Пастафаријанците: приврзаници на малку апсурдното верување

Пастаристите: поддржувачи на нешто апсурдното верување во чудовиштето на летачките шпагети. Расте како вистински феномен. Поддржувачите на пастафаријанизмот постојано ја вестаа веста за нивната желба да бидат фотографирани за своите пасоши или лични карти со шалтер на главата. Аргументот што тие го користат е дека тие - како и Евреите и муслиманите - сакаат да ги покријат главите од религиозна перспектива. Во еден конкретен случај, неодамнешниот случај судот Ист-Брабант го запре тоа и донесе пресуда, во согласност со критериумот на ЕКЧП, дека пастафаријаризмот во никој случај не покажува доволна сериозност да се смета за религија или верба. Освен тоа, човекот за кој станува збор не можеше доволно да одговори на прашањата на судот и не може да покаже сериозна перцепција за религија или верба.

Сподели
Law & More B.V.