори. Покрај тоа, медијаторот гарантира дека договорите направени од страните се правно точни.

Четирите чекори во медијацијата

  1. Интервју за внес. Во првото интервју, медијаторот јасно објаснува што е медијацијата. Потоа, страните потпишуваат договор за медијација. Во овој договор, страните се согласуваат дека разговорите се доверливи, дека тие ќе учествуваат доброволно и дека тие активно ќе учествуваат во разговорите. Партиите се слободни да го прекинат процесот на медијација во секое време.
  2. Фаза на извидување. Под водство на медијаторот, конфликтот се анализира сè додека не се јасни сите гледишта и интереси.
  3. Фаза на преговори. И двете страни излегоа со можни решенија. Имаат на ум дека решението мора да биде добро за обете страни. На овој начин се направени потребните договори.
  4. Направете состаноци. Медијаторот на крајот ќе ги стави на хартија сите спогодби, на пример, договор за договор, план за родителство или завет за развод. Ова потоа се доставува до судот за ратификација.

Дали сакате да го организирате разводот со заедничко уредување? Или сакате да знаете дали медијацијата може да биде добро решение за вас? Слободно можете да контактирате со нашата канцеларија. Со задоволство ќе ви помогнеме да направите избор за медијација.  

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.