Кога некој ќе избере да започне добротворна организација, еден од првите основни чекори е да изберете соодветна правна форма. Холандскиот закон знае различни субјекти што можат да послужат како правна форма за добротворни цели: холандската фондација и холандското здружение. Фондацијата Холандија е најчесто избрана за основање добротворни цели. Карактеристика на холандската фондација е што нема членки. Во суштина, холандската фондација треба да има само еден орган: одбор на директори.

ФИЛАНТРОПИЈА & ФОНДАЦИИ ЗА ДОБРЕДОСТ
БАРА ПРАВНА ПОДДРШКА

Филантропија и добротворни фондации

Кога некој ќе избере да започне добротворна организација, еден од првите основни чекори е да изберете соодветна правна форма. Холандскиот закон знае различни субјекти што можат да послужат како правна форма за добротворни цели: холандската фондација и холандското здружение.

Фондацијата Холандија е најчесто избрана за основање добротворни цели. Карактеристика на холандската фондација е што нема членки. Во суштина, холандската фондација треба да има само еден орган: одбор на директори. Фондацијата на Холандија има за цел да постигне специфична цел, како што е споменато во статиите за инкорпорирање. Оваа цел може да се постигне со прибирање донации, водење бизнис или аплицирање за грантови. Покрај тоа, забрането е за фондацијата да дистрибуира профит на основачите, лицата кои се дел од нејзините органи и други лица. Последната група („друго лице“), сепак, може да прима исплати сè додека овие плаќања се извршени за алтруистичка или социјална цел, што значи дека фондацијата е правна форма што е соодветна за да се формира добротворна организација. Фондацијата има донатори или волонтери. Во принцип, овие лица немаат право на глас. Покрај тоа, фондацијата може да поседува недвижен имот, да прави долгови, да склучува обврски и да отвори банкарски сметки. Фондацијата може да спроведува и трговски активности.

За разлика од фондацијата, здружението има членови, кои се обединети на Генералното собрание. Ова Генерално собрание има значителна моќ, бидејќи е меѓу другите одговорни за назначување и отстранување директори. Дополнително, членовите за инкорпорирање можат да бидат изменети само од Генералното собрание. Здружението не смее да дистрибуира профит меѓу нејзините членови. Исто како фондацијата, здружението може да изврши правни акти како што се купување на имот. Второто, сепак, е забрането во случај здружението да се смета како неформално здружение.

Помеѓу фондацијата и здружението, може да постојат разлики во одговорноста на потенцијалните директори.

Што може Law & More направи да ти помогнам?

Law & More има искуство во водење и помагање во работењето на холандски и меѓународни добротворни фондации или приватни клиенти со филантропски желби и цели.

Советуваме за создавање, основање и регистрација на холандски добротворни и непрофитни фондации. Нашата помош се однесува на сите аспекти на холандските даночни, правни, управни и прашања за решавање спорови.

Слика на Том Меевис

Том Меевис

Управен партнер / застапник

 Јавете се на +31 40 369 06 80

Услуги на Law & More

Закон за корпорации

Корпоративен адвокат

Секоја компанија е единствена. Затоа, ќе добиете правен совет што е директно релевантен за вашата компанија

Известување за стандардно

Привремен адвокат

Потребно ви е адвокат привремено? Обезбедете доволно правна поддршка благодарение на Law & More

Поборник

Имиграција адвокат

Ние се занимаваме со работи во врска со приемот, престојот, депортацијата и вонземјаните

Договор за акционер

Бизнис адвокат

Секој претприемач треба да се справи со законот за компании. Подгответе се добро за ова.

"Law & More адвокати
се вклучени и
може да сочувствува со
проблем на клиентот “

Без глупост менталитет

Ние сакаме креативно размислување и гледаме подалеку од правните аспекти на ситуацијата. Сè е за да се дојде до сржта на проблемот и да се справи со него во одредена материја. Поради нашиот бесмислен менталитет и долгогодишно искуство, нашите клиенти можат да сметаат на лична и ефикасна правна поддршка.

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска фирма во Ајндховен?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 (0) 40 369 06 80 или испратете ни е-пошта:

господин Том Меевис, застапник во Law & More - [заштитена по е-пошта]
г-дин Максим Ходак, застапник на & More - [заштитена по е-пошта]

Law & More B.V.