Суштината на задолжителното законодавство главно е дека не може едноставно да се дерогира

Суштината на задолжителното право главно е дека не може едноставно да се отстапи од ваквите одредби. Како и да е, холандскиот граѓански законик во член 7: 902 наведува дека може да се отстапи од задолжителното законодавство со договор за спогодба, кога овој договор има за цел да стави крај на постојната неизвесност или спор и под услов да не е во спротивност со заедничка пристојност и јавно со цел. Ова го потврди холандскиот Врховен суд на 6 јануари, во случај во кој Фондот за социјални такси („Социјал Фонд Такси“) се соочи со такси-компанијата Блу Такси со одбивањето да го плати времето на чекање на своите возачи. Сепак, Синиот такси и соодветните таксисти го поставија овој принцип во договорот за договор. Сепак, Сина Такси ја нацрта кратката слама, бидејќи овие аранжмани не може да се повикаат против СФТ.

-2017 02 02-

Сподели
Law & More B.V.