Патникот подобро заштитен од банкрот од провајдер на патувања

За многу луѓе тоа ќе биде кошмар: празникот на кој толку многу работевте цела година е откажан заради банкрот на давателот на патувањето. За среќа, шансата за ова да се случи со вас е намалена со примената на новото законодавство. На 1 јули 2018 година, стапија во сила нови правила, како резултат на кои патниците почесто се штитат во случај да прогласи банкрот нивниот провајдер за патувања. До влегувањето во сила на ова ново законодавство, само потрошувачите кои резервирале пакет патувања биле заштитени од банкрот на давателот на патување. Сепак, во денешното општество патниците почесто го составуваат своето патување, спојувајќи елементи од различни даватели на патувања во едно патување. Со новите правила се предвидува овој развој со тоа што се заштитуваат и патниците кои сами го составуваат своето патување против банкрот на давателот на патувањето (ите). Во некои случаи, дури и деловните патници спаѓаат во рамките на оваа заштита. Новите правила се применуваат за сите патувања што се резервираат на или по 1 јули 2018 година. Ве молиме запомнете: оваа заштита се однесува само на банкрот на давателот на патувањето и не се применува во случај на задоцнување или штрајк.

Прочитајте повеќе: https://www.acm.nl/nl/publicaties/reiziger-beter-beschermd-tegen-faillissement-reisaanbieder

Сподели
Law & More B.V.