Дополнителни санкции против Русија Image

Дополнителни санкции против Русија

По седум пакети санкции воведени од владата против Русија, сега е воведен и осми пакет санкции на 6 октомври 2022 година. Овие санкции се надополнуваат на мерките наметнати против Русија во 2014 година поради анексија на Крим и неисполнување на договорите од Минск. Мерките се фокусирани на економски санкции и дипломатски мерки. Новите санкции имаат за цел да ги признаат невладините области на областите Доњецк и Луганск во Украина и да ги испратат руските сили во тие области. На овој блог можете да прочитате какви санкции се додадени и што значи тоа и за Русија и за ЕУ.

Претходни санкции по сектори

Листа на санкции

ЕУ воведе ограничувања за одредени поединци, компании и организации. Листата[1] ограничувањата се прошируваат неколку пати, па затоа е препорачливо да се консултирате со него пред да работите со руски субјект.

Прехранбени производи (земјоделско-прехранбени)

На земјоделско-прехранбениот фронт има забрана за увоз на морска храна и жестоки пијалоци од Русија и забрана за извоз на разни украсни растителни производи. Тие вклучуваат светилки, клубени, рози, рододендрони и азалии.

Одбрана

Постои забрана за увоз и извоз на оружје и сродни производи кои даваат услуги и поддршка. Дополнително, постои забрана за продажба, набавка, пренос и извоз на цивилно огнено оружје, неговите основни делови и муниција, воени возила и опрема, паравоена опрема и резервни делови. Исто така, забранува снабдување со одредени производи, технологии, техничка поддршка и посредување поврзани со производи кои можат да се користат за „двојна употреба“. Двојната употреба значи дека стоката може да се распореди за нормална употреба, но и за воена употреба.

Енергетскиот сектор

Енергетскиот сектор вклучува активности кои вклучуваат истражување, производство, дистрибуција во Русија или екстракција на нафта, природен гас или цврсти фосилни горива. Но, исто така, производство или дистрибуција во Русија или производи од цврсти горива, рафинирани нафтени производи или гас. И, исто така, изградба и изградба на објекти или инсталација на опрема за, или обезбедување на услуги, опрема или технологија за активности поврзани со производство на електрична енергија или производство на електрична енергија.

Забрането е да се прават нови инвестиции во целиот руски енергетски сектор. Покрај тоа, постојат далекусежни ограничувања за извозот на опрема, технологија и услуги низ енергетскиот сектор. Исто така, постои забрана за извоз на одредена опрема, технологија и услуги за технологии за рафинирање нафта, истражување и производство на нафта во длабоки води, истражување и производство на нафта на Арктикот и проекти за нафта од шкрилци во Русија. Конечно, ќе има забрана за купување, увоз и трансфер на сурова нафта и рафинирани нафтени деривати од Русија.

Финансиски сектор

Забрането е давање заеми, сметководство, даночни совети, консултантски и инвестициски производи на руската влада, Централната банка и поврзани лица/субјекти. Исто така, доверителските компании не смеат да ѝ даваат услуги на оваа група. Понатаму, тие веќе не смеат да тргуваат со хартии од вредност и неколку банки се отсечени од меѓународниот платен систем SWIFT.

Индустрија и суровини

Забраната за увоз се однесува на цемент, ѓубрива, фосилни горива, авионско гориво и јаглен. Големите компании од машинскиот сектор мора да се придржуваат до дополнителни санкции. Исто така, одредена механизација не е дозволена да се транспортира во Русија.

транспорт

Воздухопловни делови и поправки, поврзани финансиски услуги и дополнителни стоки што се користат во воздухопловството. Воздушниот простор на ЕУ е исто така затворен за руски авиони. Санкции се воведени и против големите компании од воздухопловниот сектор. Покрај тоа, постои забрана за патен транспорт за руски и белоруски транспортни компании. Постојат одредени исклучоци, вклучително и за медицински, земјоделски и прехранбени производи и хуманитарна помош. Понатаму, на бродовите под руско знаме им е забранет пристап до пристаништата на ЕУ. Санкции има и против големите компании од рускиот бродоградба сектор.

медиумите

На неколку компании повеќе не им е дозволено да емитуваат програма во ЕУ за да се спротивстават на пропагандата и лажните вести.

Деловни услуги

Обезбедувањето деловни услуги не е дозволено кога вклучува сметководство, ревизорски услуги, даночни совети, односи со јавноста, консултантски услуги, облак услуги и совети за управување.

Уметност, култура и луксузни добра

Во однос на овој сектор, стоките што им припаѓаат на лица на списокот со санкции се замрзнати. Забранети се и трансакции и извоз на луксузни стоки на лица, компании и организации во Русија или за употреба во Русија.

Нови мерки од 6 октомври 2022 година

На списокот за увоз и извоз се ставени нови стоки. Воведена е капа и за поморскиот транспорт на руска нафта за трети земји. Воведени се и дополнителни ограничувања за трговијата и услугите на Русија.

Продолжување на забраната за увоз и извоз

Ќе стане нелегално увозот на производи од челик, дрвна маса, хартија, пластика, елементи за накитската индустрија, козметика и цигари. Овие производи ќе бидат додадени на постојниот список како екстензии. Ќе биде ограничен и превозот на дополнителна стока што се користи во воздухопловниот сектор. Дополнително, забраната за извоз е продолжена за артикли кои можат да се користат за двојна употреба. Ова има за цел да го ограничи военото и технолошкото зајакнување на Русија и развојот на нејзиниот одбранбен и безбедносен сектор. Списокот сега вклучува одредени електронски компоненти, дополнителни хемикалии и стоки кои можат да се користат за смртна казна, тортура или друго сурово, нечовечко или понижувачко постапување.

Руски поморски транспорт

На рускиот бродски регистар исто така ќе му се забрани трансакции. Новите санкции забрануваат поморска трговија со трети земји со сурова нафта (од декември 2022 година) и нафтени производи (од февруари 2023 година) кои потекнуваат или извезуваат од Русија. Техничка помош, финансирање на брокерски услуги и финансиска помош исто така не може да се обезбедат. Меѓутоа, таквиот транспорт и услуги може да се обезбедат кога нафтата или нафтените деривати се купени по или под однапред определената цена на плафонот. Оваа санкција се уште не е на сила, но законската основа е веќе поставена. Тој ќе стапи на сила само кога ќе се постави плафон на цена на европско ниво.

Правен совет

Сега е забрането да се даваат правни советодавни услуги за Русија. Меѓутоа, застапувањето, советот за подготовка на документи или верификацијата на документите во контекст на правното застапување не спаѓаат во правен совет. Ова произлегува од објаснувањето за правните советодавни услуги на новиот пакет санкции. Случаите или постапките пред административните тела, судовите или други соодветно конституирани официјални трибунали, или во постапките за арбитража или посредување, исто така, не се сметаат за правен совет. На 6 октомври 2022 година, Адвокатската комора на Холандија посочи дека сè уште ги разгледува последиците за правната професија од стапувањето во сила на оваа санкција. Засега, се советува да се консултирате со деканот на Холандската адвокатска комора кога сакате да помогнете/советувате руски клиент.

Арчитекти и инженери

Архитектонските и инженерските услуги вклучуваат урбанистичко планирање и архитектонски услуги за пејзаж и научни и технички консултантски услуги поврзани со инженерството. Тоа е ограничено со забрана за обезбедување на архитектонски и инженерски услуги, како и ИТ консултантски услуги и правни советодавни услуги. Сепак, обезбедувањето техничка помош сепак ќе биде дозволено за стоки извезени во Русија. Продажбата, снабдувањето, преносот или извозот на тие стоки тогаш не треба да бидат забранети според оваа регулатива кога се обезбедува техничка помош.

ИТ консултантски услуги

Тие вклучуваат инсталација на компјутерски хардвер. Размислете и за помош при поплаки при инсталирање на хардверот и мрежите, „ИТ консултантски услуги“ вклучуваат консултантски услуги поврзани со инсталација на компјутерски хардвер, услуги за имплементација на софтвер. Сеопфатно, вклучува и развој и имплементација на софтвер. Понатаму е забрането да се обезбедуваат услуги за паричник, сметка и чување на крипто средства за руски лица или лица кои живеат во Русија, без оглед на вкупната вредност на крипто-средствата.

Други санкции

Други преземени мерки е можноста за ставање на лица и субјекти кои го олеснуваат избегнувањето на санкциите на списокот со санкции. Понатаму, постои забрана жителите на ЕУ да седат во одборите на директори на одредени руски државни компании. На списокот со санкции се ставени и неколку физички лица и субјекти. Тие вклучуваат претставници на рускиот одбранбен сектор, познати лица кои шират дезинформации за војната и оние кои се вклучени во организирање нелегални референдуми.

Советот, исто така, одлучи да го прошири географскиот опсег на санкциите од 23 февруари, вклучувајќи ја особено забраната за увоз на стоки од невладините области на Доњецк и Луганск, во неконтролираните области на областите Запорожје и Керсон. Мерките против одговорните за поткопување или загрозување на територијалниот интегритет, суверенитет и независност на Украина важат до 15 март 2023 година.

контакт

Под одредени околности, постојат исклучоци за горенаведените санкции. Дали би сакале да дознаете повеќе за ова? Потоа слободно контактирајте го нашиот Том Мевис, на [заштитена по е-пошта] или Максим Ходак, кај [заштитена по е-пошта] или јавете ни се на +31 (0)40-3690680.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014R0269-20220721

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.