Пристаништето во Ротердам и ТНТ жртва на светски хакерски напад

На 27 јуни 2017 година, меѓународните компании имаа дефект на ИТ, поради напад на откуп.

Во Холандија, АПМ (најголемата компанија за пренос на контејнери во Ротердам), ТНТ и производителот на фармацевтски производи МСД објавија неуспех на нивниот ИТ систем заради вирусот наречен „Петија“. Компјутерскиот вирус започна во Украина каде што ги зафати банките, компаниите и украинската електрична мрежа, а потоа се шири низ целиот свет.

Според директорот на компанијата за компјутерска безбедност ЕСЕТ Дејв Масленд, користениот откупнина е сличен на вирусот „WannaCry“. Сепак, за разлика од неговиот претходник, тој не ги менува податоците, но веднаш целосно ги брише информациите.

Инцидентот уште еднаш ја потврдува потребата од соработка за компјутерска безбедност.

Law & More