право-да-молчи-во-кривични-материјали

Право да молчиме во кривични работи

Поради неколку кривични случаи од висок профил што се појавија во изминатата година, правото на осомничениот да молчи уште еднаш е во центарот на вниманието. Секако, со жртвите и роднините на кривични дела правото на осомничениот да молчи е под оган, што е разбирливо. Минатата година, на пример, постојаното молчење на осомничениот за повеќе „убиства на инсулин“ во домовите за стари лица доведе до фрустрација и иритација кај роднините, кои секако сакаа да знаат што се случило. Осомничениот постојано се повикувал на своето право да молчи пред Окружниот суд во Ротердам. На долг рок, ова ги вознемири и судиите, кои сепак продолжија да се обидуваат да го натераат осомничениот да работи.

Член 29 од законот за кривична постапка

Постојат различни причини зошто осомничените, честопати по совет на нивните адвокати, го повикуваат своето право да молчат. На пример, ова може да биде чисто стратешки или психолошки причини, но исто така се случува осомничениот да се плаши од последиците во криминалното опкружување. Без оглед на причината, правото на молчење им припаѓа на секој осомничен. Тоа е класично право на цивил, од 1926 година е утврдено во член 29 од Кодексот за кривична постапка и затоа мора да се почитува. Ова право се заснова на принципот дека осомничениот не мора да соработува со свое убедување и не може да биде принуден да го стори тоа: 'Осомничениот не е должен да одговара" Инспирацијата за ова е забраната за тортура.

Ако осомничениот го искористи ова право, тој на тој начин може да спречи неговата изјава да се смета за неоправдана и несигурна, на пример, бидејќи таа отстапува од она што другите го изјавиле или од она што е вклучено во досието за случајот. Ако осомничениот молчи на почетокот и неговата изјава подоцна се вметне во другите изјави и досието, тој ја зголемува можноста судијата да му верува. Користењето на правото да молчи, исто така, може да биде добра стратегија ако осомничениот не е во можност да обезбеди веродостојен одговор на прашања од, на пример, полицијата. На крајот на краиштата, изјава секогаш може да се даде доцна.

Сепак, оваа стратегија не е без ризици. Осомничениот исто така треба да биде свесен за ова. Доколку осомничениот е уапсен и ставен во притвор, жалбата на правото да молчи може да значи дека останува основ за истрага за полицијата и судските органи, врз основа на кои продолжува притворскиот притвор за осомничениот. Затоа е можно осомничениот да мора да остане во притвор подолг заради молчењето отколку ако тој дал изјава. Понатаму, можно е по откажување на случајот или ослободителна пресуда на осомничениот, на осомничениот нема да му биде одредена отштета доколку тој самиот ја обвини за продолжување на притворскиот притвор. Таквото барање за отштета веќе е одбиено по тој основ неколку пати.

Еднаш кога е на суд, молчењето не е без последици ниту за осомничениот. На крајот на краиштата, судијата може да земе предвид во својата пресуда ако осомничениот не обезбеди отвореност, како во изјавата на докази така и во реченицата. Според холандскиот Врховен суд, молчењето на осомничениот дури може да придонесе за осуда доколку има доволно докази, а осомничениот не дал дополнително објаснување. На крајот на краиштата, молчењето на осомничениот може судијата да го разбере и објасни како што следува: „Осомничениот отсекогаш молчел за неговата вмешаност (…) и затоа не презел одговорност за тоа што го сторил" Во контекст на реченицата, осомничениот може да биде обвинет за молчење дека не се покајал или жали за своите постапки. Дали судиите го искористуваат правото да молчат од осомничениот во предвид за казната, зависи од личната проценка на судијата и затоа може да се разликува по судија.

Користењето на правото да молчи може да има предности за осомничениот, но тоа сигурно не е без ризик. Точно е дека правото на осомничениот да молчи мора да се почитува. Меѓутоа, кога станува збор за тужба, судиите сé повеќе го сметаат молчењето на осомничените за нивна неповолност. На крајот на краиштата, правото на осомничениот да молчи редовно е во спротивност со зголемената улога во кривичната постапка и важноста на жртвите, преживеаните роднини или општеството со јасни одговори на прашањата.

Дали е разумен во вашиот случај да се искористи правото да молчи за време на полициското сослушување или на рочиштето зависи од околностите на случајот. Затоа е важно да контактирате со адвокат за кривични дела пред да одлучите во врска со правото на молчење. Law & More адвокатите се специјализирани во кривичното право и се среќни што даваат совети и / или помош. Дали сте жртва или преживеан роднина и дали имате прашања во врска со правото да молчите? Дури и тогаш Law & Moreадвокатите се подготвени за вас.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.