Утврдување на вредноста на компанијата: како го стори тоа?

Утврдување на вредноста на компанијата: како го стори тоа?

Која е вашата деловна вредност? Ако сакате да стекнете, продадете или едноставно да знаете како работи вашата компанија, корисно е да го знаете одговорот на ова прашање. На крајот на краиштата, иако вредноста на една компанија не е иста како крајната цена што всушност се плаќа, таа е почетна точка во преговорите за таа цена. Но, како дојдете до одговорот на ова прашање? Постојат голем број на различни методи. Главните методи се дискутирани подолу.

Утврдување на вредноста на компанијата: како го стори тоа?

Определување на нето вредноста на средството

Нето вредноста на активата е вредност на капиталот на компанијата и може да се пресмета со одземање на вредноста на сите средства, како што се згради, машини, залихи и пари, минус сите обврски или долгови. Врз основа на оваа пресметка, може да се утврди што всушност вреди една компанија во моментов. Како и да е, овој метод на вреднување не секогаш дава целосна слика. На крајот на краиштата, постојаната промена на билансот на состојба е основата на оваа суштинска проценка. Покрај тоа, билансот на состојба на компанијата не секогаш ги вклучува сите средства, како што се знаење, договори и квалитет на персонал, ниту секогаш ги вклучува сите финансиски обврски како што се договори за изнајмување и закуп. Овој метод е само слика која не кажува ништо повеќе за напредокот во минатото или можната перспектива на компанијата во иднина.

Определување на вредноста на профитабилноста

Вредноста на профитабилноста е друг начин со кој може да се утврди вредноста на компанијата. За разлика од претходниот метод, овој метод за пресметка ја зема предвид (нивото на профит) во иднина. Со цел да ја одредите вредноста на вашата компанија користејќи го овој метод, прво мора да ја одредите ниво на профит и потоа услов за профитабилност. Нивото на профит го одредувате врз основа на нето добивката на компанијата, земајќи го предвид развојот на профитот во минатото и очекувањата за во иднина. Потоа ја делите добивката со потребниот поврат на капиталот. Ова барање за враќање често се заснова на каматата на долгорочна инвестиција без ризик, плус доплата за ризик во секторот и деловната активност. Во пракса, овој метод најчесто се користи. И покрај тоа, овој метод не ја зема доволно предвид структурата на финансирањето на компанијата и присуството на другите средства. Покрај тоа, со овој метод, инвестицискиот ризик не може да се оддели од финансискиот ризик.

Намален метод на проток на пари

Најдобрата слика за вредноста на компанијата се добива со пресметување со користење на следниов метод, исто така наречен метод DFC. На крајот на краиштата, методот DFC се заснова на парични текови и гледа на нивниот развој во иднина. Основната идеја е дека компанијата ќе може да ги исполни своите обврски само доколку влезат доволно средства и дека резултатите од минатото не се гаранција за иднината. Затоа банките придаваат големо значење на вреднувањето на компанијата според овој метод на DFC. Сепак, проценката според овој метод е комплексна. Со цел да се формира добра слика за профитот што би можел да го оствариш со компанијата во иднина, важно е да се мапираат сите идни парични текови. Последователно, влезните парични текови мора да се подмират со излезните парични текови. Конечно, со помош на Просечна тежина на капитал (WACC), резултатот се намалува и следува вредноста на компанијата.

Над три начина се дискутирано со цел да се утврди вредноста на компанијата. Враќајќи се на воведното прашање, одговорот на тоа не е нејасен. Покрај тоа, секој метод доведува до поинаков краен резултат. Онаму каде едниот метод гледа само во слика и утврди дека компанијата вреди милион, другиот метод главно гледа кон иднината и очекува истата компанија да процени еден и пол милион. Се чини логично да се избере методот со најголемо вреднување. Сепак, ова не е секогаш најдобриот метод за вашата компанија и проценката е изготвена по обичај во повеќето случаи. Затоа е паметно да ангажирате професионалец и да добиете совети за вашата правна позиција пред да влезете во процес на набавка или продажба. Law & MoreАдвокатите се експерти во областа на корпоративното право и со задоволство ви даваат совети, но исто така и со секаква друга помош за време на вашиот процес, како што се изготвување и проценка на договори, длабинска анализа и учество во преговорите.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.