Кога е потребен адвокат?

Кога е потребен адвокат?

Добивте покана и наскоро мора да се појавите пред судијата кој ќе одлучи за вашиот случај или можеби ќе сакате сами да започнете постапка. Кога е ангажирање адвокат кој ќе ви помогне во вашиот правен спор е избор и кога е ангажирање адвокат задолжително? Одговорот на ова прашање зависи од видот на спорот со кој се занимавате.

Кривична постапка

Кога станува збор за кривична постапка, ангажманот на адвокат никогаш не е задолжителен. Во кривичната постапка, спротивната страна не е сограѓанин или организација, туку Јавно обвинителство. Ова тело обезбедува откривање и гонење на кривични дела и тесно соработува со полицијата. Ако некој добие покана од Јавното обвинителство, тој се смета за осомничен и јавниот обвинител одлучи да го гони за сторено кривично дело.

Иако не е задолжително да се ангажира адвокат во кривична постапка, строго се препорачува да го сторите тоа. Во прилог на фактот дека адвокатите се специјализирани и најдобро можат да ги застапуваат вашите интереси, понекогаш се прават (формални) грешки во фазата на истрага, на пример, од полицијата. Признавањето на овие, честопати правно исполнети грешки, бара професионално знаење што адвокатот го има и во некои случаи може да доведе до голем позитивен ефект врз конечната пресуда, како што е ослободителната пресуда. Адвокат, исто така, може да биде присутен за време на вашето испрашување (и сослушување сведоци) и на тој начин да ги обезбеди вашите права.

Административни процедури

Ангажирањето адвокат исто така не е задолжително во постапките против владините организации или кога поднесувате жалба до Централниот суд за жалби или одделот за административна надлежност на Државниот совет. Како граѓанин или организација, вие стоите против владата, како што се IND, даночните власти, општината, итн. Во прашања што се однесуваат на вашиот додаток, придобивки и дозвола за престој.

Сепак, ангажирањето адвокат е мудар избор. Адвокатот може правилно да ги процени вашите шанси за успех при поднесување приговор или започнување постапка и знае кои аргументи мора да се изнесат. Адвокатот исто така е свесен за формалните барања и временски рокови што се применуваат во административното право и затоа може правилно да управува со административната постапка.

Граѓански постапки

Граѓански случај вклучува конфликт помеѓу приватни лица и/или организации со приватно право. Одговорот на прашањето дали помошта од адвокат е задолжителна е нешто посложена во граѓанските случаи.

Ако постапката е во тек пред суб -област, да имате адвокат не е обврска. Судот за подрачја има надлежност во случаи со (проценето) побарување помало од 25,000 евра и сите случаи на вработување, предмети за изнајмување, помали кривични случаи и спорови за потрошувачки кредити и купување потрошувачи. Во сите други случаи, постапката е во судот или во апелациониот суд, што го прави задолжително да има адвокат.

Сумарни постапки

Под одредени околности, можно е во граѓански случај да се побара од судот брза (привремена) одлука во итна постапка. Итната постапка е позната и како скратена постапка. Може да се замисли, на пример, резимените постапки на „Вирусваархејд“ за укинување на полицискиот час.

Ако сами започнете скратена постапка во граѓанскиот суд, задолжително е да имате адвокат. Ова не е случај ако постапката може да се започне во судот под област или ако се браните во скратена постапка против вас.

Иако ангажирањето адвокат не е секогаш задолжително, често е препорачливо. Адвокатите често ги знаат сите кризни точки на професијата и како најдобро можат да го доведат вашиот случај до успешен заклучок. Сепак, ангажирањето адвокат не е корисно само ако треба или сакате да одите на суд. На пример, размислете за известување за приговор против владина агенција или парична казна, известување за неисполнување обврски поради неисполнување на работата или одбрана кога сте во опасност да бидете отпуштени. Со оглед на неговите правни знаења и вештини, ангажирањето адвокат ви нуди најдобри шанси за успех.

Дали мислите дека ви треба стручен совет или правна помош од специјализиран адвокат по читањето на статијата? Ве молиме, не двоумете се да контактирате Law & More. Law & Moreадвокатите се експерти во гореспоменатите области на правото и се среќни да ви помогнат по телефон или е-пошта.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.