Конфликт на Текила

Добро позната тужба од 2019 година [1]: Мексиканското регулаторно тело ЦРТ (Консејо Регуладор де Текила) започна судска постапка против Хајнекен во кој се споменува зборот Текила на шишињата во Десперадос. Десперадос припаѓа на избраната група на меѓународни брендови на Хајнекен и според пиварата е „пиво со вкус на текила“. Десперадос не се продава во Мексико, но се продава во Холандија, Шпанија, Германија, Франција, Полска и други земји. Според Хајнекен, нивното вкусување содржи соодветна текила што ја купуваат од мексиканските добавувачи кои се членови на ЦРТ. Тие исто така обезбедуваат производот целосно да ги почитува сите правила и барања за етикетирање. Според ЦРТ, Хајнекен не ги крши правилата дизајнирани за заштита на имињата на локалните производи. ЦРТ е убеден дека пивото со вкус на текила во Хајнекен Десперадос му штети на доброто име на текилата.

Конфликт на Текила

Засилувачи на вкусот

Според директорот на ЦРТ, Рамон Гонзалес, Хајнекен тврди дека 75 проценти од вкусот е текила, но истражувањето на ЦРТ и здравствениот центар во Мадрид укажува дека Десперадос не содржи текила. Проблемот се чини е во количината додатоци на вкусот додадена на пивото и рецептот што се користи за него. ЦРТ во оваа постапка наведува дека производот Десперадос не е во согласност со мексиканските прописи, кои се потребни за сите производи што содржат Текила. Текила е заштитено географско име што значи дека само Текила произведена од компании заверени за таа цел во Мексико може да се нарече Текила. На пример, агавите што се користат за време на дестилацијата мора да доаѓаат од специјално избрана област во Мексико. Исто така, 25 до 51 процент од мешан пијалок мора да содржи текила за да го има името на етикетата. CRT, меѓу другото, верува дека потрошувачите се доведуваат во заблуда затоа што „Хајнекен“ ќе остави впечаток дека во пивото ќе има повеќе текила отколку што има.

Забележително е што ЦРТ чекаше толку долго да преземе акција. Десперадос е на пазарот од 1996 година. Според Гонзалез, ова се должи на вклучените правни трошоци, бидејќи ова е меѓународен случај.

Верификација

Судот пресуди дека иако зборот „текила“ се појавува значително на предниот дел од амбалажата и во огласите во Десперадос, потрошувачите сепак ќе разберат дека Текила се користи исклучиво како зачин во Десперадос и дека процентот на Текила е мал. Тврдењето дека има Текила во производот е точно според судот. Всушност, Текилата што е додадена во Десперадос, исто така доаѓа од производителот одобрен од ЦРТ. Ниту потрошувачот не се доведува во заблуда, бидејќи на етикетата на задниот дел од шишето стои дека е „пиво зачинето со текила“, според Окружниот суд. Сепак, останува нејасно кој процент на текила е содржан во Десперадос. Од пресудата на судот се чини дека ЦРТ јасно стави до знаење дека Текила не се користи во доволна количина за да му се даде на пијалокот суштинска карактеристика. Ова е критичко прашање со цел да се утврди дали е дозволена спецификација или дали се смета за погрешна.

Заклучок

Во пресудата од 15 мај 2019 година, ЕКЛИ: НЛ: РБАМС: 2019: 3564, Окружниот суд на Амстердам заклучи дека побарувањата на ЦРТ не биле доделени на една од основите утврдени со ЦРТ. Тврдењата беа одбиени. Како резултат на овој исход, ЦРТ доби наредба да ги плати правните трошоци на Хајнекен. И покрај тоа што Хајнекен победи во овој случај, етикетирањето на шишињата во Десперадо е прилагодено. Задебелената печатена „Текила“ на предната страна од етикетата е заменета во „Зачинет со Текила“.

Во затворање

Ако откриете дека некој друг користи или ја регистрирал вашата трговска марка, мора да преземете акција. Шансата за успех се намалува подолго да чекате да дејствувате. Доколку сакате да дознаете повеќе за оваа тема, контактирајте не. Имаме вистински адвокати кои можат да ве советуваат и да ве поддржат. Може да размислите за помош во случај на повреда на трговска марка, да склучите договор за лиценца, да пренесете дело или да направите име и / или избор на лого за трговска марка.

[1] Суд на Амстердам, 15 мај 2019 година

ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564

Сподели
Law & More B.V.