Гугл казни рекорд од 2,42 милијарди ЕУ од страна на ЕУ. Ова е само почеток, може да бидат изречени уште две казни

Според одлуката на Европската комисија, Гугл мора да плати казна од 2,42 милијарди евра за кршење на законот за монопол.

Европската комисија наведува дека Гугл ги претпочитал своите производи на Google Shopping во резултатите од пребарувачот „Гугл“ на штета на други даватели на стоки. Врските до производите на „Google Shopping“ беа и се на врвот на страницата за резултати од пребарувањето, додека позициите на конкурентните услуги, утврдени со алгоритмите за пребарување на Google, се појавуваат само на пониски позиции.

Во рок од 90 дена Google ќе мора да го смени системот за рангирање на алгоритмот за пребарување. Во спротивно, ќе се изрече казна до 5% од просечната дневна глобална продажба на Alphabet, матичната компанија на Google.

Европскиот комесар за конкуренција, Маргрета Вестагер рече дека тоа што го направи Гугл е нелегално според правилата за монопол на ЕУ. Со оваа одлука, беше поставен преседан за идните истраги.

Европската комисија истражува уште два случаи во кои Гугл наводно ги злоупотребува правилата за конкуренција на слободниот пазар: оперативниот систем Андроид и Адсенс.

Прочитајте повеќе: https://rechtennieuws.nl/54679/commissie-legt-google-geldboete-op-242-miljard-eur-misbruik-machtspositie-als-zoekmachine-eigen-prijsvergelijkingsdienst-illegaal-bevoordelen/

Сподели
Law & More B.V.