твојот-вработен-болен

Како работодавец, можете ли да одбиете да го пријавите болниот?

Редовно се случува работодавачите да се сомневаат во тоа дали нивните вработени ја пријавуваат својата болест. На пример, затоа што работникот често пријавува болен во понеделник или петок или затоа што има индустриски спор. Дали ви е дозволено да се сомневате во извештајот за болест на вашиот вработен и да ја суспендирате исплатата на платите додека не се утврди дека работникот е навистина болен? Ова е важно прашање со кое се соочуваат многу работодавци. Тоа е исто така важно прашање за вработените. Тие, во принцип, имаат право на континуирана исплата на платите без никаква работа. Во овој блог, ќе разгледаме бројни примери ситуации во кои може да го одбиете извештајот за боледување на вашиот вработен или што е најдобро да се направи во случај на сомнеж.

Известувањето за болеста не е направено во согласност со важечките процедурални правила

Општо земено, вработениот треба да ја пријави својата болест лично и вербално кај работодавачот. Потоа работодавачот може да го праша работникот колку долго се очекува болеста и, врз основа на тоа, може да се направат договори за работата за да не остане наоколу. Доколку договорот за вработување или која било друга применлива регулатива содржи дополнителни прописи во врска со пријавување на болест, вработениот мора, во принцип, да се придржува и до овие. Ако некој вработен не се придржува до специфичните прописи за пријавување на болен, ова може да игра улога во прашањето дали вие, како работодавач, со право сте го одбиле извештајот за боледување на вашиот вработен.

Вработениот всушност не е сам болен, но пријавува болен

Во некои случаи, работниците пријавуваат болни кога тие самите воопшто не се болни. На пример, можете да помислите на ситуација во која вашата вработена пријави дека е болна затоа што нејзиното дете е болно и не може да организира бејбиситерка. Во принцип, вашиот вработен не е болен или неспособен за работа. Ако лесно можете да утврдите од образложението на вашиот вработен дека постои друга причина, освен сопствената работна попреченост на работникот, што го спречува вработениот да се појави на работа, може да одбиете да пријавите болен. Во таков случај, ве молиме земете во предвид дека вашиот вработен може да има право на отсуство од катастрофа или краткорочно отсуство за отсуство. Важно е јасно да се согласите која форма на отсуство ќе ја добие вашиот вработен.

Вработениот е болен, но вообичаените активности сепак може да се извршат

Ако вашиот вработен пријавил дека е болен и од разговорот можете да заклучите дека всушност постои болест, но дека не е толку сериозно што не може да се изврши вообичаена работа, ситуацијата е нешто потешка. Прашањето е тогаш дали постои неспособност за работа. Вработен е неспособен за работа само ако, како резултат на физичка или ментална попреченост, тој или таа повеќе не е во можност да ја извршува работата што треба да ја изврши според договорот за вработување. Може да помислите на ситуација во која вашиот вработен го истегнал глуждот, но нормално веќе има функција за седење. Во принцип, вашиот вработен сè уште може да работи. Во некои случаи, можеби треба да бидат достапни дополнителни објекти. Најразумната работа што треба да се направи е да склучите договори за ова со вашиот вработен. Ако не е можно заедно да се постигнат договори и вашиот вработен да остане на ставот дека не може да работи како и да е, советот е да го прифатите извештајот за боледување и да побарате од вашата компанија од доктор или лекар за безбедност и здравје при работа за совет за соодветноста на вашиот вработен за своја функција или за соодветна функција.

Вработениот е болен од намера или од своја вина

Исто така, може да има ситуации во кои вашиот вработен е болен од намера или од своја вина. На пример, може да помислите на ситуации во кои вашиот вработен се подложува на естетска операција или се разболува како резултат на прекумерна потрошувачка на алкохол. Законот вели дека вие, како работодавач, не сте обврзани да продолжувате да плаќате плати ако болеста е предизвикана од намера на работникот. Сепак, оваа намера мора да се види во однос на да стане болен, и ова тешко дека ќе биде случај. Дури и ако тоа е случај, многу е тешко за вас како работодавец да го докажете ова. За работодавците кои плаќаат повеќе од законскиот минимум во случај на болест (70% од платата), паметно е да се вклучи во договорот за вработување дека работникот нема право на вонзаконски дел од платата за време на болеста, доколку болеста е предизвикана од сопствена вина или небрежност на работникот.

Вработениот е болен поради индустриски спор или слаба проценка

Ако се сомневате дека вашиот вработен пријавува болен заради индустриски спор или, на пример, неодамнешна лоша проценка, паметно е да разговарате за ова со вашиот вработен. Ако вашиот вработен не е отворен за разговор, паметно е да го прифатите извештајот за боледување и веднаш да повикате лекар од компанијата или лекар за безбедност и здравје при работа. Лекарот ќе може да процени дали вашиот вработен е всушност неспособен за работа и да ве извести за можностите што е можно поскоро да го вратите вашиот вработен.

Немате доволно информации за да можете да го процените извештајот за болест

Вие не можете да го обврзете работникот да објавува соопштенија за природата на неговата болест или за лекувањето. Ако вашиот вработен не е транспарентен во врска со ова, ова не е причина да одбиете да ја пријавите неговата болест. Она што вие, како работодавач, можете да го направите во тој случај е да повикате лекар од компанијата или лекар за безбедност и здравје при работа што е можно поскоро. Сепак, вработениот е должен да соработува со прегледот од докторот на компанијата или лекар за заштита при работа и да им ги обезбеди потребните (медицински) информации. Како работодавач, може да прашате кога работникот очекува да може да се врати на работа, кога и како може да се дојде до работникот, дали работникот е сè уште способен да изврши одредена работа и дали болеста е предизвикана од одговорно трето лице .

Дали се сомневате во известувањето за болест на вашиот вработен или не сте сигурни дали сте обврзани да продолжите да плаќате плата? Ве молиме контактирајте ги адвокатите за вработување на Law & More директно. Нашите адвокати можат да ви дадат вистински совет и, доколку е потребно, да ви помогнат во правни постапки. 

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.