ТИ ТРЕБА ОД семеен адвокат?
Прашај за правна помош

НАШИТЕ ПРАВИЛНИЦИ СЕ СПЕЦИЈАЛИСТИ ВО ДВД ЗАКОН

Проверено Јасно.

Проверено Лична и лесно достапна.

Проверено Вашите интереси на прво место.

Лесно достапен

Лесно достапен

Law & More е достапен од понеделник до петок
од 08:00 до 22:00 часот и за време на викендите од 09:00 до 17:00 часот

Добра и брза комуникација

Добра и брза комуникација

Нашите адвокати го слушаат вашиот случај и излегоа
со соодветен план за акција

Личен пристап

Личен пристап

Нашиот метод на работа гарантира дека 100% од нашите клиенти
ни препорачуваат и дека сме оценети во просек со 9.4

/
Семеен адвокат
/

Семеен адвокат

Понекогаш можеби ќе треба да се занимавате со правно прашање од областа на семејното право. Најчестото правно прашање во праксата на семејното право е разводот.

Брзо мени

Повеќе информации за постапките за развод и нашите адвокати за развод може да се најдат на нашата страница за развод. Покрај развод, може да размислите и на пример, признавање на вашето дете, негирање на родителство, стекнување старателство над вашите деца или процес на посвојување. Овие се прашања што треба правилно да се регулираат за да не се спречите да се соочите со проблеми подоцна. Дали барате правна фирма специјализирана за семејно право? Тогаш го пронајдовте вистинското место. Law & More ви нуди правна помош во областа на семејното право. Нашите адвокати за семејство се на ваша услуга со лични совети.

Покрај прашањата што се однесуваат на признавање, старателство, негирање на родителство и посвојување, нашите адвокати за семејно право можат да ви помогнат и во постапките кои се однесуваат на надградба и надзор на вашите деца. Ако се занимавате со едно или повеќе од овие проблеми, паметно е да имате помош од адвокат за семејство, кој ќе ви помогне при решавање на законите.

Ајлин Селамет

Ајлин Селамет

АДВОКАТ

aylin.selamet@lawandmore.nl

Имате потреба од адвокат на семејство?

Поддршка за деца

Секој бизнис е единствен. Затоа ќе добиете правен совет кој е директно релевантен за вашиот бизнис.

Имаме личен пристап и работиме заедно со вас кон соодветно решение.

Партнерска алиментација

Седнуваме со вас да смислиме стратегија.

Liveивејте одделно

Liveивејте одделно

Нашите корпоративни адвокати можат да ги проценат договорите и да даваат совети за нив.

"Law & More адвокати
се вклучени и можат да сочувствуваат
со проблемот на клиентот“

Признание

Признанието создава врски во семејното право помеѓу лицето кое го признава детето и детето. Мажот потоа може да се нарече татко, жената мајка. Лицето кое го признава детето не мора да биде биолошки татко или мајка на детето. Можете да го признаете вашето дете пред раѓањето, за време на декларацијата за раѓање или подоцна.

Што велат клиентите за нас

Адекватен пристап

Том Мевис беше вклучен во случајот во текот на целиот тек, и секое прашање од моја страна беше брзо и јасно одговорено од него. Сигурно ќе ја препорачам фирмата (и особено на Том Мевис) на пријателите, семејството и деловните соработници.

10
Мике
Hoogeloon

Нашите семејни адвокати се подготвени да ви помогнат:

канцеларија Law & More

Услови за признавање на дете

Ако сакате да признаете дете, треба да исполните неколку услови. На пример, мора да имате 16 години или постар за да признаете дете. Но, постојат повеќе услови. Потребна ви е дозвола од мајката. Освен ако детето е постаро од 16 години. Кога детето е 12 години или постаро, потребна ви е и писмена дозвола од детето. Покрај тоа, не можете да признаете дете ако не сте дозволени да се ожените со мајката. На пример, затоа што вие сте роднина на крв на мајката. Покрај тоа, детето што сакате да го признаете можеби нема да има двајца легални родители. Дали сте ставени под старателство? Во тој случај, прво ќе ви треба дозвола од под-окружниот суд.

Признавање на дете за време на бременоста

Ова се однесува на признавање на нероденото бебе. Можете да го признаете детето во која било општина во Холандија. Ако (очекуваната) мајка не дојде со вас, таа мора да даде писмена дозвола за признание. Дали е вашиот партнер бремена со близнаци? Тогаш признанието важи и за двете деца од кои вашиот партнер во тоа време е бремена.

Признавање на дете за време на декларацијата за раѓање

Можете исто така да го признаете вашето дете ако го пријавите раѓањето. Раѓањето мора да го пријавите во општината каде што е родено детето. Ако мајката не дојде со вас, таа мора да даде писмена дозвола за потврда.

семејство-адвокат-признание-слика (1)Признавање на детето подоцна

Исто така, понекогаш се случува децата да не се признаваат сè додека не се многу постари или дури и на возраст. Потврда е можно тогаш во секоја општина во Холандија. Од 12 години ќе ви треба писмена дозвола од детето и мајката. Ако детето е веќе 16 години, потребна ви е само дозвола од детето.

Избор на име при признавање на дете

Важен аспект во признавањето на вашето дете е изборот на името. Ако сакате да го изберете презимето на вашето дете за време на признанието, вие и вашиот партнер мора да одите заедно во општината. Ако детето е над 16 години во моментот на признавање, детето ќе избере кое презиме сака да го има.

Последици од признавањето

Ако признаете дете, станувате правен родител на детето. Тогаш ќе имате неколку права и обврски. За да станете правен застапник на детето, мора да аплицирате и за родителски орган. Признавање на дете значи следново:

 • Се создава правна врска помеѓу лицето кое го признава детето и детето.
 • Имате обврска за издршка спрема детето додека не наполни 21 година.
 • Вие и детето станувате еден на друг законски наследници.
 • Вие го избирате презимето на детето заедно со мајката во моментот на потврдата.
 • Детето може да ја стекне вашата националност. Ова зависи од законот на земјата од која имате државјанство.

Дали сакате да го признаете вашето дете и дали сè уште имате прашања во врска со постапката за признавање? Слободно можете да контактирате со нашите искусни адвокати за семејно право.

Негирање на родителството

Кога мајка на дете е во брак, нејзиниот сопруг станува татко на детето. Ова важи и за регистрирани партнерства. Можно е да се негира родителството. На пример, затоа што брачниот другар не е биолошки татко на детето. Негирање на родителството може да бара таткото, мајката или самото дете. Негирањето има последица дека законот не го смета правниот татко за татко. Ова се однесува ретроактивно. Законот претендира дека татковството на легалниот татко никогаш не постоело. Ова има на пример последици за тоа кој е нивниот наследник.

Сепак, постојат три случаи во кои негирањето на родителството не е можно (или повеќе не е можно):

 • Ако правниот татко е и биолошки татко на детето;
 • Ако правниот татко се согласил на актот со кој неговата сопруга забременила;
 • Ако правниот татко веќе знаел пред бракот дека неговата идна сопруга е бремена.
 • Исклучок се последните два случаи кога мајката не била искрена за биолошкиот татко на детето.

Негирањето на родителството останува важна одлука. Семејните адвокати на Law & More подготвени сте да ве советуваме на најдобар можен начин пред да ја донесете оваа важна одлука.

семејство-адвокат-старателство-слика (1)Притвор

На малолетно дете не е дозволено самостојно да носи некои одлуки. Затоа детето е под надлежност на едниот или обата родители. Честопати, родителите автоматски добиваат старателство над своите деца, но понекогаш мора да аплицирате за старателство преку судска постапка или преку формулар за апликација.

Ако имате старателство над дете:

 • Вие сте одговорни за грижата и воспитувањето на детето.
 • Речиси секогаш имате обврска за издршка, што значи дека треба да ги платите трошоците за нега и образование (до 18 години) и трошоците за живот и студирање (од 18 до 21 година).
 • Вие управувате со парите и работите на детето;
 • Вие сте негов или нејзиниот правен застапник.

Старателството над дете може да се организира на два начина. Кога едно лице има старателство, ние зборуваме за едноглавно старателство, а кога две лица имаат старателство, станува збор за заеднички притвор. Најмалку две лица можат да имаат притвор. Затоа, не можете да аплицирате за родителски орган ако две лица веќе имаат старателство над дете.

Кога ќе станете старателство над дете?

Дали сте во брак или имате регистрирано партнерство? Тогаш и двајцата родители ќе имаат заедничко старателство над дете. Ако тоа не биде случај, само мајката автоматски ќе добие притвор. Дали се ожените како родители по раѓањето на вашето дете? Или склучувате регистрирано партнерство? Во тој случај, ќе добиете и автоматско овластување за родители. Услов е дека сте го признале детето како татко. За да добиете родителски авторитет, вие не може да бидете помлади од 18 години, да бидете под старателство или да имате ментално нарушување. Малолетна мајка на возраст од 16 или 17 години може да поднесе барање до судот за изјава на возраст за да добие старателство над дете. Ако ниту еден од родителите нема старателство, судијата назначува старател.

Заеднички притвор во случај на развод

Премисијата за развод е дека и двајцата родители чуваат заеднички старателство. Во некои случаи, судот може да отстапи од ова правило ако тоа е во најдобар интерес на децата.

Дали сакате да добиете старателство над вашето дете или дали имате други прашања во врска со родителската власт? Потоа, контактирајте со еден од нашите искусни семејни адвокати. Среќни сме што размислуваме заедно со вас и ќе ви помогнеме во апликацијата за родителски орган!

Усвојување

Секој што сака да посвои дете од Холандија или од странство, мора да исполни одредени услови. На пример, вие мора да бидете најмалку 18 години постари од детето што сакате да го посвоите. Условите за посвојување дете од Холандија се разликуваат од условите за посвојување дете од странство. На пример, посвојувањето во Холандија бара посвојувањето да биде во најдобар интерес на детето. Покрај тоа, детето мора да биде малолетно. Ако детето што сакате да го посвоите е на возраст од 12 години или постаро, потребна е негова согласност за посвојување. Покрај тоа, важен услов за посвојување дете од Холандија е да се грижите и да го одгледате детето најмалку една година. На пример како згрижувачки родител, старател или статус родител.

За посвојување дете од странство, важно е дека сè уште не сте наполниле 42 години. Во случај на посебни околности, може да се направи исклучок. Понатаму, следниве услови се применуваат за посвојување дете од странство:

 • Вие и вашиот партнер мора да дадете дозвола за проверка на системот за судска документација (JDS).
  Разликата во возраста меѓу најстариот посвоител и детето не смее да надмине 40 години. Во случај на посебни околности, може да се направи и исклучок.
 • Можеби вашето здравје не е пречка за посвојување. Мора да поминете медицински преглед.
 • Мора да живеете во Холандија.
 • Од моментот кога странското дете ќе замине во Холандија, вие сте обврзани да ги обезбедите трошоците за грижа и воспитување на детето.

Земјата од каде потекнува посвоеното дете може исто така да воведе услови за посвојување. На пример, за вашето здравје, возраст или приход. Во принцип, маж и жена можат да посвојат дете само од странство заедно ако се во брак.

Дали сакате да посвоите дете од Холандија или од странство? Доколку е така, бидете добро информирани за постапката и специфичните услови што важат за вашата состојба. Адвокатите на семејното право на Law & More подготвени се да ве советуваат и да ви помогнат во текот на овој процес.

фамилијарехтадвокатен-уитуисплаќаат-слика (1)Исклучување

Исклучувањето е многу драстична мерка. Може да се користи кога е подобро заштитата на вашето дете да живее на некое друго место некое време. Излез секогаш оди рака под рака со надзор. Целта на излезот е да се осигура дека вашето дете може да живее повторно дома по одреден временски период.

Барањето да го сместите вашето дете надвор од дома, може да се поднесе до Детскиот судија од страна на Младинската нега или Одборот за грижа и заштита на децата. Постојат различни форми на сместување. На пример, вашето дете може да биде сместено во згрижувачко семејство или дом за згрижување. Исто така е можно вашето дете да биде сместено со семејство.

Во таква ситуација, важно е да можете да ангажирате адвокат на кој верувате. На Law & More, вашите интереси и оние на вашето дете се огромни. Ако ви треба помош во овој процес, на пример за да спречите вашето дете да биде оддалечено од дома, вие сте на вистинското место. Нашите адвокати можат да ви помогнат вас и вашето дете ако е поднесено барање за сместување или може да биде доставено до Детскиот судија.

Адвокатите на семејното право на Law & More може да ве води и да ви помогне да ги организирате сите аспекти на семејното право на најдобар можен начин. Нашите адвокати имаат специјализирано знаење од областа на семејното право. Дали сте iousубопитни што можеме да сториме за вас? Потоа, контактирајте со Law & More.

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска канцеларија во Eindhoven Amsterdam?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 40 369 06 80 или испратете е-пошта на:
господин Том Меевис, застапник во Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
г-дин Максим Ходак, застапник на & Повеќе - maxim.hodak@lawandmore.nl

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.