ВИ ПОТРЕБА ОД ИКТ АДВОКАТ?
Прашај за правна помош

НАШИТЕ ПРАВИЛНИЦИ СЕ СПЕЦИЈАЛИСТИ ВО ДВД ЗАКОН

Проверено Јасно.

Проверено Лична и лесно достапна.

Проверено Вашите интереси на прво место.

Лесно достапен

Лесно достапен

Law & More е достапен од понеделник до петок од 08:00 до 22:00 часот, а за време на викендите од 09:00 до 17:00 часот

Добра и брза комуникација

Добра и брза комуникација

Нашите адвокати го слушаат вашиот случај и смислуваат соодветен план за акција
Личен пристап

Личен пристап

Нашиот метод на работа гарантира дека 100% од нашите клиенти нè препорачуваат и дека ние сме просечно оценети со 9.4

Адвокат за ИКТ

Како резултат на измислувањето на Интернет, се појавија многу правни прашања.

Брзо мени

Ова беше проследено со инсталирање на законот за ИКТ. Правото на ИКТ има многу меѓусебни контакти со другите области на правото, како што се закон за договори, закон за приватност и закон за интелектуална сопственост. Во рамките на сите овие области, може да се појават прашања во врска со законот за ИКТ. Овие прашања можат да бидат следниве: „дали е можно да се врати нешто што го купив на Интернет?“, „Кои се моите права при користење на Интернет и како се заштитени овие права?“ и "дали мојата сопствена содржина на Интернет е заштитена според законот за авторски права?" Сепак, законот за ИКТ само по себе може да се подели на специфични области на ИКТ закон, како што се закон за софтвер, закон за безбедност и е-трговија.

Слика на Том Меевис

Том Меевис

УПРАВЕН ПАРТНЕР / АДВОКАТ

tom.meevis@lawandmore.nl

Адвокатска канцеларија во Eindhoven Amsterdam

Корпоративен адвокат

"Law & More адвокати
се вклучени и можат да сочувствуваат
со проблемот на клиентот“

Тимот на Law & More има експлицитно знаење во однос на законот за ИКТ и во однос на областите на правото што се поврзани со законот за ИКТ. Затоа, нашите адвокати можат да ви понудат совети за следниве теми:

  • Закон за безбедност;
  • Saas и Cloud;
  • Договори за ИТ;
  • Аранжмани за континуитет и зачувување;
  • Закон за веб-продавници;
  • Хостинг ко-локација;
  • Закон за софтвер;
  • Софтвер со отворен извор;
  • Индустриски софтвер.

Што велат клиентите за нас

Нашите административни адвокати се подготвени да ви помогнат:

канцеларија Law & More

Закон за безбедност

Закон за безбедност е поле на закон што се занимава со заштита на информациите. Темите кои не се невообичаени во оваа област на закон вклучуваат компјутерски вируси, компјутерски упад, хакирање и пресретнување на податоците. За да ги чувате чувствителните и доверливи информации безбедни, има цел можен број мерки. На пример, самите компании често користат неправни мерки врз основа на анализа на ризик. Сепак, оваа заштита има и правна основа. На крајот на краиштата, законодавецот определува колку строги треба да бидат овие безбедносни мерки.

Кога размислувате за законодавни мерки, може да се размислува и за „Влажни работи за персонажените лица“ (Закон за заштита на личните податоци). Законот за заштита на личните податоци наведува дека мора да биде јасно кои мерки се преземени за да се заштитат личните податоци од загуба или незаконска обработка. Ова може да вклучува криптирана врска помеѓу серверот и посетителот: SSL-врската. Лозинките се исто така дел од таквата безбедност.

Покрај законот за заштита на личните податоци, одредени дела се исто така кривични. Хакерството се казнува врз основа на член 128б од холандскиот кривичен законик.

За да ги заштитите вашите информации, важно е да знаете како функционира безбедноста на информациите и како да ги заштитите вашите и личните податоци на некој друг што е можно посигурен начин. Law & More може да ве советува за правните аспекти на безбедноста на информациите.

СААС и ОблакСААС и Облак

Софтверот како услуга, или Saas, е софтвер што се нуди како услуга. За таква услуга, корисникот не треба да го купува софтверот, но може да пристапува до Saas преку Интернет. Предноста на услугите на Saas е што трошоците за корисникот се релативно ниски.

Услугата Saas, како Dropbox е услуга за облак. Сервис за облак е мрежа каде што информациите се чуваат во Облак. Корисникот не е сопственик на Облак и затоа не е одговорен за неговото одржување. Давателот на облак е одговорен за Облакот. Услугите на облак се исто така обврзани на одредени прописи, кои главно се правила поврзани со приватноста.

Law & More можат да ве советуваат за услугите Saas и облак. Нашите адвокати имаат знаење и искуство во оваа област на закон, како резултат на што можат да ви помогнат во сите ваши прашања.

Договори за ИТ

Како резултат на нашиот дигитален свет, многу компании станаа зависни од правилното функционирање на информатичката технологија. Поради овој развој, станува сè поважно да се организираат одредени ИТ прашања. На пример, за купување хардвер или софтверска лиценца, треба да се изготви договор за ИТ.

ИТ договорите се, како што сугерира името, ништо помалку од „редовни“ договори, како што се општи услови за набавка, изјава за приватност, договори за вработување, договори за софтвер, договори за Saas, договори за облаци и договори за зачувување. Во таков договор, се склучуваат договори во врска со, на пример, цената, гаранцијата или одговорноста во однос на добра или услуга.

Може да има проблеми при изготвување или во согласност со ИТ договор. На пример, може да биде неизвесност во однос на тоа што треба да се достави или под кои специфични услови. Затоа е важно да се направат јасни аранжмани и овие аранжмани да бидат документирани во договор.

Law & More може да ве советува за сите ваши договори за ИТ. Ние ќе ја процениме вашата состојба и ќе можеме да подготвиме договор за квалитет на звук за да ги задоволиме вашите потреби.

Шеми на континуитетШеми за континуитет и зачувување

За корисниците на информатичката технологија е важно да можат да бидат сигурни дека нивниот софтвер и податоци можат да продолжат да се користат. Шема за континуитет може да обезбеди решение. Таквата шема на континуитет ќе биде склучена во соработка со давателот на ИТ услуги. Ова значи дека, во случај на банкрот, ИТ-услугите може да се продолжат.

За воспоставување шема за континуитет, ќе биде потребно да се разгледа видот на ИТ услугата. Понекогаш шемата за зачувување на изворниот код ќе биде доволна, додека во други случаи ќе биде потребно да се направат дополнителни аранжмани. Во случај на континуитет на Облак, на пример треба да се има предвид и добавувачите и давателите на хостинг.

Шема на континуитет е неопходна за одржување на вашите податоци. Law & More можат да ве советуваат за шемите за континуитет. Ние можеме да ви помогнеме да подготвите таква шема со цел да ги обезбедите вашите софтвер и податоци.

Закон за веб-продавница

Веб-продавниците се занимаваат со голем број правни рамки со кои треба да се придржуваат. Набавка на далечина, права на потрошувачите, законодавство за колачиња, европски директиви и повеќе се правни аспекти со кои ќе се соочи веб-работилница. Терминот „закон за веб-продавница“ предвидува сеопфатен термин за ова.

Поради многуте правила, веројатно е дека во одреден момент „не можете да го видите дрвото за дрвјата“. Дали треба да користам термини и услови? Како се потсетиме од работата на клиентот? Кои информации треба да ги дадам на мојата веб-страница? Кои правила постојат во врска со плаќањето? Што е со законодавството за колачињата? Што да правам со личните податоци што ги добив преку мојата веб-продавница? Ова е избор на прашања со кои сопственикот на веб-продавница може да се соочи.

Важно е овие работи да се уредуваат правилно. Во спротивно, може да ризикувате парична казна. Овие казни можат да достигнат големи височини и можат да влијаат на вашата компанија. Затоа, да бидете добро информирани за овие работи, ќе ги минимизирате ризиците.

Law & More може да ве советува за почитувањето на релевантното законодавство. Покрај тоа, можеме да ви помогнеме да подготвите правни документи што се релевантни за вашата веб-продавница.

Хостирање и колокацијаХостирање и колокација

Кога некој е домаќин или сака да биде домаќин на веб-страница, треба да се има предвид важечките законски одредби. Кога водите веб-страница, податоците ќе се чуваат, а понекогаш дури и ќе бидат предадени на истите. Затоа е важно да знаете како треба да ги третирате овие податоци наспроти вашиот клиент, но исто така и кон трети страни.

Willе мора да имате јасни услови во однос на вашиот хостинг и неговите правни аспекти. Важно е клиентите да знаат што се случува со нивните податоци. Клиентите сметаат дека е важно нивните податоци да бидат заштитени внимателно. Исто така е важно да се знае кој е одговорен кога се прекршуваат правилата на податоците.

Дали сте обврзани да ја заштитите приватноста на вашите клиенти? Дали треба да дадете информации за контакт доколку тоа го побара полицијата? Дали сте одговорни за заштита на податоците и кршење на податоците? Нашите адвокати можат да одговорат на сите овие и на сите ваши други прашања. Можеби имате какви било прашања, секогаш можете да контактирате со некој од адвокатите на Law & More.

Закон за софтвер

Денес, би било незамисливо да се живее во свет без софтвер. Законот за софтвер е важен и за развивачите на софтвер и за корисниците на софтвер.

„Auteurswet“ (Закон за авторски права) прецизира кој поседува одреден софтвер. Во пракса, сепак, не е секогаш јасно кој го поседува софтверот и со тоа ги поседува авторските права. Развивачите на софтвер кои го продаваат својот производ, честопати сакаат да ги задржат своите авторски права. Ова ги ограничува можностите корисниците на софтвер да го менуваат софтверот. Станува уште покомплексно кога корисникот сака да развие (сопствен) софтвер. Кој тогаш ќе ги добие авторските права?

За да ги ограничите ризиците, важно е претходно да одлучите кој ќе ги добие авторските права. Law & More може да ве советува за законот за софтвер и може да одговори на вашите прашања во врска со оваа област на закон.

Софтвер со отворен код

Во случај на софтвер со отворен извор, корисникот го прима изворниот код на софтверот при купување на лиценца. Ова има предност што корисниците можат да го прилагодат и подобрат софтверот така што софтверот продолжува да се развива. Во теорија, ова секако звучи корисно и прилично практично: секој што има познавање на кодови може да го уреди софтверот со отворен извор.

Во пракса, сепак, многу е важно да се постават одредени правила за употреба на софтвер со отворен извор, да се регулира и разјасни употребата на софтвер со отворен код. Ова е уште поважно сега има мал надзор, додека се доставени многу побарувања за прекршување на лиценците за софтвер со отворен извор.

Law & More може да ве советува за софтвер со отворен извор. Дали ќе останете сопственик на софтверот што сте го развиле кога користите софтвер со отворен извор? Кои услови може да ги утврдите за употреба на лиценца? Како можете да поднесете барање кога вашата лиценца е повредена? Ова се прашања на кои може да одговори еден од нашите адвокати.

Индустриски софтвер

Софтверот не се користи само во канцелариите, туку и во индустријата. Производите и машините се опремени или развиваат со софтвер. Овој вграден софтвер е напишан за контрола на машини или производи. Примери на ваков вид софтвер можат да се најдат во машините, семафорите и автомобилите.

Исто како што е важно за „нормалниот“ софтвер, (индустрискиот) закон за софтвер е исто така важен и за индустрискиот софтвер и обезбедува основни правила и за развивачите на софтвер и за корисниците на софтвер. Индустриската софтверска индустрија прима многу инвестиции, што го прави неопходно да се заштитат релевантните авторски права.

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска канцеларија во Eindhoven Amsterdam?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 40 369 06 80 или испратете е-пошта на:
господин Том Меевис, застапник во Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl

Law & More