Договор за холандска клима

Договор за холандска клима

Последните недели, договорот за климата е многу дискутирана тема. Сепак, за многу луѓе не е јасно што точно значи договорот за климата, што значи овој договор. Се започна со Парискиот договор за климата. Ова е договор меѓу скоро сите земји во светот за запирање на климатските промени и ограничување на глобалното затоплување. Овој договор ќе стапи во сила во 2020 година. За да се постигнат целите од Парискиот договор за климата, треба да се направат одредени договори во Холандија. Овие договори ќе бидат запишани во холандски договор за клима. Главната цел на холандскиот договор за клима е да испушти скоро педесет проценти помалку стакленички гасови во Холандија до 2030 година отколку што испуштивме во 1990 година. Посебно внимание ќе се посвети на намалувањето на емисијата на CO2. Различни страни се вклучени во реализацијата на договорот за климата. Ова е, на пример, владини тела, синдикати и организации за животна средина. Овие партии се поделени во различни секторски табели, имено електрична енергија, урбанизирана околина, индустрија, земјоделство и употреба на земјиштето и мобилност.

Договор за холандско-климатски услови

Договорот Париз климатски

За да се постигнат целите кои произлегуваат од Парискиот договор за климата, треба да се преземат одредени мерки. Јасно е дека ваквите мерки ќе дојдат со трошоци. Принципот е дека транзицијата кон помалку емисија на CO2 мора да остане изводлива и достапна за секого. Трошоците мора да бидат распределени на правичен начин за да се одржи поддршката за мерките што треба да се преземат. На секоја секторска табела е дадена задача да заштеди голем број тони СО2. Конечно, ова треба да доведе до национален договор за климата. Во овој момент, подготвен е привремен договор за климата. Сепак, не секоја страна што е вклучена во преговорите во моментов не е подготвена да го потпише овој договор. Меѓу другите, голем број на организации за животна средина и холандската ФНВ не се согласуваат со договорите утврдени со договорот за климатски услови. Ова незадоволство главно се однесува на предлозите од секторската табела на индустријата. Според гореспоменатите организации, деловниот сектор треба сериозно да се справи со проблемите, секако затоа што индустрискиот сектор е одговорен за голем дел од емисијата на стакленички гасови. Во овој момент, обичниот граѓанин ќе се соочи повеќе со трошоците и последиците отколку што би можела индустријата. Затоа, организациите кои одбиваат да потпишат не се согласуваат со предложените мерки. Доколку привремениот договор не биде променет, сите организации нема да го стават својот потпис на конечниот договор. Покрај тоа, предложените мерки од привремениот договор за климата сè уште треба да се пресметаат и холандскиот сенат и холандскиот претставник на парламентот сè уште треба да се согласат за предложениот договор. Затоа е јасно дека долгите преговори за климатскиот договор сè уште не довеле до задоволителен резултат и дека може да потрае уште некое време пред да се постигне дефинитивен договор за климата.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.