Колективни побарувања во случај на масовно оштетување

Колективни побарувања во случај на масовно оштетување

Започнување со 1st од јануари 2020 година, новиот закон на министерот Декер ќе стапи на сила. Новиот закон имплицира дека граѓаните и компаниите кои претрпуваат огромни загуби, ќе можат заедно да тужат за надоместување на своите загуби. Масовна штета е штета претрпена од голема група жртви. Примери за ова се физички штети предизвикани од опасни лекови, финансиски штети предизвикани од упаднати автомобили или материјални штети предизвикани од земјотреси како резултат на производство на гас. Отсега натаму, таквата масовна штета може да се справи колективно.

Колективна одговорност на суд

Во Холандија е долги години да се воспостави колективна одговорност на суд (колективно дејствување). Судијата може да утврди само незаконски дејствија; за отштетата, сите жртви требаше да започнат со индивидуална постапка. Во пракса, таквата постапка е обично сложена, одзема многу време и е скапа. Во повеќето случаи, трошоците и времето вклучени во поединечна постапка не ги компензираат загубите.

Колективни побарувања во случај на масовно оштетување

Исто така, постои можност за постигнување колективна спогодба помеѓу интересна група и обвинета страна, универзално прогласена пред судот за сите жртви врз основа на Законот за решавање на колективните побарувања (WCAM). Со помош на колективно порамнување, интересна група може да помогне на група жртви, на пример, постигнување спогодба за да можат да бидат компензирани за нивната загуба. Меѓутоа, ако страната што предизвикува штета не соработува, жртвите сепак ќе останат со празни раце. Потоа, жртвите мора да одат на суд поединечно за да побараат отштета заснована на член 3: 305а од холандскиот граѓански законик.

Со доаѓањето на решението за масовни побарувања во Актот за колективно дејствување (ВАМКА) на први јануари, 2020 година, можностите за колективна акција се проширија. Со сила од новиот закон, судијата може да изрече пресуда за колективна штета. Ова значи дека целиот случај може да се реши во една заедничка постапка. На овој начин партиите ќе добијат јасност. Постапката потоа се поедноставува, заштедува време и пари, исто така спречува бесконечни парница. На овој начин, може да се најде решение за голема група на жртви.

Theртвите и странките честопати се збунети и недоволно информирани. Ова значи дека жртвите не знаат кои организации се сигурни и каков интерес претставуваат. Врз основа на правната заштита на жртвите, условите за колективно дејствување се заостри. Не секоја интересна група може само да започне да поднесува тужба. Внатрешната организација и финансиите на таквата организација мора да бидат во ред. Примери за интересни групи се Здружението на потрошувачи, здружение на акционери и специјално основани организации за колективна акција.

На крај, ќе има централен регистар за колективни побарувања. На овој начин, жртвите и (репрезентативните) интересни групи можат да одлучат дали сакаат да започнат колективна акција за истиот настан. Советот за правосудство ќе биде носител на централниот регистар. Регистарот ќе биде достапен за сите.

Помирувањето на масовните побарувања е исклучително сложено за сите вклучени страни, затоа се препорачува да имате правна поддршка. Тимот на Law & More има широка стручност и искуство во ракување и следење на проблемите со масовните побарувања.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.