Дали се занимавате со Транспортен закон?

КОНТАКТ LAW & MORE

Закон за транспорт

Секторот логистика е динамичен и секогаш се движи. Поради глобализацијата на трговијата, се повеќе и повеќе стоки се транспортираат многу километри на различни начини. Ова може да вклучува транспорт преку морски, патни, железнички и воздушни. Многу страни како клиенти, транспортери, шпедитери, осигурителни компании и приматели се вклучени во овој процес. На крајот на краиштата, стоките добиваат и превезуваат повторно од различни страни.

Иако овој процес на транспорт честопати не предизвикува никакви проблеми за сите овие страни, понекогаш тој сепак може да тргне наопаку. Кога превозот е во мирување, направено е одложување или карго е оштетено или изгубено на пат, може да се појават прашања од одговорност меѓу страните. Кој е одговорен и затоа треба да ја надомести направената штета? И кои чекори може да се преземат ако една партија едноставно не ги исполни своите обврски? Одговорот на овие прашања пред сè ќе мора да се најде во мрежата на договори меѓу сите овие страни.

Покрај договорите меѓу страните, меѓународните регулативи мора да бидат земени во предвид при решавање на проблемите со законот за транспорт. На крајот на краиштата, транспортот често се одвива на меѓународно ниво и со тоа се преминуваат разни национални граници. Затоа, меѓународните правила играат важна улога. Меѓународните конвенции што треба да се применат зависат од начинот на транспорт. На пример, Конвенцијата Хаг-Висби Правила се однесува на морскиот превоз и Конвенцијата во Монтреал се однесува на воздушниот сообраќај. На пример, Конвенцијата ЦМР е важна во патниот транспорт.

Том Меевис

Управен партнер / застапник

„Сакав да имам адвокат кој е секогаш подготвен за мене, дури и за време на викендите“

Сепак, не само што националните граници се вкрстени со закон за транспорт. Различни надлежности се исто така во врска со законот за транспорт. На пример, постои јасна преклопување помеѓу законот за транспорт и трудовото право, договорните закони, трговското право и меѓународното право. На крајот на краиштата, на пример, превозникот вработува подредени и налозите им се даваат на шпедитерите. Во овие ситуации, може да се појават прашања поврзани со законот за транспорт. Дали се занимавате со такво прашање? Тогаш, важно е и широко и ажурирање на знаењето за работите во споменатите области на закон.

нашите услуги

Имајќи го предвид горенаведеното, логистичкиот сектор е над сложениот и мора да бидат земени предвид неколку аспекти. На Law & More разбираме дека логистиката вклучува сеопфатни интереси, како во Холандија така и во Европа, како и на глобално ниво. Затоа сметаме дека е важно да се биде еден чекор понапред од потенцијалните проблеми со изготвување договори (транспорт) и општи услови и услови. На пример, може да ја регулира или исклучи одговорноста во однос на различните прашања во врска со законот за транспорт.

Дали се занимавате со оштетување на товар, процедури, наплата на долгови или прашања одземање во контекст на законот за транспорт? Дури и тогаш Law & More тим е таму за вас. Нашите адвокати не се само експерти во областа на законот за транспорт, туку и во другите сродни полиња. Дали имате други прашања? Ве молиме контактирајте со Law & More.

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска фирма во Ајндховен?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 (0) 40 369 06 80 или испратете ни е-пошта:
господин Том Меевис, застапник во Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
г-дин Максим Ходак, застапник на & Повеќе - maxim.hodak@lawandmore.nl