По вашето апсење: притвор

По вашето апсење: притвор

Дали сте уапсени под сомнение за кривично дело? Тогаш полицијата обично ќе ве префрли во полициската станица за да ги испита околностите под кои е сторено кривичното дело и каква била вашата улога како осомничен. Полицијата може да ве задржи до девет часа за да ја постигнете оваа цел. Времето помеѓу полноќ и девет часот наутро не се смета. За тоа време, вие сте во првата фаза од истражниот притвор.

По вашето апсење: притвор

Притворот е втора фаза од претходниот притвор

Можно е девет часа да не се доволни, а на полицијата и треба повеќе време за истрагата. Дали јавниот обвинител одлучува вие (како осомничен) да останете подолго во полициската станица за понатамошна истрага? Тогаш јавниот обвинител ќе нареди осигурување. Сепак, налог за осигурување не може едноставно да издаде јавен обвинител. Ова е затоа што мора да бидат исполнети голем број услови. На пример, треба да има следниве ситуации:

  • полицијата се плаши од ризик од бегство;
  • полицијата сака да се соочи со сведоците или да ве спречи да влијаете врз сведоците;
  • полицијата сака да ве спречи да се мешате во истрагата.

Покрај тоа, потерница може да се издаде само ако сте осомничени за кривично дело за кое е дозволен притвор. Како општо правило, предистражниот притвор е можен во случај на кривични дела казниви со затвор од четири години или повеќе. Пример за кривично дело за кое е дозволен претходен притвор е кражба, измама или дело на дрога.

Доколку е издадена наредба за осигурување од страна на јавниот обвинител, полицијата може да ве приведе со оваа наредба, во која е вклучено и кривичното дело за кое сте осомничени, вкупно три дена, вклучително и ноќните часови, во полициската станица. Покрај тоа, овој тридневен период може да биде продолжен еднаш за дополнителни три дена во итен случај. Во контекст на ова проширување, истражниот интерес мора да се мери против вашиот личен интерес како осомничен. Интересот за истрагата вклучува, на пример, страв од опасност од лет, дополнително испрашување или спречување на вас да ја спречите истрагата. Личниот интерес може да вклучува, на пример, грижа за партнерот или детето, зачувување на работата или околности, како што се погреб или свадба. Вкупно, според тоа, осигурувањето може да трае најмногу 6 дена.

Вие не можете да приговор или жалба против старателството или неговото продолжување. Како и да е, како осомничен мора да бидете изведени пред судија и може да поднесете жалба до судијата за испитување за какви било неправилности во апсењето или притворот. Паметно е да се консултирате со кривичен адвокат пред да го направите ова. На крајот на краиштата, ако сте во притвор, имате право на помош од адвокат. Дали го цените тоа? Тогаш можете да наведете дека сакате да користите свој адвокат. Потоа полицијата му пристапи. Во спротивно, ќе добиете помош од адвокат на дежурните служби. Потоа, вашиот адвокат може да провери дали има неправилности при апсењето или под осигурување и дали е дозволен привремен притвор во вашата ситуација.

Покрај тоа, адвокатот може да ги посочи вашите права и обврски за време на истражниот притвор. На крајот на краиштата, ќе бидете сослушани и во првата и во втората фаза од претходниот притвор. Вообичаено е полицијата да започне со голем број прашања во врска со вашата лична состојба. Во овој контекст, полицијата може да побара од вас да го наведете вашиот телефонски број и вашите социјални медиуми. Забележете: сите одговори што ќе ги дадете на овие „социјални“ прашања од полицијата може да се користат против вас во истрагата. Полицијата потоа ќе ве праша за кривичните дела во кои сметаат дека може да сте вклучени. Важно е да знаете дека вие, како осомничен, имате право да молчите и дека исто така можете да ги користите. Можеби е разумно да се користи правото на молчење, бидејќи сè уште не знаете какви докази има полицијата против вас за време на полисата за осигурување. Иако пред овие „деловни“ прашања, полицијата треба да ве извести дека не сте обврзани да одговарате на прашањата, тоа не се случува секогаш. Покрај тоа, адвокатот може да ве информира за можните последици од користењето на правото на молчење. На крајот на краиштата, користењето на правото да молчи не е без ризици. Повеќе информации за ова можете да најдете и на нашиот блог: Право да молчиме во кривични работи.

Ако терминот на (продолжениот) старателство истекол, следниве опции се достапни. Како прво, јавниот обвинител можеби чувствува дека веќе не треба да бидете притворени заради истрагата. Во тој случај, јавниот обвинител ќе нареди да бидете ослободени. Исто така, може да биде случај дека јавниот обвинител смета дека истрагата сега напредувала доволно далеку за да може да донесе конечна одлука за понатамошниот тек на настаните. Ако јавниот обвинител одлучи дека ќе бидете задржани подолго, ќе бидете изведени пред судијата. Судијата тогаш ќе побара притвор. Судијата исто така ќе утврди дали вие како осомничен треба да бидете земени во притвор. Ако е така, вие исто така сте во следната подолга фаза на претходниот притвор.

At Law & More, ние разбираме дека и апсењето и притворот се голем настан и можат да имаат далекусежни последици за вас. Затоа е важно да бидете добро информирани за текот на настаните во врска со овие чекори во кривичната постапка и правата што ги имате во текот на периодот кога сте во притвор. Law & More адвокатите се експерти од областа на казненото право и со задоволство ви помагаат при притвор. Ако имате какви било други прашања во врска со притворот, ве молиме контактирајте со адвокатите на Law & More.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.