Дали вие или вашиот поранешен партнер немате доволен приход да живеете после разводот? Тогаш другиот партнер има обврска да му плати алиментација на поранешниот партнер.
Кога имате право да добивате алиментација од вашиот поранешен партнер? Во принцип, имате право на партнерска алиментација, ако по разводот, немате доволно приходи да се издржувате.

ПОТРЕБА ДА ПОМОГНЕТЕ ДА да ја пресметате ПАРТНЕР АЛИМОНИЈА?
ДОБИТЕ ВО КОНТАКТ СО LAW & MORE

Партнер Алиментација

Дали вие или вашиот поранешен партнер немате доволен приход да живеете после разводот? Тогаш другиот партнер има обврска да му плати алиментација на поранешниот партнер.

Брзо мени

Кога имате право да добивате алиментација од вашиот поранешен партнер?
Во принцип, имате право на партнерска алиментација, ако по разводот, немате доволно приходи да се издржувате. Вашиот животен стандард за време на бракот ќе биде земен во предвид со цел да утврдите дали имате право на партнерска алиментација. Во пракса, еден од обајцата партнери ќе добие право на алиментација. Во повеќето случаи, тоа е жената, особено ако таа е одговорна за поголемиот дел од грижата за домаќинството и децата. Во тој случај, жената честопати нема приход или ограничен приход од работно време со скратено работно време. Во ситуација во која мажот ја исполни улогата на „сопруг на домаќинството“ и жената направи кариера, мажот во принцип може да бара алиментација на партнерот.

Ајлин Селамет

Ајлин Селамет

Адвокат

 Јавете се на +31 (0) 40 369 06 80

Имате потреба од адвокат за развод?

Поддршка за деца

Поддршка за деца

Разводот има големо влијание врз децата. Затоа, ние придаваме голема вредност на интересите на вашите деца

Побарајте развод

Побарајте развод

Имаме личен пристап и работиме заедно со вас кон соодветно решение

Партнерска алиментација

Адвокат за развод

Разводот е тежок период. Ние ви помагаме во текот на целиот процес

Liveивејте одделно

Liveивејте одделно

Дали сакате да живеете одвоено? Ние ви помагаме

"Law & More адвокати

се вклучени и

може да сочувствува со

проблемот на клиентот"

Ниво на алиментација на партнерот

Во консултација, вие и вашиот поранешен партнер можете да се договорите за износот на алиментацијата на партнерот. Ако не сте во можност да постигнете договор заедно, еден од нашите адвокати ќе биде задоволен да ви помогне. Не само што можеме да ви помогнеме во процесот на преговори, туку можеме да ја утврдиме и висината на алиментацијата на партнерот за вас. Ова го правиме со правење пресметка за одржување.

Судијата не само што ќе ја разгледа финансиската состојба на примателот на одржување, туку и на финансиската состојба на плаќачот на одржување. Врз основа на двете ситуации, судот ќе утврди дали некој од вас има право да добие алиментација и, доколку е така, висината на алиментацијата. Во некои случаи, можно е да имате право на одржување на партнерот, но финансиските детали на вашиот поранешен партнер покажуваат дека тој или таа едноставно не можат да плаќаат алиментација на партнерот.

Пресметување на одржување

Пресметката за одржување е прилично комплексна пресметка, бидејќи треба да се земат предвид многу фактори. Law & More со задоволство ќе ја извршите пресметката за алиментација на партнерот за вас. .

Утврдување на потребата
Износот на алиментација на партнерот зависи од потребата на лицето кое прима алиментација и од капацитетот на лицето кое треба да плати алиментација. Со цел да се утврдат потребите на примателот на алиментација, се претпоставува стандард од приближно 60% од нето семејниот приход минус трошоците за кои било деца.

Утврдување на финансиски капацитет
Се прави пресметка на носивост на обемот на обете страни. Оваа пресметка утврдува дали лицето одговорно за одржување има доволно финансиски капацитет за да може да плати алиментација. Со цел да се утврди финансискиот капацитет на лицето кое треба да плати алиментација, прво мора да се утврдат неговиот или нејзиниот нето приход. Плаќачот на алиментација може прво да одземе голем број на трошоци од овој приход. Овие главно се трошоци што треба да ги стори исплатувачот на алиментацијата со цел да се исполнат целите (трошоците).

Споредба на носивост
Конечно, мора да се направи споредба на носивост. Оваа споредба се користи за да се пресмета количината на одржување за која страните имаат еднаква финансиска слобода. Обемот на доверителот за одржување се споредува со обемот на должникот за одржување. Идејата за ова е дека доверителот за одржување не мора да биде во подобра финансиска позиција од должникот за одржување како резултат на плаќањето за одржување.

Дали сакате да знаете каква ќе биде вашата финансиска состојба по вашиот развод? Контакт Law & More и можеме да работиме со вас за да одредиме колку алиментација ќе мора да платите или примате.

Партнер Алиментација

Промена на алиментација

Ако сакате еднострано да ја откажете или менувате алиментацијата на партнерот, тоа мора да се направи преку судот. Можеме да поднесеме барање за промена на судот во ваше име. Судот може да ја смени алиментацијата на партнерот, односно да го зголеми, намали или постави на нула. Според законот, тогаш мора да има „промена на околностите“. Ако судот утврди дека нема промена во околностите, вашето барање нема да ви биде одобрено. Овој концепт не е дополнително објаснет во законот и затоа може да се однесува на широк опсег на околности. Во пракса, ова често вклучува промена на финансиските околности на еден од поранешните партнери.

Престанок на алиментацијата на партнерот
Обврската за плаќање алиментација на партнерот може да заврши во следниве ситуации:

• во случај на смрт на вашиот или вашиот поранешен партнер;
• ако истече максималниот период на одржување определен од судот;
• ако лицето кое прима одржување повторно се омажи, влегува во регистрирано партнерство или започнува да живее заедно;
• ако финансиските околности се променети и лицето кое прима одржување може да заработи за живот

Нашите адвокати за развод имаат знаење и за семејното право и за претприемачкото знаење и затоа се идеално подготвени да ви обезбедат правна и даночна помош во овие случаи. Дали ви треба адвокат за развод? Контакт Law & More.

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска фирма во Ајндховен?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 40 369 06 80 или испратете ни е-пошта:

господин Том Меевис, застапник во Law & More - [заштитена по е-пошта]
г-дин Максим Ходак, застапник на & More - [заштитена по е-пошта]

Law & More B.V.