Трансгресивно однесување на работното место

Трансгресивно однесување на работното место

#MeToo, драмата околу The Voice of Holland, културата на страв во De Wereld Draait Door итн. Вестите и социјалните мрежи се преполни со приказни за трансгресивно однесување на работното место. Но, која е улогата на работодавачот кога станува збор за трансгресивно однесување? Можете да прочитате за тоа на овој блог.

Што е трансгресивно однесување?

Трансгресивното однесување се однесува на однесувањето на една личност каде што не се почитуваат границите на друго лице. Ова може да вклучи сексуално вознемирување, малтретирање, агресија или дискриминација. Прекуграничното однесување може да се одвива и онлајн и офлајн. Посебното трансгресивно однесување првично може да изгледа невино и не треба да биде досадно, но често му штети на другата личност на физичко, емоционално или ментално ниво. Оваа штета може да предизвика сериозни здравствени проблеми за инволвираната личност, но на крајот да му наштети на работодавачот во форма на незадоволство од работата и зголемено отсуство од работа. Затоа, на работното место треба да биде очигледно кое однесување е соодветно или несоодветно и какви се последиците ако се преминат овие граници.

Обврски на работодавачот

Според Законот за работни услови, работодавачите мора да обезбедат безбедна работна средина. Работодавачот мора да преземе мерки за спречување и спротивставување на престапното однесување. Работодавците најчесто се справуваат со ова следејќи протокол за однесување и назначувајќи доверлив советник. Покрај тоа, мора и самите да дадете добар пример.

Протокол за спроведување

Организацијата мора да има јасност за границите што се применуваат во рамките на корпоративната култура и како се постапува со случаите каде што овие граници се преминуваат. Не само што ова осигурува дека вработените имаат помала веројатност да ги преминат овие граници, туку и вработените кои наидуваат на престапно однесување знаат дека нивниот работодавец ќе ги заштити и ќе направи да се чувствуваат побезбедни. Затоа, ваквите протоколи треба да покажат какво однесување се очекува од вработените и кое однесување спаѓа во престапното однесување. Исто така, треба да содржи објаснување за тоа како вработениот може да пријави престапно однесување, какви чекори презема работодавачот по таквата пријава и какви се последиците од престапното однесување на работното место. Се разбира, од суштинско значење е вработените да го знаат постоењето на овој протокол и работодавачот да постапува соодветно.

Управник

Со назначување на доверлив човек, вработените имаат контакт за да поставуваат прашања и да поднесуваат извештаи. Според тоа, доверителот има за цел да обезбеди насоки и поддршка за вработените. Доверливиот човек може да биде или лице во организацијата или независен од надвор од организацијата. Доверливи лица надвор од организацијата ја имаат предноста што никогаш не се вклучени во проблемот, што може да им го олесни пристапот. Како и со протоколот за однесување, вработените мора да бидат запознаени со доверливиот човек и како да контактираат со него.

корпоративна култура

Во крајна линија е дека работодавачот треба да обезбеди отворена култура во организацијата каде што може да се разговара за такви прашања и вработените да чувствуваат дека можат да се повикаат меѓусебно да одговорат за несаканото однесување. Затоа, работодавачот треба сериозно да ја сфати оваа тема и да го покаже овој став кон своите вработени. Ова вклучува преземање чекори доколку се направи извештај за прекугранично однесување. Овие чекори треба многу да зависат од ситуацијата. Сепак, важно е да се покаже и на жртвата и на другите вработени дека прекуграничното однесување на работното место нема да се толерира.

Како работодавач, дали имате прашања во врска со воведувањето политика за трансгресивно однесување на работното место? Или вие како вработен сте жртва на трансгресивно однесување на работа, а вашиот работодавец не презема доволно чекори? Потоа контактирајте со нас! Нашиот адвокати за вработување со задоволство ќе ви помогнеме!

 

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.