ТИ ТРЕБА ОД АДВОКАТ ЗА РАЗВОД?
Прашај за правна помош

НАШИТЕ ПРАВИЛНИЦИ СЕ СПЕЦИЈАЛИСТИ ВО ДВД ЗАКОН

Проверено Јасно.

Проверено Лична и лесно достапна.

Проверено Вашите интереси на прво место.

Лесно достапен

Лесно достапен

Law & More е достапен од понеделник до петок од 08:00 до 22:00 часот, а за време на викендите од 09:00 до 17:00 часот

Добра и брза комуникација

Добра и брза комуникација

Нашите адвокати го слушаат вашиот случај и смислуваат соодветен план за акција
Личен пристап

Личен пристап

Нашиот метод на работа гарантира дека 100% од нашите клиенти нè препорачуваат и дека ние сме просечно оценети со 9.4

Разводите

Разводот е голем настан за секого.
Затоа нашите адвокати за развод се тука за вас со личен совет.

Брзо мени

Првиот чекор во разводот е ангажирање адвокат за развод. Разводот го изрекува судијата и само адвокат може да поднесе барање за развод до судот. Постојат различни правни аспекти во постапката за развод за кои одлучува судот. Примери за овие правни аспекти се:

 • Како се поделени вашите заеднички средства?
 • Дали вашиот поранешен партнер има право на дел од вашата пензија?
 • Кои се даночните последици од вашиот развод?
 • Дали вашиот партнер има право на брачна поддршка?
 • Ако е така, колку е оваа алиментација?
 • А ако имаш деца како е договорен контактот со нив?

Ајлин Селамет

Ајлин Селамет

АДВОКАТ

aylin.selamet@lawandmore.nl

Имате потреба од адвокат за развод?

Поддршка за деца

Секој бизнис е единствен. Затоа ќе добиете правен совет кој е директно релевантен за вашиот бизнис.

Имаме личен пристап и работиме заедно со вас кон соодветно решение.

Седнуваме со вас да смислиме стратегија.

Liveивејте одделно

Liveивејте одделно

Нашите корпоративни адвокати можат да ги проценат договорите и да даваат совети за нив.

Дали сте на пат да се разведете?

Ако е така, несомнено ќе има многу проблеми со кои се соочувате. Од организирање поддршка на брачниот другар и детето до нефинансиски работи, како што е креирање на план за старателство, разводот може да има значително влијание и емотивно и правно.

За да ве подготвиме, составивме информации за прашања поврзани со решавање на разводот во нашата нова бела книга. Преземете ја датотеката подолу бесплатно и добијте увид за да ви помогне непречено да се движите низ процесот на развод.

"Law & More адвокати
се вклучени и можат да сочувствуваат
со проблемот на клиентот“

Чекор по чекор план од нашите адвокати за развод

Кога контактирате со нашата фирма, еден од нашите искусни адвокати ќе зборува директно со вас. Law & More се разликува од другите адвокатски канцеларии затоа што нашата фирма нема секретаријат, што гарантира дека имаме кратки линии на комуникација со нашите клиенти. Кога ќе ги контактирате нашите адвокати по телефон во врска со разводот, тие прво ќе ви постават голем број прашања. Потоа ќе ве поканиме во нашата канцеларија во Eindhoven, за да те запознаеме. Доколку сакате, закажувањето може да се реализира и преку телефон или видео конференција.

Воведен состанок

 • За време на овој прв состанок, можете да ја раскажете вашата приказна и ние ќе ја разгледаме позадината на вашата ситуација. Нашите специјализирани адвокати за развод, исто така, ќе ги постават потребните прашања.
 • Потоа разговараме со вас за конкретните чекори што треба да се преземат во вашата ситуација и јасно го означуваме ова.
 • Дополнително, за време на овој состанок ќе посочиме како изгледа постапката за развод, што може да очекувате, колку долго ќе трае постапката, кои документи ќе ни требаат итн.
 • На тој начин ќе имате добра идеја и ќе знаете што ви претстои. Првиот половина час од овој состанок е бесплатен. Доколку, за време на состанокот, одлучите дека сакате да ви помогне некој од нашите искусни адвокати за развод, ние ќе забележиме некои од вашите податоци за да склучиме договор за ангажман.

Што велат клиентите за нас

Нашите адвокати за развод се подготвени да ви помогнат:

канцеларија Law & More

Договор за доделување

По првиот состанок, веднаш ќе добиете договор за доделување од нас преку е-пошта. Овој договор наведува, на пример, дека ќе ви советуваме и ќе ви помогнеме за време на разводот. Ние исто така ќе ви ги испратиме општите услови кои важат за нашите услуги. Можете дигитално да го потпишете договорот за доделување.

По

Добивајќи го потпишаниот договор за доделување, нашите искусни адвокати за развод веднаш ќе започнат да работат на вашиот случај. Во Law & More, ќе бидете информирани за сите чекори што ги презема вашиот адвокат за развод за вас. Нормално, сите чекори најпрво ќе бидат координирани со вас.

Во пракса, првиот чекор е често да испратите писмо до вашиот партнер со известување за развод. Ако тој или таа веќе има адвокат за развод, писмото е упатено до неговиот адвокат.

Во ова писмо посочуваме дека сакате да се разведете од вашиот партнер и дека тој или таа се советува да добие адвокат, ако тој или таа веќе не го сторила тоа. Ако вашиот партнер веќе има адвокат и ние му го обраќаме писмото на неговиот адвокат, генерално ќе испратиме писмо во кое ќе ги наведете вашите желби во врска со, на пример, децата, домот, содржината итн.

Адвокатот на вашиот партнер тогаш може да одговори на ова писмо и да ги изрази желбите на вашиот партнер. Во некои случаи, закажана е и четиристрана средба, за време на која се обидуваме заедно да постигнеме договор.

Ако е невозможно да се постигне договор со вашиот партнер, ние исто така можеме да го доставиме барањето за развод директно до судот. На овој начин, постапката е започната.

Што треба да земам со мене кај адвокатот за развод?

Имате потреба од адвокат за развод?

Со цел да се започне постапката за развод што е можно поскоро по воведниот состанок, потребни се голем број документи. Подолу на списокот се наведени потребните документи. Не се потребни сите документи за сите разводи. Вашиот адвокат за развод ќе посочи, во вашиот конкретен случај, кои документи се потребни за да се организира вашиот развод. Во принцип, потребни се следниве документи:

 • Брачната книшка или договорот за соживот.
 • Документ со предбрачен или партнерски договор. Ова не важи ако сте во брак во заедница на имот.
 • Хипотекарниот акт и поврзаната кореспонденција или договорот за изнајмување на куќата.
 • Преглед на банкарски сметки, штедни сметки, инвестициски сметки.
 • Годишни извештаи, уплатници и бенефиции.
 • Последните три даночни пријави.
 • Ако имате компанија, последните три годишни сметки.
 • Полиса за здравствено осигурување.
 • Преглед на осигурувањата: во кое име се осигурувањата?
 • Информации за акумулираните пензии. Каде била изградена пензијата за време на бракот? Кои беа клиентите?
 • Доколку има долгови: соберете ги придружните документи и висината и времетраењето на долговите.

Ако сакате постапката за развод да започне брзо, паметно е да ги соберете овие документи однапред. Вашиот адвокат може да започне да работи на вашиот случај веднаш по воведниот состанок!

Развод и деца

Кога се вклучени деца, важно е да се земат предвид и нивните потреби. Ние осигуруваме дека овие потреби се земени предвид колку што е можно повеќе. Нашите адвокати за развод можат да состават план за родителство со вас во кој ќе се утврди поделбата на грижата за вашите деца по разводот. Ние исто така можеме да пресметаме за вас износот на издршка на дете што треба да се плати или добие.

Дали сте веќе разведени и дали имате конфликт околу, на пример, усогласеноста со поддршката на партнерот или детето? Или имате причина да верувате дека вашиот поранешен партнер сега има доволно финансиски средства да се грижи за себе? Исто така, во овие случаи, нашите адвокати за развод можат да ви дадат правна помош.

Најчесто поставувани прашања развод

Law & More работи врз основа на час стапка. Нашата часовна стапка е 195 €, без вклучен ДДВ за 21%. Првата половиначасовна консултација е без обврски. Law & More не работи врз основа на помош субвенционирана од владата.

Кој е методот на работа Law & More? Адвокатите во Law & More се вклучени во вашите проблеми. Ние ја разгледуваме вашата ситуација и потоа ја проучуваме вашата правна позиција. Заедно со вас, ние бараме одржливо решение за вашиот спор или проблем.
Ако се согласите, можете да ангажирате заеднички адвокат. Во тој случај, судот може да го прогласи разводот по наредба во рок од неколку недели. Доколку не се согласите, секој од вас ќе мора да добие свој адвокат. Во тој случај, разводот може да трае со месеци.
Доколку се одлучите за заеднички развод, нема потреба од судско рочиште. Со едностран развод се решава на судско рочиште.
Што е медијација? Во медијацијата се обидувате да постигнете решение заедно со другата страна под надзор на посредник. Сè додека постои волја кај двете страни да се бара решение, медијацијата има шанси да успее.
Како функционира процесот на медијација? Процесот на медијација се состои од: интервју за прием и неколку сесии за да се постигне договор. Доколку се постигне договор, постигнатите договори се допишуваат во писмена форма.
Вие сте разведени од датумот на кој декретот со кој се изрекува разводот е запишан во регистрите на граѓанскиот регистар на општината каде што сте се омажиле.
Јас и мојот поранешен партнер не можеме да се договориме за поделба на брачната заедница на имот, што да правиме сега? Можете да побарате од судот да го одреди (начинот) на поделба на брачната заедница на имотот помеѓу вас и вашиот поранешен партнер.
Што да правиме со заедничкиот имот? Ако сте во брак во заедница на имот, можете да ги поделите овие работи на половина или да ги земете од другата личност за да ја земете предвид нивната вредност.
Појдовна точка е дека можете да продолжите да живеете во заедничкиот дом, под услов да сте финансиски во состојба да платите половина од вишокот вредност на вашиот поранешен партнер и да го ослободите вашиот поранешен партнер од солидарна одговорност за хипотекарни заеми.
Можете да организирате финансиско порамнување на врска надвор од судот. Ако имате заедно деца над кои и двајцата вршите овластување, вие сте законски обврзани да подготвите план за родителство.
Кои се трошоците за развод? Трошоците на адвокатот зависат од времето што е потрошено на вашиот случај. Трошоците на судот се 309 евра (судски такси). Надоместоците на судскиот извршител за доставување на барањето за развод изнесуваат приближно 100 евра.
Законската регулатива (изедначување на пензијата) значи дека имате право на исплата на 50% од старосната пензија што ја создал вашиот поранешен партнер за време на бракот. Доколку и двајцата партнери се согласат, можете да ги претворите вашите права на пензија на старост и пензија на партнер во сопствено независно право на старосна пензија (конверзија) или да се одлучите за друга поделба.
Што е договор за развод? Договорот за развод е договор меѓу поранешните партнери во кој можете да склучите договори кога ќе се разведете. На пример, можете да направите финансиски аранжмани, договори за децата и алиментација. Доколку договорот за развод е дел од судскиот налог, тој е законски спроведлив.
Ако договорот за развод е дел од судската наредба, договорот за развод предвидува извршна титула. Тогаш е законски применливо.
Што е, а што не е вклучено во покуќнината? Сè во куќата, штала, градина и гаража е дел од содржината. Ова исто така важи и за автомобилот или другите возила. Овие често се спомнуваат одделно во заветот. Она што не припаѓа на содржината се поврзани стоки, вградени апарати во кујната и, на пример, поставени подови.
Што се случува ако сум оженет во заедница на имот? Кога сте во брак во заедница на имот, во принцип сите имоти и долгови на вас и вашиот партнер се споени. Во случај на развод, сите средства и долгови во принцип се подеднакво поделени меѓу вас. Понекогаш може да се случи некои работи да се исклучат, како подарок или наследство. Но, внимавајте: од 2018 година, стандардот е да се венчате во ограничена заедница на имот. Тоа значи дека средствата акумулирани пред бракот не се вклучени во заедницата. Заедничка сопственост станува само имотот што брачните партнери ги акумулираат во текот на бракот. Затоа е исклучено сè што некое лице приватно поседувало пред бракот. Сè што ќе настане по бракот во однос на имот и/или долгови, станува сопственост на двете страни. Покрај тоа, подароците и наследствата остануваат лична сопственост, исто така и за време на бракот. Куќата може да биде исклучок од ова, ако е купена заеднички пред бракот.
Што се случува ако сум се оженил според предбрачен договор? Кога се омаживте, избравте да ги задржите вашите средства и долгови одвоени. Ако сакате да се разведете, земете ги предвид сите клаузули за порамнување или други договорени аранжмани.

Клаузулите за порамнување се договори за порамнување или дистрибуција на одредени приходи и вредности. Постојат два форми на порамнување: 1) Клаузула за периодично порамнување: на крајот на секоја година преостанатото зачувано салдо на сметката (ите) се дели праведно. Изборот е направен за да се задржат приватните средства одделени. Помирувањето се одвива откако ќе бидат одземени фиксните трошоци од заеднички изградениот капитал. 2) Клаузула за конечно порамнување: Во случај на развод, исто така е можно да се искористи клаузулата за конечно порамнување. Вие и вашиот партнер тогаш ги делите заедничките средства на ист начин како да сте биле во брак во заедница на имот. Можете да изберете кои средства не се вклучени во поделбата.

Што се поврзани средства? Кои стоки остануваат надвор од заедницата на имот? Некои средства не се автоматски окарактеризирани како заедничка сопственост на вас и вашиот партнер. Овие предмети можеби нема да мора да бидат вклучени за време на разводот. Наследството или подароците, исто така, остануваат надвор од заедницата на имот од 1 јануари 2018 година. Пред 1 јануари 2018 година, клаузулата за исклучување мораше да биде вклучена во актот за подарок или тестамент.
Што се случува ако живеете заедно под кирија? Судијата одлучува кој смее да продолжи да живее во куќата по разводот, во случај и двајцата да сакате да продолжите да живеете таму. Договорот со здружението за домување или сопственикот потоа мора да се промени, со лицето на кое му е доделено правото да живее таму како единствен закупец. Ова лице потоа е одговорно и за плаќање на киријата и другите трошоци.

Најчесто поставувани прашања за алиментација

Постапката за алиментација започнува со поднесување петиција. Потоа, судот ќе и даде можност на другата страна да поднесе одбрана. Ако ова е направено, постапката ќе биде сослушана. Судот потоа ќе донесе писмена пресуда.
Дали имам право на издршка од брачен другар? Имате право на издршка од брачен другар доколку сте биле во брак или регистрирано партнерство и не можете самостојно да се издржувате.
Може да му дадете известување на вашиот поранешен партнер за неисполнување на обврските и да поставите рок во кој треба да се плати алиментација. Ако вашиот поранешен партнер сè уште не плаќа алиментација во рокот, тогаш ова е случај на неисполнување на обврските. Доколку договорите за одржување се вклучени во наредба, имате извршна титула. Потоа можете да добиете алиментација од поранешниот партнер надвор од судот. Ако тоа не е случај, можете да побарате усогласеност на суд.
Кои се даночните последици од плаќање алиментација? Партнерската алиментација се одбива од данок за исплатувачот и се смета за оданочен приход за примачот. Детската алиментација не се одбива ниту се оданочува.

Најчесто поставувани прашања во врска со децата во развод

Можете да побарате од судот да го утврди престојот на вашите деца кај вас. Судот ќе донесе такво решение за кое се смета дека е во најдобар интерес на вашите деца, имајќи ги предвид сите околности на случајот.
Доколку имате малолетни деца над кои имате заедничко старателство, вие сте должни да подготвите план за родителство. Треба да се договорат за главниот престој на децата, поделбата на грижата, начинот на донесување одлуки во врска со децата, како се разменуваат информациите во врска со децата и поделбата на трошоците на децата (издршка за деца).
Што е со родителското овластување по разводот? По разводот и двајцата родители го задржуваат родителското овластување, освен ако судот не одлучи дека заедничкото родителско овластување треба да биде прекинато.
Кога имам право на издршка на дете? Имате право на детска издршка доколку вие самите немате доволно приходи за да ги обезбедите трошоците на вашите деца.
Може да се согласите за износот на поддршка за дете / партнер. Овие договори можете да ги запишете во договор. Ако судот ги запише овие договори во декретот за развод, тие се законски применливи. Ако не можете да постигнете договор, можете да побарате од судот да го одреди износот на алиментација. Притоа, судијата ќе земе предвид различни фактори, како што се приходот, финансискиот капацитет, детскиот буџет и аранжманот за посета.
Овие предмети се сопственост на самите деца. Тие можат сами да одлучат што ќе им се случи и со кој родител треба да одат. Ако децата се премногу мали за да одлучат за ова, вие и вашиот партнер треба да договорите.

Ако не го пронајдете одговорот на вашето прашање во нашата листа на најчесто поставувани прашања, ве молиме контактирајте директно со еден од нашите искусни адвокати. Тие можат да одговорат на вашите прашања и со задоволство размислуваат заедно со вас!

Дали сакате да знаете што Law & More може да направи за вас како адвокатска канцеларија во Eindhoven Amsterdam?
Потоа, контактирајте нè по телефон +31 40 369 06 80 или испратете е-пошта на:
господин Том Меевис, застапник во Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl

Law & More