ПОТРЕБНО ДОГОВОР ЗА ВРАБОТУВАЕ?
Прашај за правна помош

НАШИТЕ ПРАВИЛНИЦИ СЕ СПЕЦИЈАЛИСТИ ВО ДВД ЗАКОН

Проверено Јасно.

Проверено Лична и лесно достапна.

Проверено Вашите интереси на прво место.

Лесно достапен

Лесно достапен

Law & More е достапен од понеделник до петок
од 08:00 до 22:00 часот и за време на викендите од 09:00 до 17:00 часот

Добра и брза комуникација

Добра и брза комуникација

Нашите адвокати го слушаат вашиот случај и излегоа
со соодветен план за акција

Личен пристап

Личен пристап

Нашиот метод на работа гарантира дека 100% од нашите клиенти
ни препорачуваат и дека сме оценети во просек со 9.4

/
Договор за вработување
/

Договор за вработување

Договор за вработување е писмен договор што ги содржи сите договори склучени помеѓу работодавецот и работникот. Договорот ги содржи сите права и обврски за обете страни.

Понекогаш може да има недостаток на јасност во врска со тоа дали има договор за вработување или не. Според законот, договор за вработување е договор со кој едната страна, вработениот, се обврзува да изврши работа за одреден временски период во служба на другата страна, работодавачот и добива за плаќање за оваа работа. Во оваа дефиниција се разликуваат пет главни елементи:

 • работникот мора да врши работа;
 • работодавачот мора да плати плата за работата;
 • работата мора да се изврши одреден временски период;
 • мора да постои однос на авторитет;
 • работникот мора сам да ја изврши работата.

Слика на Том Меевис

Том Меевис

УПРАВЕН ПАРТНЕР / АДВОКАТ

tom.meevis@lawandmore.nl

"Law & More адвокати
се вклучени и можат да сочувствуваат
со проблемот на клиентот“

Видови договори за вработување

Постојат различни видови на договори за вработување и видот зависи од работниот однос помеѓу работодавецот и работникот. Работодавецот и работникот можат да склучат договор за работа на определено време или договор за неопределено време.

Договор за работа на определено време

Во случај на договор за работа на определено време, крајниот датум на договорот е фиксен. Друга опција е работодавачот и работникот да се согласат да стапат во работен однос за одреден временски период, на пример за времетраењето на одреден проект. Договорот автоматски завршува по завршувањето на проектот.

Што велат клиентите за нас

Адекватен пристап

Том Мевис беше вклучен во случајот во текот на целиот тек, и секое прашање од моја страна беше брзо и јасно одговорено од него. Сигурно ќе ја препорачам фирмата (и особено на Том Мевис) на пријателите, семејството и деловните соработници.

10
Мике
Hoogeloon

Нашите адвокати се подготвени да ви помогнат:

канцеларија Law & More

Работодавачот може да понуди договор за работа на определено време на работникот со најмногу три пати во период до 24 месеци. Доколку постои период помеѓу договорите за работа на определено време во текот на кој не постои договор за вработување, а овој период има најмногу 6 месеци, тогаш времето меѓу договорите сепак се смета во пресметката на периодот од 24 месеци.

Престанок на договорот за работа на определено време

Договорот за вработување на определено време завршува со закон. Ова значи дека договорот еутоматско раскинува во договореното време, без притоа да преземе какви било активности. Работодавецот мора писмено да го извести работникот еден месец однапред дали ќе се продолжи договорот за вработување или не, и ако е така, под кои услови. Сепак, договорот за вработување на определено време мора да биде раскинат ако страните се согласиле за ова или ако тоа е предвидено со закон.

Договорот за работа на определено време може да се раскине предвремено, т.е. пред да истече рокот на договорот за вработување, доколку тоа е договорено писмено од обете страни. Затоа, препорачливо е секогаш да се вклучи клаузула за привремено прекинување со рок на известување во договор за работа на определено време.

Дали барате правна помош при составување договор за вработување на определено време? Адвокатите на Law & More се на ваша услуга.

Договор за вработување на неопределено време

Договорот за вработување на неодредено време се нарекува и договор за постојан работен однос. Доколку нема договор за периодот за кој ќе биде склучен договорот, договорот за вработување се претпоставува дека е на неопределено време. Овој вид договор за вработување продолжува сè додека не престане.

Престанок на договор за работа на неопределено време

Важна разлика во однос на договорот за вработување на определено време е методот на раскинување. Потребно е претходно известување за раскинување на договор за вработување на неопределено време. Работодавачот може да аплицира за дозвола за разрешување во UWV или да побара од судот на субдистрибуција да го распушти договорот. Сепак, за ова е потребна валидна причина. Доколку работодавачот добие дозвола за отпуштање, тој мора да го раскине договорот за вработување со соодветно почитување на важечкиот период за објавување.

Причини за раскинување на договор за работа на неопределено време

Работодавецот може да отпушти вработен само ако има добра причина да го стори тоа. Затоа, мора да постои разумна основа за разрешување. Следниве се најчестите форми на разрешување.

Разрешување од економски причини

Ако околностите во компанијата на работодавачот се доволни причини да побараат отпуштање на работник, ова се смета за отказ од економски причини. Може да се применат различни економски причини:

 • лоша или влошена финансиска состојба;
 • намалување на работата;
 • организациски или технолошки промени во рамките на компанијата;
 • престанок на бизнисот;
 • преместување на компанијата.

Договор за вработувањеДисфункционално разрешување

Отпуштањето од дисфункција значи дека работникот не ги исполнува барањата за работа и е несоодветен за својата работа. На вработениот мора да му биде јасно што, според мислењето на работодавачот, треба да се подобри во однос на неговото функционирање. Како дел од процесот на подобрување, интервјуата за перформанси мора да се одржуваат редовно со вработениот. Треба да се смета дека нуди курсеви или тренинг од трето лице на штета на работодавачот. Извештаите мора да се направат за интервјуата и да бидат вклучени во досието за вработените. Покрај тоа, на вработениот мора да му се даде доволно време за да ги подобри своите перформанси.

Веднаш разрешување

Во случај на непосредно отпуштање, работодавачот го раскинува договорот за вработување на работникот со непосреден ефект, односно без најава. Работодавачот мора да има итна причина за ова, а отказот мора да се даде „веднаш“. Ова значи дека работодавачот мора да го отпушти работникот веднаш во моментот кога итна причина е јасно. Причината за разрешувањето мора да се даде во исто време со отказот. Следниве причини може да се сметаат за итни:

 • кражба;
 • проневера;
 • малтретирање;
 • груба навреда;
 • не чување деловни тајни.

Оставка со заедничка согласност

Доколку работодавачот и работникот се согласат за раскинување на договорот за вработување, договорите меѓу двете страни се утврдени со договорот за порамнување. Во овој случај, договорот за вработување завршува со меѓусебна согласност. Работодавачот не мора да бара дозвола од UWV или судот на дистрибуција да го раскине договорот за вработување.

Дали имате прашања во врска со договор за вработување? Побарајте правна помош од Law & More.

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска канцеларија во Eindhoven Amsterdam?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 40 369 06 80 или испратете е-пошта на:
господин Том Меевис, застапник во Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
г-дин Максим Ходак, застапник на & Повеќе - maxim.hodak@lawandmore.nl

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.