Алимент

Познато како „издржување на бракот“ во некои држави, алиментација може да се додели на маж или жена. Алиментација се однесува на судски нарачани исплати доделени на сопруг или поранешен сопружник во рамките на договорот за разделување или развод. Причината што стои зад тоа е да се обезбеди финансиска поддршка на сопружникот кој остварува помал приход, или во некои случаи, воопшто нема приход. На пример, во случаи кога има вклучени деца, мажот историски бил носител на храна, а жената можеби се откажала од кариерата да ги воспитува децата и ќе биде во финансиска неповолност по разделбата или разводот. Законите во многу држави наложуваат дека разведениот сопруг има право да живее со ист квалитет на живот што претходно го имале кога биле во брак.

Law & More B.V.