Кога ви е дозволено да ја прекинете обврската на партнерот за алиментација?

Кога ви е дозволено да ја прекинете обврската на партнерот за алиментација?

Ако судот по разводот одлучи дека сте обврзани да платите алиментација на вашиот поранешен партнер, ова е обврзано на одреден временски период. И покрај овој временски период, во пракса често се случува по некое време да можете еднострано да ја намалите или дури и целосно да ја прекинете алиментацијата. Дали сте обврзани да платите алиментација на вашиот поранешен партнер и дали откривте, на пример, дека тој живее со нов партнер? Во тој случај, имате причина да ја прекинете обврската за алиментација. Сепак, мора да бидете во можност да докажете дека постои соживот. Ако сте ја изгубиле работата или на друг начин имате помал финансиски капацитет, тогаш ова е исто така причина да ја намалите алиментацијата на партнерот. Ако вашиот поранешен партнер не се согласи на промена или ја прекине алиментацијата, ова можете да го договорите на суд. Doе ви треба адвокат за да го направите ова. Адвокат ќе треба да поднесе барање за ова до судот. Врз основа на оваа пријава и одбраната на спротивната страна, судот ќе донесе одлука. Law & MoreАдвокатите за развод се специјализирани за прашања во врска со алиментација на партнер. Ако сметате дека на вашиот поранешен партнер повеќе не му е дозволено да добива алиментација за партнер или ако сметате дека износот треба да се намали, контактирајте ги директно нашите искусни адвокати за да не плаќате алиментација непотребно.

Кога ви е дозволено да ја прекинете обврската на партнерот за алиментација?

Обврската за одржување на вашиот поранешен партнер може да заврши на следниве начини:

  • Еден од поранешните партнери умира;
  • Примачот на алиментација се ожени, соживува, или влегува во регистрирано партнерство;
  • Примачот на алиментација има доволно приходи или таа што лицето е должно да плати алиментација, не може повеќе да плаќа алиментација;
  • Взаемно договорен термин или правниот термин истекува.

Престанокот на обврската за плаќање алиментација има големи последици за примателот на алиментација. Тој или таа ќе мора да пропушти одредена сума месечно. Затоа судијата ќе направи внимателна проценка пред да се донесе таквата одлука.

Нов однос поранешен партнер

Заедничка точка на дискусија во пракса се однесува на соживотот на примателот на алиментација. За да се прекине алиментација на партнер, мора да постои соживот „како да се во брак“ или како да се во регистрирано партнерство. Постои само заедничко живеење како да се во брак кога сожителите имаат заедничко домаќинство, кога имаат афективна врска што е исто така трајна и кога ќе се покаже дека сожителите се грижат едни за други. Затоа мора да биде долгорочна соживот, привремената врска ја нема оваа цел. Дали сите овие услови се исполнети, честопати одлучува судија. Судијата ќе ги толкува критериумите на ограничен начин. Ова значи дека судијата не одлучува лесно дека постои соживот како да се во брак. Ако сакате да ја прекинете обврската за алиментација на партнерот, мора да ја докажете соживотот.

Ако навистина постои случај на „живеење повторно заедно“ со нов партнер, тогаш лицето кое има право на алиментација за партнер дефинитивно го изгубило своето или нејзиното право на алиментација. Ова е случај и кога новата врска на вашиот поранешен партнер е повторно раскината. Затоа, не можете да бидете обврзани повторно да плаќате алиментација на вашиот поранешен партнер, бидејќи неговата или нејзината нова врска заврши.

Обврзник за алиментација во нови врски

Исто така е можно дека вие како плаќач на алиментација ќе добиете нов партнер со кого ќе стапите во брак, ќе живеете во заедница или ќе влезете во регистрирано партнерство. Во тој случај, покрај вашата обврска да плаќате алиментација на поранешниот партнер, ќе имате и обврска за одржување на вашиот нов партнер. Во некои ситуации, ова може да доведе до намалување на износот на алиментација што се плаќа на вашиот поранешен партнер, бидејќи вашиот капацитет на лого треба да се подели помеѓу две лица. Во зависност од вашите приходи, ова исто така може да значи дека можете да ја прекинете обврската за алиментација кон вашиот поранешен партнер, бидејќи вашата способност за плаќање е недоволна.

Завршување на обврската на партнерот за алиментација заедно

Ако вашиот поранешен партнер не се согласи со прекинување на алиментацијата на партнерот, тоа може да го пропишете во писмен договор. Law & MoreАдвокатите можат да состават формален договор за вас. Овој договор мора да биде потпишан од вас и вашиот поранешен партнер.

Донесување аранжмани за алиментација на партнерот

Вие и вашиот поранешен партнер сте слободни да се согласите за времетраењето и износот на алиментацијата на партнерот заедно. Ако ништо не е договорено за времетраењето на алиментацијата, правниот термин автоматски се применува. По овој период, завршува обврската за плаќање алиментација.

Правен термин за алиментација на партнерот

Ако сте разведени пред 1 јануари 2020 година, максималното времетраење на алиментацијата на партнерот е 12 години. Ако бракот не трае подолго од пет години и немате деца, терминот на алиментација е еднаков на времетраењето на бракот. Овие правни услови се применуваат на крајот на регистрираното партнерство.

од 1 јануари 2020 година има други правила во сила. Ако сте разведени по 1 јануари 2020 година, периодот на алиментација е еднаков на половина од времетраењето на бракот, со максимум 5 години. Сепак, донесени се неколку исклучоци од ова правило:

  • Ако сте во брак 15 години и може да побарате старосна пензија во рок од 10 години, може да барате алиментација сè додека не стапи на сила старосната пензија.
  • Дали сте над 50 години и дали сте во брак најмалку 15 години? Во тој случај, максималниот период на алиментација е 10 години.
  • Дали имате деца под 12-годишна возраст? Во тој случај, алиментацијата на партнерот продолжува сè додека најмалото дете не наполни 12 години.

Ако сте во ситуација што оправдува прекинување или намалување на алиментацијата на партнерот, не двоумете се да контактирате Law & More. Law & Moreспецијализираните адвокати можат дополнително да ве известат дали е паметно да започнете постапки за намалување или дури и прекинување на алиментација.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.