Разводот и состојбата околу вирусот корона

Разводот и состојбата околу вирусот корона

Коронавирусот има далекусежни последици за сите нас. Мора да се обидеме да останеме дома колку што е можно повеќе и да работиме и од дома. Ова осигурува дека секој ден поминувате повеќе време со партнерот отколку што претходно. Повеќето луѓе не се навикнати да поминуваат толку многу време заедно секој ден. Во некои домаќинства оваа состојба дури предизвикува неопходна тензија. Особено за оние партнери кои веќе требаше да се справат со проблеми во врската пред кризата со корона, сегашните околности можат да создадат неизводлива состојба. Некои партнери дури може да дојдат до заклучок дека е подобро да се разведе. Но, како за тоа за време на кризата со корона? Може да аплицирате за развод и покрај мерките што се однесуваат на коронавирусот да останат дома колку што е можно повеќе?

И покрај построгите мерки на РИВМ, сè уште можете да започнете процедури за развод. Адвокатите за развод на Law & More може да ве советува и да ви помогне во овој процес. За време на постапките за развод, може да се направи разлика помеѓу развод на заедничко барање и еднострано развод. Во случај на развод на заедничко барање, вие и вашиот (поранешен) партнер поднесувате единствена петиција. Покрај тоа, вие се согласувате за сите аранжмани. Еднострано барање за развод е барање на еден од двајцата партнери до судот за распуштање на бракот. Во случај на развод на заедничко барање, вообичаено не е потребно судско рочиште. Во случај на еднострано барање за развод, вообичаена е практика да закажете усна расправа на суд по писмената рунда. Повеќе информации за разводот можете да најдете на нашата страница за развод.

Како резултат на појава на коронавирус, судовите, трибуналите и специјалните колеџи работат од далечина и со дигитални методи колку што е можно повеќе. За семејни случаи во врска со коронавирус, постои привремен аранжман според кој окружните судови во принцип се однесуваат усно само со предмети за кои се смета дека се многу итни преку телефонска (видео) врска. На пример, случајот се смета за многу итен ако судот смета дека е во прашање безбедноста на децата. Во помалку итни семејни случаи, судовите проценуваат дали природата на случаите е соодветна за да се постапува писмено. Ако тоа е случај, од страните ќе биде побарано да се согласат со ова. Ако страните имаат приговори за писмена постапка, судот сè уште може да закаже усна расправа преку телефонска (видео) врска.

Што значи ова за вашата ситуација?

Ако сте во можност да разговарате за постапката за развод едни со други и исто така е можно да се договорат заедно, препорачуваме да претпочитате заедничко барање за развод. Сега, кога ова генерално не бара судско сослушување и разводот може да се реши со писмена форма, тој е најсоодветен начин за да се добие развод за време на кризата со круната. Судовите настојуваат да донесат одлуки за заеднички апликации во роковите утврдени со закон, дури и за време на кризата со корона.

Ако не можете да постигнете договор со вашиот (поранешен) партнер, ќе бидете принудени да започнете еднострана постапка за развод. Ова е можно и за време на кризата со корона. Постапката за развод на еднострано барање започнува со доставување на петицијата во која разводот и какви било дополнителни одредби (алиментација, поделба на имот и сл.) Ги бара адвокатот на еден од партнерите. Оваа петиција потоа му се презентира на другиот партнер од страна на извршната власт. Другиот партнер потоа може да поднесе писмена одбрана во рок од 6 недели. После ова, генерално се закажува усна расправа и, во принцип, пресудата следи. Како резултат на мерките за корона, еднострано барање за развод може да потрае подолго пред да се одржи вербална расправа, ако случајот не може да се постапува во писмена форма.

Во овој контекст, можно е да се започне постапка за развод, исто така, за време на кризата со корона. Ова може да биде или заедничко барање или еднострано барање за развод.

Интернет развод за време на кризата во короната на Law & More

Исто така во овие специјални времиња адвокатите за развод на Law & More се на ваша услуга. Можеме да ве советуваме и ве водиме преку телефонски повик, видео повик или електронска пошта. Ако имате какви било прашања во врска со вашиот развод, не двоумете се да ја контактирате нашата канцеларија. Задоволни сме да ви помогнеме!

Law & More