ДАЛИ СЕ РАБОТИ СО ПОБАРУВАЊЕ ЗА ШТЕТА?
Прашај за правна помош

НАШИТЕ ПРАВИЛНИЦИ СЕ СПЕЦИЈАЛИСТИ ВО ДВД ЗАКОН

Проверено Јасно.

Проверено Лична и лесно достапна.

Проверено Вашите интереси на прво место.

Лесно достапен

Лесно достапен

Law & More е достапен од понеделник до петок од 08:00 до 22:00 часот, а за време на викендите од 09:00 до 17:00 часот

Добра и брза комуникација

Добра и брза комуникација

Нашите адвокати го слушаат вашиот случај и смислуваат соодветен план за акција
Добра и брза комуникација

Личен пристап

Нашиот метод на работа гарантира дека 100% од нашите клиенти нè препорачуваат и дека ние сме просечно оценети со 9.4

/ /
Побарувања за штета
/

Побарувања за штета

Основниот принцип се применува во холандскиот закон за компензација: секој носи своја штета. Во некои случаи, едноставно никој не одговара. Размислете, на пример, на штета како резултат на град на невреме. Дали вашата штета ја предизвикал некој? Во тој случај, може да биде можно да се надомести штетата доколку постои основа за одговорност на лицето. Во холандското право може да се разликуваат два принципа: договорна и правна одговорност.

Брзо мени

Договорна одговорност

Дали страните склучуваат договор? Тогаш, не е само намерата, туку е и обврска спогодбите направени во нив да бидат исполнети од обете страни. Ако една страна не ги исполни своите обврски од договорот, постои недостаток. Размислете, на пример, ситуацијата кога добавувачот не ја доставува стоката, ги доставува доцна или во лоша состојба.

Руби ван Керберген

Руби ван Керберген

АДВОКАТ

ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl

Law & More исто така може да го направи ова за вас

Law and More

Договор за усвојување

Подготвувањето договор вклучува многу работа. Затоа побарајте помош од.

Law and More

Известување за стандардно

Зарем некој не си ги задржува термините? Можеме да испраќаме писмени потсетници и да водиме судски спор во ваше име.

Law and More

Договор за вработување

Дали сакате поддршка при составување договор за вработување? Јавете се Law & More.

Дали се занимавате со барање за обештетување и дали сакате правна помош во постапката?

"Law & More адвокати
се вклучени и можат да сочувствуваат
со проблемот на клиентот“

Сепак, само недостаток сè уште не ви дава право на компензација. Ова исто така бара одговорност. Одговорноста е регулирана во член 6:75 од холандскиот граѓански законик. Ова предвидува дека недостаток не може да му се припише на другата страна ако не се должи на негова вина, ниту пак е за сметка на законот, правниот акт или ставовите што преовладуваат. Ова важи и за случаи на виша сила.

Дали има недостаток и дали е исто така недопустлив? Во тој случај, добиената штета сè уште не може да се бара директно од другата страна. Обично, прво мора да се испрати известување за неплаќање со цел да се даде на другата страна можност да ги исполни своите обврски сè уште и во разумен временски период. Ако другата страна сè уште не ги исполни своите обврски, ова ќе резултира во неисполнување и може да се бара надомест.

Што велат клиентите за нас

Многу пријателска услуга за клиентите и совршено водство!

Г-дин Меевис ми помогна во случај со законот за вработување. Тој го направи тоа, заедно со неговата помошничка Јара, со голем професионализам и интегритет. Покрај неговите квалитети како професионален правник, тој во секое време остана рамноправен, човек со душа, што даваше топло и безбедно чувство. Влегов во неговата канцеларија со рацете во коса, г-дин Меевис веднаш ми даде чувство дека можам да ја пуштам косата и тој ќе преземе од тој момент, неговите зборови станаа дела, а ветувањата се одржаа. Најмногу ми се допаѓа директниот контакт, без разлика на ден/време, тој беше таму кога ми требаше! Топер! Фала Том!

Nora

Eindhoven

10

одличен

Ајлин е една од најдобрите адвокати за развод, која секогаш е достапна и дава одговори со детали. Иако моравме да управуваме со нашиот процес од различни земји, не се соочивме со никакви тешкотии. Таа го водеше нашиот процес многу брзо и непречено.

Езги Балик

Харлем

10

Добра работа Ајлин

Многу професионален и секогаш биди ефикасен во комуникациите. Добро сторено!

Мартин

Лелистад

10

Адекватен пристап

Том Мевис беше вклучен во случајот во текот на целиот тек, и секое прашање од моја страна беше брзо и јасно одговорено од него. Сигурно ќе ја препорачам фирмата (и особено на Том Мевис) на пријателите, семејството и деловните соработници.

Мике

Hoogeloon

10

Одличен резултат и пријатна соработка

Му го претставив мојот случај LAW and More и беше помогнато брзо, љубезно и пред се ефективно. Јас сум многу задоволен од резултатот.

Sabine

Eindhoven

10

Многу добро се справувам со мојот случај

Би сакал многу да и се заблагодарам на Ајлин за нејзините напори. Многу сме задоволни од исходот. Клиентот е секогаш централен со неа и ни беше многу добро помогнато. Познава и многу добра комуникација. Навистина ја препорачувам оваа канцеларија!

Сахин Кара

Велдовен

10

Правно задоволен од дадените услуги

Мојата ситуација беше решена на начин што можам само да кажам дека резултатот е таков каков што посакував да биде. Ми беше помогнато на мое задоволство и начинот на кој постапи Ајлин може да се опише како точен, транспарентен и одлучен.

Арсалан

Миерло

10

Сè добро средено

Од самиот почеток имавме добар клик со адвокатката, таа ни помогна да одиме на вистинскиот пат и ги отстрани можните неизвесности. Таа беше јасна и народна личност која ја доживеавме како многу пријатна. Таа јасно ги кажа информациите и преку неа точно знаевме што да правиме и што да очекуваме. Многу пријатно искуство со Law and more, но особено со адвокатот со кој имавме контакт.

Вера

Хелмонд

10

Многу упатени и пријателски расположени луѓе

Многу одлична и професионална (правна) услуга. Комуницирајте со истото функционирање на генерирањето на енергијата. Ик бен гехолпен врата др. Том Мевис во мв. Ајлин Селамет. Накратко, имав добро искуство со оваа канцеларија.

Мехмет

Eindhoven

10

Велики

Многу дружељубиви луѓе и многу добра услуга… не можам да кажам поинаку дека е супер помогнато. Доколку се случи, дефинитивно ќе се вратам.

Jacky

Бри

10

Нашите адвокати за одговорност се подготвени да ви помогнат:

канцеларија Law & More

Покрај тоа, одговорноста на другата страна не може да се смета здраво за готово, со оглед на принципот на слобода на договор. На крајот на краиштата, партиите во Холандија имаат голема слобода на договори. Ова значи дека договорните страни се исто така слободни да исклучат одговорност за недостаток. Ова обично се прави во самиот договор или во општите услови и прогласи за применливи за него со помош на ан клаузула за исклучување. Меѓутоа, таквата клаузула мора да исполнува одредени услови пред една странка да може да се повика за да биде одговорна. Кога таквата клаузула е присутна во договорниот однос и ги исполнува условите, се применува почетната точка.

Правна одговорност

Побарување за штета

Една од најпознатите и најчестите форми на граѓанска одговорност е тортурата. Ова подразбира дело или пропуст од некој што незаконски му предизвикува штета на друг. Разгледајте ја, на пример, ситуацијата со која посетителот може случајно да чука над вашата скапоцена вазна или да ја испушти вашата скапа фото камера. Во тој случај, Дел 6: 162 од холандскиот граѓански законик предвидува дека жртвата на вакви дела или пропусти има право на обештетување доколку се исполнети одредени услови.

На пример, однесувањето или постапувањето на некој друг, пред сè, мора да се смета како незаконско. Ова е случај ако делото вклучува повреда на одредено право или чин или пропуст во кршење на законската должност или социјална пристојност или непишани стандарди. Понатаму, актот мора да биде припишува на „сторителот“. Ова е можно ако тоа се должи на негова вина или причина за која тој е одговорен со закон или во сообраќајот. Не е потребна намера во контекст на одговорност. Може да биде доволен многу мал долг.

Меѓутоа, припишувањето на стандардот не може секогаш да доведе до одговорност кон секој што ќе претрпи штета како резултат. На крајот на краиштата, одговорноста сè уште може да биде ограничена со услов за релативност. Овој услов наведува дека не постои обврска да се плати надоместок ако прекршениот стандард не служи за заштита од штетата претрпена од жртвата. Затоа е важно 'сторителот' да постапил погрешно 'кон' жртвата заради повреда на тој стандард.

Видови штети

Доколку се исполнети барањата за договорна или граѓанска одговорност, може да се бара надомест за штета. Штетата што е подобна за надомест во Холандија потоа ја вклучува финансиска загуба   друга загуба. Кога финансиската загуба се однесува на загуба или загуба на добивка претрпена, другите загуби се однесуваат на нематеријално страдање. Во принцип, оштетувањето на имотот е секогаш и целосно квалификувано за надомест на штета, друг недостаток само доколку законот предвидува толку зборови.

Всушност претрпе целосен надомест на штета

Ако станува збор за компензација, основниот принцип на целосна компензација на штетата што всушност претрпе важи.

Овој принцип значи дека оштетената страна на настанот што предизвикува штета нема да биде надоместена за повеќе од неговата целосна штета. Во членот 6: 100 од холандскиот граѓански законик се вели дека доколку истиот настан не само што предизвикува штета на жртвата, туку и дава и некои Предности, оваа придобивка мора да се наплати при утврдување на штетата што треба да се надомести, доколку се разумни. Придобивката може да се опише како подобрување на позицијата (средства) на жртвата како резултат на настанот што предизвикува штета.

Покрај тоа, штетата не секогаш ќе биде целосно компензирана. Влијателното однесување на самата жртва или околностите во областа на ризик на жртвата играат важна улога во ова. Прашањето што тогаш мора да се постави е следново: дали жртвата требаше да постапила поинаку од тоа во однос на настанување или обем на штета? Во некои случаи, жртвата може да биде обврзана да ја ограничи штетата. Ова ја вклучува и ситуацијата кога противпожарната машина е присутна пред да се случи настанот што предизвикува штети, како што е пожарот. Дали има вина од страна на жртвата? Во тој случај, сопствено виновно однесување во принцип доведува до намалување на обврската за надомест на штета на лицето што предизвикува штета и штетата мора да се подели помеѓу лицето што ја предизвикува штетата и жртвата. Со други зборови: (голем) дел од штетата останува на штета на жртвата. Освен ако жртвата не е осигурана за тоа.

Осигурајте се од оштетување

Побарување за штета

Имајќи го предвид горенаведеното, може да биде паметно да се одземе осигурување за да се избегне повреда на жртвата или жртвата. На крајот на краиштата, оштетувањето и тврдењето дека тоа е тешка доктрина. Покрај тоа, во денешно време лесно можете да извадите разни полиси за осигурување кај осигурителни компании, како што се осигурување од одговорност, осигурување на домаќинства или автомобил.

Дали се справувате со штета и дали сакате осигурувањето да ја надомести вашата штета? Потоа, самите мора да ја пријавите штетата на вашиот осигурител, обично во рок од еден месец. Препорачливо е да се соберат што повеќе докази за ова. Кој доказ ви е потребен зависи од видот на штетата и договорите што сте склучиле со вашиот осигурител. После вашиот извештај, осигурителот ќе посочи дали и која штета ќе се надомести.

Забележете дека ако штетата е компензирана од вашето осигурување, не можете повеќе да ја барате штетата од лицето што ја предизвикало штетата. Ова е различно во однос на штета што не ги покрива вашиот осигурител. Зголемувањето на премијата како резултат на барање на штета од вашиот осигурител, исто така, може да добие надомест од страна на лицето што ја предизвикало штетата.

Класа акција

Под одредени околности, класната акција може да биде привлечна алтернатива за можна индивидуална постапка. Ова особено ќе биде случај со ширење штета: вкупната количина на штета претрпена од жртвите е голема, но штетата по жртва е релативно мала. Во тој случај, можната компензација честопати нема да ги надмине трошоците за постапката, временската инвестиција и ризикот што жртвата ќе го изгуби. Покрај тоа, одговорните за таквата штета често се големи организации кои се запознаени со правниот систем и имаат доволно финансиски ресурси за тужба.

Од 1 јануари 2020 година, стапи во сила Актот за решавање на масовните побарувања во колективно дејствување. Ова им овозможи на повредените лица, чија штета е предизвикана од истиот настан или слични настани и за кои се одговорни само едно или ограничен број на (правни) лица, да покренат колективно побарување за надомест преку интересна група. Сега постои еден режим за активности на час според Дел 3: 305а од холандскиот граѓански законик, без оглед дали тие служат за компензација во готово или не.

нашите услуги

At Law & More разбираме дека секоја штета може да има далекусежни последици за вас. Дали се справувате со штета и дали сакате да знаете дали или како можете да ја побарате оваа штета? Дали се занимавате со барање за обештетување и дали сакате правна помош во постапката? Дали сте iousубопитни за тоа што друго можеме да направиме за вас? Ве молиме контактирајте со Law & More. Нашите адвокати се експерти во областа на побарувањата за штета и со задоволство ви помагаат преку личен и насочен пристап и совети!

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска канцеларија во Eindhoven Amsterdam?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 40 369 06 80 или испратете е-пошта на:
господин Том Меевис, застапник во Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
г-дин Максим Ходак, застапник на & Повеќе - maxim.hodak@lawandmore.nl

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.