Што треба да направите ако не сте во можност да ги исполните вашите алиментни обврски? Слика

Што треба да направите ако не сте во можност да ги исполните вашите алиментни обврски?

Алиментацијата е додаток на поранешниот сопруг и децата како придонес за одржување. Лицето кое треба да плати алиментација се нарекува и должник за издршка. Примателот на алиментација често се нарекува лице кое има право на издршка. Алиментација е износ што мора редовно да го плаќате. Во пракса, алиментација се плаќа месечно. Должите алиментација ако имате обврска за издржување кон поранешен партнер или кон вашето дете. Обврска за издржување кон вашиот поранешен партнер се јавува доколку тој / таа не е во можност да си обезбеди средства за себе. Околностите може да ве спречат да платите алиментација на вашиот поранешен партнер. Вашите приходи можеби се променија поради, на пример, кризата во Корона. Кој е најдобриот начин да се дејствува ако имате обврска да плаќате алиментација што не можете да ја исполните?

Обврски за алиментација 1X1_Слика

Обврска за одржување

Како прво, паметно е да контактирате со доверителот за одржување, вашиот поранешен партнер. Може да им дадете до знаење дека вашиот приход е променет и дека не сте во можност да ја исполните обврската за одржување. Може да се обидете да постигнете договор. На пример, можете да се согласите дека ќе ја исполните обврската подоцна или дека алиментацијата ќе се намали. Најдобро е овие договори да бидат снимени во писмена форма. Ако ви треба помош во врска со ова, бидејќи можеби нема да можете да постигнете договор, можете да повикате медијатор за да склучите добри договори.

Доколку не е можно заедно да се постигнат договори, треба да се провери дали судот ја потврдил обврската за издржување. Ова значи дека судот официјално ја утврдил обврската за издржување. Доколку обврската не е потврдена, доверителот за издржување нема да може толку лесно да ја спроведе исплатата. Во тој случај не постои правно директно извршна пресуда од страна на судот. Агенција за наплата, како што е ЛБИО (Бирото на Ланделик, Ининг Ондероуддсдбидраген), не може да ги собере парите. Доколку обврската е законски извршна, доверителот за издржување мора да постапи што е можно побрзо. Лицето кое има право на одржување, тогаш може да иницира наплата за да ги искористи, на пример, вашиот приход или вашиот автомобил. Ако сакате да го избегнете ова, паметно е да побарате правен совет од адвокат што е можно поскоро.

Последователно, спор за извршување може да се поведе во скратена постапка. Оваа постапка е позната и како итна постапка. Во оваа постапка барате од судијата да му го одземе на доверителот на издржување можноста за извршување на плаќање. Во принцип, судијата ќе мора да ја почитува обврската за издршка. Меѓутоа, ако постои финансиска потреба што се појави по одлуката за издршка, може да има злоупотреба на законот. Исклучоци од обврската за издржување може да се направат во посебни случаи. Кризата во Корона може да биде причина за ова. Најдобро е ова да го процени адвокат.

Можете исто така да се обидете да ја промените алиментацијата. Ако очекувате финансиските проблеми да траат подолго, тоа е реален избор. Потоа ќе мора да започнете постапка за промена на обврската за одржување. Висината на алиментација може да се смени доколку има „промена на околностите“. Ова е случај ако вашиот приход значително се променил по пресудата за обврската за издршка.

Невработеноста или порамнувањето на долгот обично не се трајни ситуации. Во такви случаи, судијата може привремено да ја намали вашата обврска за издршка. Судијата исто така може да одлучи дека не мора да плаќате ништо. Дали избирате да работите помалку или дури и да престанете да работите? Тогаш ова е ваша сопствена одлука. Судијата тогаш нема да се согласи на прилагодување на вашата обврска за плаќање алиментација.

Исто така може да се случи да платите издршка на дете и / или издршка на сопружник кога судија никогаш не бил вклучен. Во тој случај, во принцип, можете да ги запрете или намалите исплатите за алиментација, без тоа да има никакви директни последици за вас. Ова е затоа што вашиот поранешен партнер нема извршна титула и затоа не може да преземе никакви мерки за наплата и да ги заплени вашите приходи или средства. Она што вашиот поранешен партнер може да го стори во овој случај, е да поднесе петиција (или да има поднесено писмен повик) за да побара да се исполни / укине договорот за одржување.

Без оглед на тоа дали судот има санкционирано обврска за издржување или не, нашиот совет останува: не престанувајте да плаќате одеднаш! Прво консултирајте се со вашиот поранешен партнер. Ако оваа консултација не доведе до решение, секогаш можете да започнете правни постапки пред судот.

Дали имате прашања во врска со алиментација или сакате да аплицирате, да ја промените или да ја запрете алиментацијата? Потоа, ве молиме контактирајте Law & More. На Law & More разбираме дека разводот и следните настани може да имаат далекусежни последици врз вашиот живот. Затоа ние пристапуваме лично. Заедно со вас, а можеби и со вашиот поранешен партнер, можеме да ја утврдиме вашата правна состојба за време на состанокот врз основа на документацијата и да се обидеме да ја разгледаме вашата визија или желби во врска со (повторната) пресметка на алиментација, а потоа да ја запишеме нив. Покрај тоа, можеме да ви помогнеме во можна постапка за алиментација. Адвокатите на Law & More се експерти во областа на семејното право и со задоволство ве водат, можеби заедно со вашиот партнер, низ овој процес.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.