Договор за лиценца

Договор за лиценца

Интелектуална сопственост правата постојат за да ги заштитат вашите креации и идеи од неовластено користење од трети страни. Меѓутоа, во одредени случаи, на пример, ако сакате да ги искористите вашите креации комерцијално, можеби ќе сакате другите да можат да го користат. Но, колку права сакате да им дадете на другите во врска со вашата интелектуална сопственост? На пример, дали на третата страна му е дозволено да го преведува, скратува или прилагодува текстот на кој ги чувате авторските права? Или да го подобрите вашиот патентиран изум? Договорот за лиценца е соодветно правно средство за утврдување на меѓусебните права и обврски во врска со користењето и експлоатацијата на интелектуалната сопственост. Оваа статија објаснува што точно вклучува договорот за лиценца, какви видови постојат и кои аспекти обично се дел од овој договор.

Интелектуална сопственост и лиценца

Резултатите од менталниот труд се нарекуваат права на интелектуална сопственост. Различните видови права се разликуваат по природа, ракување и времетраење. Примери се авторски права, права на трговски марки, патенти и трговски имиња. Овие права се т.н. ексклузивни права, што значи дека трети лица можат да ги користат само со дозвола на лицето кое ги има правата. Ова ви овозможува да заштитите разработени идеи и креативни концепти. Еден начин за давање дозвола за употреба на трети лица е издавање лиценца. Ова може да се даде во која било форма, вербално или писмено. Препорачливо е ова да се утврди во писмена форма во договор за лиценца. Во случај на ексклузивна лиценца за авторско право, ова дури го бара и законот. Писмена лиценца е исто така регистрирана и пожелна во случај на спорови и нејаснотии во врска со содржината на лиценцата.

Содржината на договорот за лиценца

Договор за лиценца се склучува меѓу давателот на лиценцата (носител на право на интелектуална сопственост) и носителот на лиценцата (оној што ја добива лиценцата). Суштината на договорот е дека носителот на лиценцата може да го користи ексклузивното право на давачот на лиценцата во рамките на условите наведени во договорот. Сè додека носителот на лиценцата се придржува до овие услови, давачот на лиценцата нема да се повикува на неговите права против него. Според содржината, има многу што да се регулира со цел да се ограничи употребата на носителот на лиценцата врз основа на ограничувањата на давателот на лиценцата. Овој дел опишува некои од аспектите што можат да бидат утврдени во договорот за лиценца.

Страни, обем и времетраење

Прво, важно е да се идентификува партии во договорот за лиценца. Важно е внимателно да се разгледа кој има право да ја користи лиценцата ако станува збор за групација. Покрај тоа, странките мора да бидат наведени со нивните целосни законски имиња. Покрај тоа, обемот мора да биде детално опишан. Прво, важно е јасно да се дефинира предмет на кој се однесува лиценцата. На пример, дали тоа се однесува само на трговското име или, исто така, на софтверот? Затоа се препорачува опис на правото на интелектуална сопственост во договорот, како и, на пример, апликацијата и / или бројот на објавување доколку станува збор за патент или трговска марка. Второ, важно е како може да се користи овој предмет. Може ли стекнувачот на лиценцата да остави подлиценци или да го искористи правото на интелектуална сопственост користејќи го во производи или услуги? Трето, територија (на пример, Холандија, Бенелукс, Европа итн.) во кои може да се користи лиценцата, исто така, мора да биде наведен. Конечно, времетраењето мора да бидат договорени, што може да биде фиксно или неопределено. Доколку засегнатото право на интелектуална сопственост има временски рок, ова исто така треба да се земе предвид.

Видови лиценци

Во договорот мора да се наведе и за каков вид лиценца станува збор. Постојат различни можности, од кои овие се најчести:

 • Ексклузивно: Носителот на лиценцата самостојно стекнува право да го користи или искористи правото на интелектуална сопственост.
 • Неексклузивно: давателот на лиценцата може да дава лиценца и на други страни покрај стекнувачот на лиценцата и да го користи и експлоатира самото право на интелектуална сопственост.
 • Единствен: полуексклузивен вид лиценца во која еден стекнувач на лиценца може да го користи и искористи правото на интелектуална сопственост заедно со давачот на лиценцата.
 • Отвори: секоја заинтересирана страна што ги исполнува условите ќе добие лиценца.

Често може да се добие повисока такса за ексклузивна лиценца, но зависи од специфичните околности дали е ова добар избор. Неисклучителна лиценца може да понуди поголема флексибилност. Покрај тоа, ексклузивната лиценца може да биде од мала корист ако доделите ексклузивна лиценца затоа што очекувате другата страна да ја комерцијализира вашата идеја или концепт, но носителот на лиценцата тогаш не прави ништо со тоа. Затоа, можете исто така да му наметнете одредени обврски на носителот на лиценцата за тоа што тој мора да стори со вашите права на интелектуална сопственост како минимум. Во зависност од видот на лиценцата, затоа е многу важно правилно да се утврдат условите под кои се доделува лиценцата.

Други аспекти

Конечно, може да има и други аспекти со кои обично се работи во договорот за лиценца:

 • на плаќање и нејзината количина. Ако се наплаќа такса, тоа може да биде фиксен периодичен износ (надоместок за лиценца), авторски права (на пример, процент од прометот) или еднократен износ (паушал) Периодите и аранжманите за неплаќање или задоцнето плаќање мора да бидат договорени.
 • Применлив закон, надлежен суд or арбитража / медијација
 • Доверлива информација доверливост
 • Решавање на прекршоци. Бидејќи самиот носител на лиценцата нема законско право да покренува постапка без одобрение за тоа, ова мора да биде регулирано во договорот доколку е потребно.
 • Преносливост на лиценцата: ако преносливоста не е посакувана од давателот на лиценцата, тоа мора да биде договорено во Договор.
 • Трансфер на знаење: може да се склучи договор за лиценца за знаење и знаење. Ова е доверливо знаење, обично од техничка природа, кое не е опфатено со патентни права.
 • Нови случувања. Исто така, мора да се направат договори за тоа дали новите достигнувања на интелектуалната сопственост се опфатени и со лиценцата на носителот на лиценцата. Исто така, може да се случи носителот на лиценцата понатаму да го развива производот и давателот на лиценцата да има корист од ова. Во тој случај, може да се утврди не-ексклузивна лиценца за давачот на лиценца за нови достигнувања на интелектуалната сопственост.

Сумирајќи, договорот за лиценца е договор во кој на давателот на лиценцата одобрувачот дава права на користење и / или експлоатација на интелектуална сопственост. Ова е корисно во случај давателот на лиценцата да сака да го комерцијализира својот концепт или работа од друг. Еден договор за лиценца не е како друг. Ова е затоа што станува збор за детален договор кој може да се разликува во однос на обемот и условите. На пример, тоа може да важи за различни права на интелектуална сопственост и како тие се користат, а исто така има разлики во однос на платата и ексклузивноста. Се надеваме дека овој напис ви даде добра идеја за договорот за лиценца, неговата намена и најважните аспекти на неговата содржина.

Дали сè уште имате прашања во врска со овој договор откако го прочитавте овој напис? Потоа, ве молиме контактирајте Law & More. Нашите адвокати се специјализирани во правото на интелектуална сопственост, особено во областа на авторското право, законот за трговски марки, трговските имиња и патентите. Ние сме подготвени да одговориме на сите ваши прашања и исто така ќе бидеме среќни да ви помогнеме да подготвите соодветен договор за лиценца.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.