Дигиталниот потпис и неговата вредност

Дигиталниот потпис и неговата вредност

Денес, приватните и професионалните страни сè повеќе склучуваат дигитален договор или се спогодуваат за скениран потпис. Намерата е, секако, не се разликува отколку со нормален ракописен потпис, имено, да се врзуваат страните кон одредени обврски, бидејќи тие посочија дека ја знаат содржината на договорот и се согласуваат со тоа. Но, дали на дигиталниот потпис може да му се додели иста вредност како и ракописот?

Дигиталниот потпис и неговата вредност

Закон за холандски електронски потписи

Со доаѓањето на холандскиот акт за електронски потписи, член 3: 15а е додаден во Граѓанскиот законик со следнава содржина: „електронски потпис ги има истите правни последици како ракописен (влажен) потпис“. Ова подлежи на услов дека методот што се користи за негова автентикација е доволно сигурен. Ако не, дигиталниот потпис може судијата да биде прогласен за неважечки. Степенот на сигурност зависи и од целта или важноста на договорот. Колку е поголема важноста, потребна е поголема сигурност. Електронскиот потпис може да има три различни форми:

  1. на обичните дигитален потпис. Овој формулар го вклучува и скенираниот потпис. Иако оваа форма на потпис е лесна за фалсификување, во одредени околности може да се смета за доволно сигурна и затоа е валидна.
  2. на Напредно дигитален потпис. Оваа форма е придружена со систем каде уникатен код е поврзан со пораката. Ова е направено од давателите на услуги како што се DocuSign и SignRequest. Таквиот код не може да се користи со фалсификувана порака. На крајот на краиштата, овој код е уникатно поврзан со потписникот и овозможува да се идентификува потписникот. Затоа, оваа форма на дигитален потпис има повеќе гаранции од „нормалниот“ дигитален потпис и може барем да се смета за доволно сигурен и затоа е правно валиден.
  3. на уверение дигитален потпис. Оваа форма на дигитален потпис користи квалификуван сертификат. Квалификувани сертификати се издаваат на носителот само од специјални органи, кои се признаваат и регистрираат од страна на Надзорниот орган на Телеком за потрошувачи и пазари, и под строги услови. Со таков сертификат, Законот за електронски потписи се однесува на електронска потврда што ги поврзува податоците за потврдување на дигиталниот потпис со одредено лице и го потврдува идентитетот на тоа лице. „Соодветната сигурност“ и, според тоа, законската важност на дигиталниот потпис се гарантираат со ваков квалификуван сертификат.

Било која форма, како ракописна потпис, може да биде правно валидна. Исто така, согласувајќи се преку е-пошта, нормалниот дигитален потпис исто така може да воспостави правно обврзувачки договор. Сепак, во однос на доказите, само квалификуваниот дигитален потпис е ист како и ракописот. Само оваа форма на потпис докажува, заради степенот на доверливост на истата, дека изјавата за намера на потписникот е неспорна и, како ракописен потпис, појаснува кој и кога е обврзан со договорот. На крајот на краиштата, поентата е дека другата страна мора да може да провери дали неговата друга странка е всушност лицето кое се согласило на договорот. Затоа, во случај на квалификуван дигитален потпис, зависи од другата страна да докаже дека таквиот потпис не е автентичен. Додека судијата, во случај на напреден дигитален потпис, ќе претпостави дека потписот е автентичен, потписникот ќе го носи товарот и ризикот од докажување во случај на обичен дигитален потпис.

Така, не постои разлика помеѓу дигиталниот и ракописот со ракопис во однос на правната вредност. Сепак, ова е различно во однос на доказната вредност. Дали сакате да знаете која форма на дигиталниот потпис најмногу одговара на вашиот договор? Или имате други прашања во врска со дигиталниот потпис? Ве молиме контактирајте со Law & More. Нашите адвокати се експерти во областа на дигиталните потписи и договори и се среќни што даваат совети.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.