Законот за стечај и неговите постапки

Законот за стечај и неговите постапки

Претходно напишавме а блог за околностите под кои може да се поднесе стечај и како функционира оваа постапкаНа Покрај стечајот (регулиран во Наслов I), Законот за стечај (на холандски Faillissementswet, во понатамошниот текст „Fw“) има две други постапки. Имено: мораториум (Наслов II) и шема за реструктуирање на долгот за физички лица (Наслов III, исто така познат како Закон за природни лица за презадолжување на долгот или на холандски Влажен Шулдсанеринг Натурлијке Персомен 'WSNP'). Која е разликата помеѓу овие постапки? Во оваа статија ќе го објасниме ова.

Законот за стечај и неговите постапки

стечај

Прво и основно, Fw ја регулира стечајната постапка. Овие постапки повлекуваат општо прикачување на вкупните средства на должникот во корист на доверителите. Се однесува на колективно надоместување. Иако секогаш постои можност доверителите да бараат надомест на штета поединечно надвор од стечај врз основа на одредбите од Кодексот за граѓанска постапка (на холандски Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering или 'Rv'), ова не е секогаш социјално пожелна опција. Доколку се воспостави механизам за колективна заштита, тоа заштедува многу одделни постапки за добивање на извршна титула и нејзино извршување. Покрај тоа, средствата на должникот се делат правично меѓу доверителите, за разлика од индивидуалните средства, каде што нема ред на првенство.

Законот вклучува голем број одредби за оваа постапка за колективно надоместување. Ако стечајот е нареден, должникот го губи располагањето и управувањето со средствата (имотот) што се отворени за наплата согласно член 23 Fw. Покрај тоа, веќе не е можно доверителите да бараат надомест поединечно, и сите прилози направени пред стечајот се откажуваат (член 33 Fw). Единствената можност за доверителите во стечај да ги исплатат своите побарувања е да ги достават овие побарувања за верификација (член 26 Fw). Се именува ликвидатор на стечајниот олеснувач кој одлучува за верификацијата и управува и го подмирува имотот во корист на заедничките доверители (член 68 Fw).

Суспензија на плаќање

Второ, FW нуди друга постапка: суспензија на плаќањата. Оваа постапка нема за цел да ги распредели приходите на должникот како стечај, туку да ги одржува. Ако сеуште е можно да се излезе од минус и со тоа да се избегне банкрот, ова е можно само за должникот ако тој всушност ги зачува своите средства. Затоа, должникот може да поднесе барање за мораториум ако не е во ситуација кога престанал да ги плаќа долговите, но доколку предвидува дека во иднина ќе биде во таква ситуација (член 214 Fw).

Доколку апликацијата за мораториум е одобрена, должникот не може да биде принуден да ги плати побарувањата опфатени со мораториумот, запленувањата се суспендирани и сите прилози (претпазливи и извршни) се откажани. Идејата зад ова е дека со отстранување на притисокот, постои простор за реорганизација. Меѓутоа, во повеќето случаи ова не е успешно, бидејќи с still уште е можно да се спроведат барањата на кои им се придава приоритет (на пример, во случај на право на задржување или право на залог или хипотека). Апликацијата за мораториум може да ги вклучи алармите за овие доверители и затоа ги поттикнува да инсистираат на плаќање. Покрај тоа, должникот може само во ограничен степен да ги реорганизира своите вработени.

Преструктуирање на долгот на физички лица

Третата постапка во Fw, преструктуирање на долгот за физички лица, е слична на стечајната постапка. Бидејќи фирмите се распуштаат преку престанок на стечајната постапка, доверителите веќе немаат должник и не можат да си ги добијат парите. Ова, се разбира, не е случај за физичко лице, што значи дека некои должници би можеле да ги гонат доверители до крајот на животот. Тоа е причината зошто, по успешниот заклучок, должникот може да започне со чиста листа со постапката за реструктуирање на долгот.

Чиста листа значи дека неплатените долгови на должникот се претвораат во природни обврски (член 358 Fw). Овие не можат да се спроведат со закон, па затоа може да се гледаат како на само морални обврски. За да се добие оваа чиста листа, важно е должникот да вложи што е можно повеќе напори за време на периодот на аранжманот да собере што е можно поголем приход. Голем дел од овие средства потоа се ликвидираат, исто како и во стечајната постапка.

Барањето за преструктуирање на долгот ќе се даде само ако должникот постапил со добра волја во петте години пред барањето. Во оваа проценка се земаат предвид многу околности, вклучително и дали долговите или неплаќањето се осудени и степенот на напорот за плаќање на овие долгови. Добрата волја е исто така важна за време и по постапката. Доколку недостасува добра волја за време на постапката, постапката може да се прекине (член 350 став 3 Fw). Добрата волја на крајот и по завршувањето на постапката е исто така предуслов за доделување и одржување на чистата листа.

Во оваа статија дадовме кратко објаснување за различните постапки во Fw. Од една страна, постојат процедурите за ликвидација: општата стечајна постапка и постапката за репрограмирање на долгот, која се однесува само на физички лица. Во овие постапки, средствата на должникот се ликвидираат колективно во корист на заедничките доверители. Од друга страна, постои постапка за суспензија на плаќањето што, со „паузирање“ на плаќачките обврски кон необезбедените доверители, може да му овозможи на должникот да ги среди работите и на тој начин да избегне евентуален банкрот. Дали имате какви било прашања во врска со Fw и процедурите што ги обезбедува? Потоа ве молиме контактирајте Law & MoreНа Нашите адвокати се специјализирани за закон за несолвентност и со задоволство ќе ви помогнат!

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.