Останете во брачниот дом за време и по разводот

Останете во брачниот дом за време и по разводот

На кого му е дозволено да остане во брачниот дом за време и по разводот?

Откако сопружниците решиле да се разведат, честопати излегува дека веќе не е можно да се продолжи да живееме заедно под еден покрив во брачниот дом. За да се избегнат непотребните тензии, една од страните ќе мора да замине. Сопружниците честопати успеваат заедно да склучуваат договори, но кои се можностите ако тоа не е можно?

Користење на брачниот дом за време на постапките за развод

Ако постапката за развод сè уште не е завршена на суд, може да се побараат привремени мерки во одделни постапки. Привремената забрана е еден вид итна постапка во која се донесува пресуда за времетраењето на постапката за развод. Една од одредбите што може да се побара е ексклузивната употреба на брачниот дом. Судијата потоа може да одлучи дека ексклузивната употреба на брачниот дом му е доделена на едниот од сопружниците и дека на другиот брачен другар веќе не му е дозволено да влегува во домот.

Понекогаш и двајцата сопружници исто така може да побараат ексклузивно користење на брачниот дом. Во таков случај, судијата ќе ги одмери интересите и врз основа на тоа ќе утврди кој има најмногу право и интерес да добие употреба на живеалиштето. Одлуката на судот ќе ги земе предвид сите околности на случајот. На пример: кој има најдобри можности да остане привремено на некое друго место, кој се грижи за децата, е еден од партнерите за неговата или нејзината работа врзана за куќата, дали има посебни установи во куќата за хендикепирани лица итн. судот донесе одлука, брачниот другар на кого не му е доделено право на употреба мора да ја напушти куќата. Овој брачен другар не смее да влезе во брачниот дом потоа без дозвола.

Птичарење

Во пракса, судиите се почести да го изберат методот на птичји птици. Ова значи дека децата на забавите остануваат во куќата и дека родителите остануваат за време на брачниот дом. Родителите можат да се договорат за аранжман за посета во кој се поделени деновите за нега на децата. Родителите потоа можат да утврдат врз основа на аранжманот за посети, кој ќе остане во брачниот дом, кога и кој треба да остане на друго место во тие денови. Предност на гнездата на птици е тоа што децата ќе имаат што е можно повеќе тивка ситуација затоа што ќе имаат фиксна основа. Исто така ќе биде полесно и за двајцата сопружници да најдат дом за себе наместо дом за целото семејство.

Употреба на брачниот дом по разводот

Понекогаш може да се случи разводот да е изречен, но дека страните сè уште продолжуваат да разговараат за кого му е дозволено да живее во брачниот дом се додека не биде конечно поделен. Во овој случај, на пример, странката која живеела во куќата кога разводот бил регистриран во евиденцијата за граѓански статус, може да поднесе барање до судот да му биде дозволено да продолжи да живее во оваа куќа за период од шест месеци до исклучување на друг поранешен сопруг. Забавата што може да продолжи да го користи брачниот дом мора во повеќето случаи да плати за такси за престој на странката што заминува. Периодот од шест месеци започнува од моментот кога се регистрира разводот во евиденцијата за граѓански статус. На крајот на овој период, двајцата сопружници имаат во принцип право да го користат брачниот дом повторно. Ако, по овој период од шест месеци, куќата се уште се дели, страните можат да побараат од судијата за кантонали да донесе одлука за употребата на куќата.

Што се случува со сопственоста на куќата по разводот?

Во контекст на разводот, страните исто така ќе треба да се договорат за поделбата на куќата доколку тие ја имаат куќата во заедничка сопственост. Во тој случај, домот може да се распредели на една од страните или да се продаде на трето лице. Важно е да се постигнат добри договори во врска со продажната цена или цената на откуп, поделба на вишокот на вредност, да се носи преостанатиот долг и ослободување од заедничка и неколку обврски за хипотекарниот долг. Ако не можете заедно да склучите договор, може да се обратите до судот со барање да ја поделите куќата на една од страните или да утврдите дека куќата мора да биде продадена. Ако живеете заедно во имот за изнајмување, можете да побарате од судијата да му го додели правото на изнајмување на имотот на една од страните.

Дали сте вклучени во развод и дали разговарате за користењето на брачниот дом? Тогаш, се разбира, можете да контактирате со нашата канцеларија. Нашите искусни адвокати ќе бидат задоволни да ви дадат совети.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.