Што е криминално досие?

Што е криминално досие?

Дали сте ги прекршиле правилата на короната и дали сте казнети? Потоа, до неодамна, ризикувавте да имате криминално досие. Казните со корона продолжуваат да постојат, но веќе нема белешка за кривичното досие. Зошто криминалните досиеја биле толку трн во око на Претставничкиот дом и дали тие избрале да ја укинат оваа мерка?

Што е криминално досие?

Вести

Ако го прекршите законот, можете да добиете кривично досие. Криминалното досие се нарекува и „извод од судска документација“. Тоа е преглед на регистрираните престапи во системот за судска документација. Разликата помеѓу кривичните дела и прекршоците е важна тука. Ако сте сториле кривично дело, тоа секогаш ќе биде во вашето криминално досие. Ако сте сториле прекршок, тоа е исто така можно, но не мора секогаш да биде така. Прекршоците се помали прекршоци. Делата може да се снимаат кога се казнети со казна поголема од 100 евра, отказ или парична казна поголема од 100 евра. Кривичните дела се потешки дела, како што се кражба, убиство и силување. Казните од Корона се казнени одлуки над 100 евра. Досега, затоа, во судската документација беше направена забелешка кога беше изречена казна за корона. Во јули, бројот на казни беше повеќе од 15 000. Министерот Граперхаус од Министерството за правда и безбедност инсистираше на тоа, откако тој самиот доби парична казна, а со тоа и кривично досие за неисполнување на правилата за короната на неговата венчавка.

Последици

Криминалните записи можат да имаат големо влијание врз прекршителите. Кога аплицирате за работа, понекогаш се бара VOG (сертификат за добро однесување). Ова е декларација што покажува дека вашето однесување не претставува забелешка за извршување на одредена задача или позиција во општеството. Кривично досие може да значи дека не добивате VOG. Во тој случај повеќе не ви е дозволено да практикувате некоја професија, како што се адвокат, наставник или извршител. Понекогаш може да се одбие виза или дозвола за престој. Осигурителна компанија исто така може да ве праша дали имате криминално досие кога аплицирате за осигурување. Во тој случај вие сте должни да ја кажете вистината. Заради криминалното досие, можеби нема да добиете осигурување.

Пристап до и чување на криминални податоци

Не знаете дали имате криминално досие? Можете да пристапите до вашето криминално досие со испраќање писмо или е-пошта до Службата за судски информации (Јустид). „Јустид“ е дел од Министерството за правда и безбедност. Ако не се согласувате со она што е запишано во вашето криминално досие, можете да аплицирате за промена. Ова се нарекува барање за корекција. Ова барање мора да се достави до Предната канцеларија на Јустид. Theе добиете писмено решение за барањето во рок од четири недели. Одредени периоди на задржување се однесуваат на судските податоци за делата од кривичното досие. Законот утврдува колку долго оваа информација мора да постои. Овие периоди се пократки за кривични дела отколку за кривични дела. Во случај на кривична одлука, на пример, во случај на парична казна од корона, податоците ќе бидат избришани 5 години по целосната исплата на казната.

Контактирајте адвокат

Бидејќи кривичното досие има толку големи последици, разумно е да контактирате со адвокат што е можно поскоро ако, на пример, сте примиле коронафин или сте извршиле дело. Всушност, може да има одреден временски период во кој мора да се поднесе приговор до јавниот обвинител. Понекогаш може да изгледа полесно едноставно да платите парична казна или да се усогласите со општокорисна работа, на пример во случај на кривична одлука. Како и да е, подобро е ситуацијата да ја процени адвокат. На крајот на краиштата, јавниот обвинител исто така може да направи грешки или да утврди погрешна вина. Покрај тоа, јавниот обвинител или судијата понекогаш можат да бидат поблаги од службеното лице кое ја изрече паричната казна или го сними делото. Адвокат може да провери дали казната е оправдана и може да ве извести дали е добра одлука за жалба. Адвокатот може да го напише известувањето за спротивставување и да му помогне на судијата доколку е потребно.

Дали имате прашања во врска со горенаведената тема или сакате да знаете што можеме да направиме за вас? Ве молиме слободно контактирајте ги адвокатите на Law & More за повеќе информации. Дури и ако не сте сигурни дали ви треба адвокат. Нашите стручни и специјализирани адвокати од областа на кривичното право со задоволство ќе ви помогнат.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.