Периоди на престанок и известување

Периоди на престанок и известување

Дали сакате да се ослободите од договор? Тоа не е секогаш можно веднаш. Се разбира, важно е дали има писмен договор и дали се направени договори за период за известување. Понекогаш за договорот важи законски период за известување, додека вие самите не сте направиле конкретни договори за ова. За да се утврди времетраењето на периодот на известување, важно е да се знае за каков вид на договор станува збор и дали е склучен на определено или неопределено време. Исто така е важно да дадете соодветно известување за раскинување. Овој блог прво ќе објасни што вклучуваат договорите за времетраење. Следно, ќе се дискутира за разликата помеѓу договорите на определено време и договорите на отворено. Конечно, ќе разговараме за начините на кои може да се раскине договорот.

Периоди на престанок и известување

Договори на неопределено време

Во случај на долгорочни договори, страните се обврзуваат да изведуваат континуирано во подолг временски период. Изведбата затоа се враќа или е последователна. Примери за долгорочни договори се, на пример, договори за изнајмување и договори за вработување. Спротивно на тоа, долгорочните договори се договори според кои страните треба да вршат еднократна основа, како што е, на пример, договор за набавка.

Дефиниран временски период

Доколку е склучен договор за определено време, јасно е договорено кога ќе започне и кога ќе заврши договорот. Во повеќето случаи, нема намера договорот да може предвремено да се раскине. Во принцип, тогаш не е можно еднострано да се раскине договорот, освен ако не постои можност за тоа во договорот.

Меѓутоа, кога ќе се појават непредвидени околности, може да се појави можност за престанок. Важно е дека овие околности сè уште не биле земени предвид во договорот. Понатаму, непредвидените околности мора да бидат од толку сериозна природа што не може да се очекува другата страна да го одржи договорот. Под овие околности, договорот за континуирано извршување може исто така да се раскине со раскинување на судот.

Неопределено време

Договорите за траење на неопределено време, во принцип, секогаш раскинуваат со известување.

Во судската пракса, следниве принципи се користат при раскинување на отворени договори:

  • Ако законот и договорот не предвидуваат систем на раскинување, тогаш трајниот договор во принцип може да се раскине на неопределено време;
  • Во некои случаи, сепак, барањата за разумност и правичност можат да значат дека раскинувањето е можно само доколку има доволно сериозна основа за раскинување;
  • Во некои случаи, барањата за разумност и правичност може да бараат одреден период на известување да се запази или известувањето да биде придружено со понуда за плаќање надомест или штета.

Одредени договори, како што се договори за вработување и закуп, имаат законски периоди на известување. Нашата веб-страница има посебни публикации на оваа тема.

Кога и како можете да откажете договор?

Дали и како може да се раскине договор, во прв степен зависи од содржината на договорот. Можностите за раскинување честопати се договараат и во општи услови. Затоа е паметно прво да ги погледнете овие документи за да видите какви можности има за раскинување на договорот. Законски гледано, ова потоа се нарекува раскинување. Општо, престанокот не е регулиран со закон. Постоењето на можност за раскинување и неговите услови се регулирани во договорот.

Дали сакате да се откажете од претплата преку писмо или е-пошта?

Многу договори содржат услов договорот да може да се раскине само во писмена форма. За некои видови на договори, ова е дури и експлицитно наведено во законот, на пример, во случај на набавка на имот. До неодамна не беше можно да се раскинат ваквите договори по е-пошта. Сепак, законот е изменет во овој поглед. Во некои околности, е-поштата се гледа како „пишување“. Затоа, ако во договорот не е утврдено дека договорот мора да се раскине со препорачано писмо, туку се однесува само на писмено известување, испраќањето е-пошта е доволно.

Сепак, постои неповолна положба за отпишување по е-пошта. Испраќањето е-пошта е предмет на таканаречената „теорија за прием“. Ова значи дека изјавата упатена до одредено лице стапува во сила само откако изјавата ќе стигне до таа личност. Испраќањето самостојно не е доволно. Изјава што не стигнала до адресата нема ефект. Кој и да раскине договор преку е-пошта, мора да докаже дека е-поштата навистина стигнала до адреса. Ова е можно само ако лицето на кое е испратена е-поштата одговара на е-поштата, или ако е побарано читање или потврда за прием.

Ако сакате да го распуштите веќе склучениот договор, паметно е прво да ги погледнете општите услови и договорот за да видите што е утврдено во врска со раскинувањето. Доколку договорот треба да биде раскинат во писмена форма, најдобро е да го сторите тоа со препорачана пошта. Ако се одлучите за прекинување преку е-пошта, проверете дали можете да докажете дека адресата ја примил е-поштата.

Дали сакате да откажете договор? Или имате прашања во врска со раскинување на договорите? Тогаш не двоумете се да контактирате со адвокатите на Law & More. Ние сме подготвени да ги разгледаме вашите договори и да ви го дадеме вистинскиот совет.

 

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.