Работа како независен претприемач во Холандија

Работа како независен претприемач во Холандија

Дали сте независен претприемач и сакате да работите во Холандија? Независни претприемачи од Европа (како и од Лихтенштајн, Норвешка, Исланд и Швајцарија) имаат бесплатен пристап во Холандија. Потоа можете да започнете да работите во Холандија без виза, дозвола за престој или дозвола за работа. Сè што ви треба е валиден пасош или лична карта.

Пасош или лична карта

Ако сте граѓанин што не е членка на ЕУ, треба да размислите неколку важни работи. Прво, должност за известување се однесува на странски независни претприемачи во Холандија. Ова значи дека ако сакате да дојдете да работите како независен претприемач во Холандија, мора да ја регистрирате вашата работа на бирото за известување на Министерството за социјални работи и вработување.

Работа како независен претприемач во Холандија

Пред да започнете да работите во Холандија, потребна ви е и дозвола за престој. За да се квалификувате за ваква дозвола за престој, мора да исполнете одредени услови. Точните услови што треба да ги исполните треба да зависат од вашата ситуација. Следниве ситуации можат да се разликуваат во овој контекст:

Сакате да започнете старт-ап. За да започнете иновативна или иновативна компанија во Холандија, мора да ги исполните следниве услови:

  • Мора да соработувате со сигурен и стручен супервизор (фасилитатор).
  • Вашиот производ или услуга е иновативен.
  • Имате (чекор) план да стигнете од идеја до компанија.
  • Вие и олеснувачот сте запишани во Трговскиот регистар на Стопанската комора (KvK).
  • Имате доволно финансиски средства за да можете да живеете во Холандија.

Дали ги исполнувате условите? Потоа, ќе добиете 1 година во Холандија за развој на иновативен производ или услуга. Затоа, дозволата за престој во контекст на старт-ап се доделува за само 1 година.

Вие сте високо образовани и сакате да започнете своја компанија. Во тој случај, потребна ви е дозвола за престој „година за пребарување високо образована“. Најважниот услов приложен со соодветната дозвола за престој е да сте дипломирале, да стекнете доктор или да спроведете научно истражување во Холандија или во одредена странска образовна институција во изминатите 3 години. Покрај тоа, се бара претходно да не сте имале дозвола за престој за да барате работа по студии, промоција или научно истражување врз основа на завршување на истата студиска програма или истата докторска патека или спроведување на истото научно истражување.

Сакате да работите како независен претприемач во Холандија. За ова ви треба дозвола за престој „Работете како самовработено лице“. За да се квалификувате за соодветната дозвола за престој, активностите што ќе ги извршувате мора пред сè да имаат суштинско значење за холандската економија и производите и услугите што ги нудите мора да бидат иновативни во Холандија. Основниот интерес генерално се проценува од страна на IND врз основа на систем на поени што се состои од следниве компоненти:

  1. Лично искуство
  2. Бизнис план
  3. Додадена вредност за Холандија

Можете да заработите вкупно 300 поени за наведените компоненти. Мора да заработите најмалку 90 поени вкупно.

Може да добиете поени за лично искуство компонента ако можете да докажете дека имате диплома од најмалку МБО-4 ниво, дека имате најмалку една година работно искуство како претприемач и стекнавте работно искуство на релевантно ниво. Покрај тоа, мора да покажете искуство со Холандија и да ги доставите претходно примините приходи. Горенаведеното мора да се направи врз основа на официјални документи, како што се дипломи, препораки од стари работодавци и вашите претходни договори за работа. Вашето искуство со Холандија може да се види од вашите трговски партнери или клиенти од Холандија.

Во однос на Бизнис план, тоа мора да биде доволно докажано. Ако тоа не биде случај, постои шанса вашата апликација да биде одбиена. На крајот на краиштата, од вашиот бизнис план мора да биде јасно дека работата што ќе ја извршувате ќе има суштинско значење за економијата во Холандија. Покрај тоа, вашиот деловен план мора да содржи информации за производот, пазарот, карактеристичниот карактер и структурата на цените. Важно е дека вашиот деловен план исто така покажува дека ќе заработите доволно приход од вашата работа како независен претприемач. Горенаведеното треба да се заснова на здрава финансиска поддршка. За таа цел, повторно мора да доставите документи со кои јасно се демонстрира доказ, како што се договори или препораки од вашите клиенти.

Додадена вредност што вашата компанија ќе ја има за економијата во Холандија, може да се види и од инвестиции што сте ги направиле, како што е набавка на комерцијален имот. Можете ли да покажете дека вашиот производ или услуга е иновативен? Thisе ви бидат доделени бодови за овој дел.

Внимавај! Ако имате турска националност, системот за бодови не важи.

Конечно, вие како самовработено лице имате два општи барања за да се квалификувате за дозвола за престој, имено барање да се регистрирате во Трговскиот регистар на Стопанската комора (KvK) и мора да ги исполнувате условите за водење на вашиот бизнис или професија. Последново значи дека ги имате сите потребни дозволи за вашата работа.

Кога доаѓате во Холандија како независен претприемач и пред да можете да аплицирате за дозвола за престој, обично ви е потребна привремена дозвола за престој (МВВ). Ова е специјална влезна виза која важи 90 дена. Вашата националност одредува дали од вас се бара да имате MVV. За некои националности или во одредени ситуации важи исклучок, а вие не ви треба. Можете да најдете список на сите исклучоци од МВВ на веб-страницата IND. Ако се бара да имате MVV, мора да исполнете неколку услови. Прво, ви треба цел на живеење во Холандија. Во вашиот случај, тоа е работа. Покрај тоа, постојат неколку општи услови што важат за сите, без оглед на одбраната цел на престој.

За MVV се аплицира со барање за влез и престој (TEV). Оваа апликација можете да ја доставите во холандската амбасада или конзулатот во земјата каде што живеете или во соседна земја.

По поднесувањето на апликацијата, ИНД прво проверува дали апликацијата е целосна и дали се платени трошоците. Потоа, IND проценува дали ги исполнувате сите услови за доделување на mvv. Одлуката ќе се донесе во рок од 90 дена. Можно е да се спротивставиме на оваа одлука и доколку е потребно да се жали.

At Law & More разбираме дека започнувањето како независен претприемач во Холандија не е практично, туку и голем правен чекор за вас. Затоа е паметно прво да се распрашате за вашата правна позиција и условите што мора да ги исполните по овој чекор. Нашите адвокати се експерти од областа на законот за имиграција и со задоволство ве советуваат. Дали ви треба помош да аплицирате за дозвола за престој или MVV? Адвокатите на Law & More исто така може да ви помогне во тоа. Ако вашата апликација е одбиена, ние исто така можеме да ви помогнеме при поднесување на приговор. Дали имате друго прашање? Ве молиме контактирајте со адвокатите на Law & More.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.