Постапка за приговор

Постапка за приговор

Кога ќе бидете повикани, имате можност да се одбраните од побарувањата во поканата. Да бидете повикани значи дека од вас се бара официјално да се појавувате на суд. Ако не се придржувате и не се појавувате на суд наведениот датум, судот ќе издаде во отсуство против вас. Дури и ако не ја платите судската такса (навреме), што е придонес за трошоците на правдата, судијата може да изрече пресуда во отсуство. Терминот „во отсуство“ се однесува на ситуацијата во која се слуша судски случај без ваше присуство. Ако веродостојно сте повикани како обвинет, но не се појавувате, најверојатно, барањето на другата страна ќе биде дадено вообичаено.

Ако не се појавите на суд откако ќе бидете повикани, тоа не значи дека веќе немате шанса да се одбраните. Постојат две можности сè уште да ве бранат против тврдењата на другата страна:

  • Чистење во отсуство: ако вие како обвинет не се појавите во постапката, судот ќе ви додели отсуство. Како и да е, ќе има извесно време помеѓу непојавувањето и пресудата во отсуство. Во меѓувреме, можете да исчистите во отсуство. Прочистувањето на неисполнувањето значи дека сеуште ќе се појавите во постапката или дека сè уште ќе ја платите судската такса.
  • Приговор: ако е донесена пресуда во отсуство, веќе не е можно да се прочисти пресудата во отсуство. Во тој случај, приговорот е единствениот начин да се браниш против тврдењата на другата страна во пресудата.

Постапка за приговор

Како поставувате приговор?

Приговорот е поставен со тоа што ќе се одржи покана за отпор. Ова ја отвора постапката. Оваа покана мора да ја содржи одбраната против побарувањето. Во повикот за приговор, вие како туженик, тврдете, зошто сметате дека судот погрешно го прифатил барањето на тужителот. Поканите за приговор мора да исполнуваат голем број законски услови. Овие вклучуваат исти барања како и редовна покана. Затоа е мудро да се пристапи кон адвокат кај Law & More да изготви покана за приговор.

Во кој временски рок треба да поднесете приговор?

Периодот за издавање на приговор е четири недели. За обвинетите кои живеат во странство, рокот за поднесување приговор е осум недели. Периодот од четири или осум недели може да започне во три моменти:

  • Периодот може да започне откако извршителот ќе му ја предаде пресудата на обвинетиот;
  • Периодот може да започне ако вие како обвинет извршите дело што резултира во запознавање со пресудата или услугата. Во пракса, ова се нарекува и акт на блискост;
  • Периодот може да започне и на денот на извршувањето на решението.

Не постои редослед на преовладување помеѓу овие различни временски ограничувања. Разгледување се посветува на периодот што започнува прво.

Кои се последиците од приговорот?

Ако започнете приговор, случајот ќе биде повторно отворен, како што беше, и сè уште ќе можете да ги изложите своите одбрани. Приговорот се поднесува до истиот суд што ја донесе пресудата. Според законот, приговорот го суспендира извршувањето на пресудата во отсуство, освен ако пресудата не е прогласена за привремено извршна. Повеќето неплатени пресуди се прогласени за привремено извршни од страна на судот. Ова значи дека пресудата може да се изврши дури и ако се поднесе приговор. Затоа, пресудата нема да биде суспендирана ако судот го прогласи за привремено извршна. Тогаш тужителот може директно да ја изврши пресудата.

Ако не поднесете приговор во одредениот рок, пресудата по дифолт ќе стане res judicata. Ова значи дека нема друг правен лек, тогаш ќе ви биде достапен и дека затезната пресуда ќе стане конечна и неотповиклива. Во тој случај, затоа сте обврзани со пресудата. Затоа е многу важно да се поднесе приговор на време.

Можеш ли да се спротивставиш и во постапката за аплицирање?

Во претходното, спорот во постапката за покана е разгледан. Постапка за аплицирање се разликува од постапката за покана. Наместо да се обрати на спротивната странка, до судот се поднесува барање. Судијата потоа им испраќа копии на сите заинтересирани страни и им дава можност да реагираат на пријавата. Наспроти постапката за покана, постапката за аплицирање не се доделува во отсуство ако не се појавите. Ова значи дека постапката за приговори не е достапна за вас. Точно е дека законот не предвидува дека во постапката за аплицирање судот ќе го одобри барањето, освен ако барањето се чини дека е незаконско или неосновано, но во пракса тоа често се случува. Затоа е важно да поднесете лек ако не се согласувате со одлуката на судот. Во постапките за апликација, достапен е само лекот за жалба и последователно касацијата.

Дали сте осудени во отсуство? И дали сакате да ја исчистите реченицата во отсуство или предмет преку покана на опозицијата? Или сакате да поднесете жалба или касациона жалба во постапка за апликација? Адвокатите на Law & More подготвени сте да ви помогнеме во правните постапки и задоволни сме што размислуваат заедно со вас.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.